Mitrandir Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca (edytowane) Nie pierwszy raz mierzę się z Wiatrakiem, który jest niecodzienny i oczywiście niedostępny... Zawsze coś się dłubało do modeli ale potem i tak wszystko jak krew w piach Pozostawał tylko model w kolekcji. Niejednokrotnie padały pytania o dostępność danej wersji, czy nawet odsprzedanie... Więc stwierdziłem, że tym razem pójdę dalej. Na zeszłorocznym Mityngu modelarskim w Dęblinie, po rozmowie z naszym kolegą forumowym Adamem Pepsi (najlepsze kalki po tej stronie układu warszawskiego ) wpadłem na szatański pomysł Czemu nie zrobić tak, że "EKSPONATY" które robię do mojego Miniaturowego Muzeum Helikopterów mogłyby cieszyć oko innych modelarzy, w ich zbiorach?? I tak się narodził pomysł HELIBORNE WORLD COLLECTION Czasem to będzie zestaw kalkomanii, czasem konwersja, a czasem tylko dodatki do konkretnego helikoptera Zobaczymy Co? Czas pokaże... Pomoc Adama była kluczowym elementem projektu (nikomu chyba nie trzeba przedstawiać prac Kolegi) Wielu z Nas korzystało z Jego wiedzy, pasji i umiejętności... Postaram się żeby się nie nudził (podobno zawsze coś wymyślę co przyprawia go o palpitacje... ) Trzecim filarem musiał być ktoś, kto te moje fantazje przeleje na drukarki 3D. W tym zadaniu pomógł nam z całą sympatią jaką emanuje szef SCALE 23. Bez pracy Eryka nie było by dziś zbiornika RADS-L do Chinooka. No właśnie, do brzegu Na pierwszy ogień poszedł COULSON CU-47 CHINOOK NEXT GEN FIREFIGHTER Mamy półroczne opóźnienie w projekcie (miały być mikołajki ) ale przynajmniej maszyny Coulsona zdążyły się wsławić w ostatnich pożarach Kalifornii Może w okolicach Dnia Dziecka np: na Babarybie? Kto wie... Coulson Aviation jest światowym liderem w operacjach wsparcia lotniczego. Od ponad 60 lat istnienia organizacji misja pozostała taka sama: ochrona świata przed pożarami lasów. Coulson CH-47 Chinook Very Large Helitankers są wyposażone we własnej produkcji system zrzutu środków gaśniczych RADS-L Coulsona. To największy stały zbiornik śmigłowca na świecie, na 3000 galonów amerykańskich. Coulson zaprojektował i wyprodukował również największą zwijaną rurę, pozwalając na powrót na linię ognia w jak najkrótszym czasie. Napełnienie zbiornika trwa zaledwie 90 sekund! Helikopter dzięki wykorzystaniu gogli noktowizyjnych (NVG) CU-47 działa także w nocy. Otrzymuje również dodatkowe wsparcie w formie rozpoznania ze śmigłowca zwiadu i rekonesansu Sikorsky S-76. W zeszłorocznym kontrakcie Coulson zrzucił ponad 700 000 galonów wody na ponad 25 pożarów z czego ponad połowę pod osłoną ciemności. Wszystkie maszyny powstały na bazie Boeinga CH-47D Chinook odkupionych i zmodernizowanych z rezerw Armii Stanów Zjednoczonych. Kilka fotek rzeczonego potworka ...i schemat malowania (chyba wałkiem będzie najprościej No przyznam, że lekko nie będzie . Teraz czas na materiał wyjściowy, czyli : CHINOOK CH-47(HC-1) Italeri 1/72 No. 064 ... i wspomniany na wstępie zestaw konwersyjny CU-47 Oraz kalkomanie od Adama Jak na pierwszy wpis myślę, że wystarczy. Teraz trzeba pomyśleć w jaki sposób to ugryźć Zastanawiam się jeszcze, nad użyciem zestawu kalkomanii wypukłych firmy Kelik dedykowanych do CH-47D Całkiem przyzwoicie to może wyglądać... Zapraszam do zaglądania Edytowane 27 Marca przez Mitrandir 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca No chociaż raz załapałem się do pierwszego rzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Lubię takie spółdzielnie. Brawo chłopaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca (edytowane) Nareszcie. Kibicujemy w warsztacie i z projektem Długo trzeba było na to czekać ale obserwując różne platformy dochodzę do wniosku że w końcu modelarstwo śmigłowcowe wychodzi z cienia.... myślę że Grzegorz i Adam również mają w tym swoją cegiełkę...całkiem sporą cegiełkę Powodzenia Edytowane 26 Marca przez leon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Patrzę, się będzie działo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca Super. Zasiadam do oglądania. Tylko jak zamalować te przejścia kolorów? Ale sobie wymyślili kamuflaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Marca Autor Share Napisano 27 Marca (edytowane) 9 godzin temu, Endrju napisał: No chociaż raz załapałem się do pierwszego rzędu. Andrzejku tylko weź małą paczkę popcornu, to raczej będzie warsztat z tych szybszych Mam przynajmniej taką nadzieję. 9 godzin temu, M.A.V. napisał: Lepiej bym tego nie ujął, pytanie tylko co z tego wyjdzie 9 godzin temu, Woit napisał: Lubię takie spółdzielnie. Brawo chłopaki! Brawo brawo... trochę musiałem ich zmusić 9 godzin temu, leon napisał: Nareszcie. Kibicujemy w warsztacie i z projektem Długo trzeba było na to czekać ale obserwując różne platformy dochodzę do wniosku że w końcu modelarstwo śmigłowcowe wychodzi z cienia.... myślę że Grzegorz i Adam również mają w tym swoją cegiełkę...całkiem sporą cegiełkę Powodzenia Bo ja, jakoś nie lubię być dyskryminowany Wiatraki przecież, tak tak jak i w życiu codziennym mają całkiem spory wkład w rozwój lotnictwa... I tam ich nikt nie pomija 9 godzin temu, barszczo napisał: Patrzę, się będzie działo . Mam nadzieję 3 godziny temu, bart207skw napisał: Super. Zasiadam do oglądania. Tylko jak zamalować te przejścia kolorów? Ale sobie wymyślili kamuflaż No Krzychu niestety, do tego tematu chyba jednak będziesz musiał przesiąść się na aerograf Tu pędzelkiem za wiele nie zmalujesz. Na dodatek on jest tak błyszczący... Edytowane 27 Marca przez Mitrandir 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca 8 godzin temu, Mitrandir napisał: ...i schemat malowania (chyba wałkiem będzie najprościej Wiadrami Grzesiu, wiadrami. A poza tym, o prostu napisz do nich maila z prośba o pełny schemat malowania, do celów modelarskich (brakuje mi rzutu z dołu i z góry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca 8 godzin temu, Mitrandir napisał: Zapraszam do zaglądania Zaproszenie przyjęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi