Arcadio Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Przygotowane do podkładu. Gąski gumowe też się podkładuje? Jaki macie pomysł na kolory do gąsienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Gumowe gąski też się podkładuje, choć jest szansa że w trakcie zakładania na model farba odejdzie od naprężenia. Zależy jakie chcesz mieć gąski, czy zardzewiałe od stania w garażu czy błyszczącą stal. Jeżeli rdzawe to polecam obejrzeć filmik na kanale nightshift „rusty tracks”. Czy jakoś tak. Tam jest pokazane moim zdaniem dobrze jak w prosty sposób osiągnąć wyżej wymieniony efekt. Natomiast jeżeli chodzi o wypolerowane ziemią, to ja robię w następujący sposób. Na zapodkładowane gąski ciemnoszary kolor. Na to suchy pigment położony na każde ogniwo z osobna w zakamarki, potem skropić thinnerem X-20A i poczekać aż wyschnie. Założyć na model i przetrzeć lekko grafitem, gdzie nie gdzie w celu osiągnięcia efektu wypolerowanej gąski. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valderin Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: Gumowe gąski też się podkładuje, choć jest szansa że w trakcie zakładania na model farba odejdzie od naprężenia. Zależy jakie chcesz mieć gąski, czy zardzewiałe od stania w garażu czy błyszczącą stal. Jeżeli rdzawe to polecam obejrzeć filmik na kanale nightshift „rusty tracks”. Czy jakoś tak. Tam jest pokazane moim zdaniem dobrze jak w prosty sposób osiągnąć wyżej wymieniony efekt. Natomiast jeżeli chodzi o wypolerowane ziemią, to ja robię w następujący sposób. Na zapodkładowane gąski ciemnoszary kolor. Na to suchy pigment położony na każde ogniwo z osobna w zakamarki, potem skropić thinnerem X-20A i poczekać aż wyschnie. Założyć na model i przetrzeć lekko grafitem, gdzie nie gdzie w celu osiągnięcia efektu wypolerowanej gąski. Ja tylko dodam od siebie, ze jak jeszcze uzywalem gumowych gasek to problem sie pojawial podczas brudzingu. O ile nigdy mi sie nie zdazyla sytuacja zeby podklad/farba odpadly podczas nakladania gasek, tp nie raz mi zaczela schdozic podczas weatheringu. od tamtego momentu mowie "nie" gumowym gaska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 8 Kwietnia Autor Share Napisano 8 Kwietnia (edytowane) No i po podkladowania. Teraz nato green od hataki. Dłuższa praca aerografem i już coraz lepiej go czuję. Mocne rozcieńczenie farby daje duże możliwości. Czy oświetlenie do zdjęć jest ok? Zdjęcie robione o 22. Miałem malować ale czasu brakło. Wpadły za to anteny światłowodowe. Edytowane 8 Kwietnia przez Arcadio Upgrade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia W dniu 28.03.2025 o 13:26, Arcadio napisał: Mam wątpliwości jeśli chodzi o brudzenie, mianowicie jak to zrobić z praktycznie nowym czołgiem z salonu? Nie jest to przeciw t-62 z frontu. Nowe czołgi "z salonu " też jeżdżą po poligonie. Efekt .... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 9 Kwietnia Autor Share Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Pierwsza warstwa nato green z hataki . Cały czas uczę się operowania aerografem. Czy efekt jaki widać na zdjęciach to przykład preshadingu? Rozumiem, że takie coś bardziej pasuje do pojazdów z czasów 2WŚ niż współczesnych nowych czołgów. Czy zamalować te linie podziału? Przy okazji zakup maski dla bezpieczeństwa. Edytowane 9 Kwietnia przez Arcadio Upgrade 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia Jesli uzyles preshadingu to niestety efekt jest ledwo zauwazalny i podczas dalszych prac praktycznie zniknie. By efekt byl zauwazalny trzeba isc w duzy kontrast. Czy tonoasuje do wspolczesnej pancerki nie wiem bo takowej niw robie. Ale z pewnoscia urozmaica odbiór koncowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 10 Kwietnia Autor Share Napisano 10 Kwietnia 6 godzin temu, patrykd napisał: Jesli uzyles preshadingu to niestety efekt jest ledwo zauwazalny i podczas dalszych prac praktycznie zniknie. By efekt byl zauwazalny trzeba isc w duzy kontrast. Czy tonoasuje do wspolczesnej pancerki nie wiem bo takowej niw robie. Ale z pewnoscia urozmaica odbiór koncowy. Czyli powinienem mniej "malować po liniach podziału(cieniach) jeśli taki efekt chciałbym uzyskać i skupiać się z kolorem bazowym na panelach w środku? Gdybym chciał tutaj uzyskać kontrast to można rozjaśnić farbę zieloną np. żółtym kolorem i środki paneli rozjaśnić, wtedy powstanie większy kontrast? Ćwiczę różne techniki i wszystko to dla mnie nowość i nauka. dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia A mi się podoba efekt po pierwszej warstwie. Generalnie żeby uzyskać ten nieszczęsny efekt światłocienia, należy właśnie nasycać środkowe płaszczyzny malowanego elementu. W ten sposób aby z każdą kolejną warstwą efekt subtelniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Tez bym nie przesadzał z ta modulacją tu i tak będzie kamuflaż co nada ciekawości, ale ćwiczyć możesz jak lubisz albo jeszcze nie wiesz co ci się podoba , byle nie iść w karykaturę . Edytowane 10 Kwietnia przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Z modulacją kamuflażu trójbarwnego to nie jest łatwa sprawa. Jedno to zachować logiczny ciąg rozjaśnień i tu najłatwiej tak jak pisał Kapitan Kurt rozjaśniać środki paneli żeby się w tym nie pogubić. Trudniejszą sprawą jest natomiast uzyskanie w miarę takiego samego poziomu rozjaśnienia na wszystkich kolorach. Chodzi o to żeby np. zielony nie był wyraziście rozjaśniony a brązowy tylko trochę, bo to może wyglądać trochę niespójnie. Dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że przy ostrym przejściu kolorów kamuflażu jak w tym czołgu maskowanie zasłania nam poprzedni kolor i nie ma się za bardzo do czego odnieść na bieżąco. A czarny to jest bardzo ciężki kolor do rozjaśnień bo łatwo go przepalić. Jeśli już to z trójkolorowym lepiej postępować zachowawczo niż iść w duże kontrasty. Na razie jest fajnie, jedź dalej a jak przyjdzie wash i brudzenie to walor wizualny się wydobędzie. Polecam przeglądnąć poradniki Nightshifta i Andy'ego Moore'a. Jeśli zastosujesz choćby połowę ich technik stosowanych do brudzenia to już model wygląda git. A tu jest na czym szaleć - dużo płaskich pionowych powierzchni i łatwo na nich stworzyć ciekawe efekty. Edytowane 10 Kwietnia przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia To ja jeszcze w kwestii brudzenia. Niby nie wolno .... 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 11 Kwietnia Autor Share Napisano 11 Kwietnia Wczoraj malowanie i delikatne brudzenie gąsek. Zastosowałem : hataka grphite, acrilic wash ammo I Tamiya panel line brown. Na ostatnim zdjęciu co jeszcze mam z brudzenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 13 Kwietnia Autor Share Napisano 13 Kwietnia Brudzenie gąsek i kół zakończyłem, więc można przejść do malowania. Pod brąz poszło pełne maskowanie przy pomocy sprytnej plasteliny i taśmy. Na czarny już pewniej poczułem się z aerografem i pomalowałem już tylko przy pomocy putty tak czy inaczej musiałem poprawiać z ręki, gdyż pomiędzy czarny i brąz wdarła się czasem zieleń. Poszło z ręki, ciśnienie z 0,7 bara i delikatnie tak jak pisaliście. Znając mój talent jestem zadowolony. Wielkie dzięki dla Kapitana Kurta za porady na priv. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Kwietnia Share Napisano 16 Kwietnia Ładnie chyba wyszło, ale oświetlenie słabe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Kwietnia Share Napisano 16 Kwietnia Jakieś czary mary dzieją się z Twoimi antenami na wieży czołgu. Powinny być trzy. Jedna (po lewej stronie) po malowaniu zniknęła a po prawej stronie jest o jedną za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 16 Kwietnia Autor Share Napisano 16 Kwietnia Wiesz, nie mogę się zdecydować a tak na serio to ta po lewej złamała się w międzyczasie. Już przykleiłem. Co do prawej strony to wydaje mi się, że widziałem tyle anten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Kwietnia Share Napisano 16 Kwietnia 'Musisz" mi uwierzyć, że anteny radiowe są 3. Twojej małej z modelu na ostatnim zdjęciu też nie ma po prawej stronie. Po lewej stronie na zdjęciu to nie antena. Lewo-prawe, w kierunku jazdy. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia Rozjaśniłem kolory i przykurzyłem desert baigem mocno rozcieńczonym. Pod kalki dać gloss czy satynę? Ile warstw lakieru? Z góry dziękuję za odpowiedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia 22 godziny temu, Jarekk napisał: 'Musisz" mi uwierzyć, że anteny radiowe są 3. Twojej małej z modelu na ostatnim zdjęciu też nie ma po prawej stronie. Po lewej stronie na zdjęciu to nie antena. Lewo-prawe, w kierunku jazdy. . Już ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Tak. Te dłuższe anteny to składane rurki o długości ok. 120 cm. Zwykle łączone są dwie. W "35" długość takiej podwójnej sekcji to ok. 7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 18 Kwietnia Share Napisano 18 Kwietnia 14 godzin temu, Arcadio napisał: Już ok? Ta mniejsza w złym miejscu jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia Nikt nie będzie z tego strzelał pomału do przodu. Dziś wpadły kalki i lusterka. Liny jednak kupiłem miedziane. Linka stalowa jubilerską jest zbyt sztywna - nada się w innych projektach, gdzie nie będzie zgięcia. Anteny dłuższe zgodnie z sugestiami dociete do 7 cm, ta mniejsza 5 cm. Rozumiem, że teraz gloss po całości. Brudzenie I na sam koniec mat? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 29 Kwietnia Autor Share Napisano 29 Kwietnia Założona siatka maskująca i trochę plecaków, namiotów - wszak to będzie ofensywny czołg jadący na akcję. Jestem przed lakierem matowym i brudzeniem. Wszelkie sugestie mile widziane 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 1 Maja Autor Share Napisano 1 Maja Dodałem szpeju i poszły 2 warstwy matu. Za chwilę przymiarki do dioramy I brudzenie. Kompletnie nie mam pomysłu jak to zrobić. Czy iść w kurz czy błotko? Jak ocenianie jakość zdjęć? Wiem, że jestem świeżakiem i dlatego zależy mi na rzeczywistych ocenach. Dziękuję 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi