Skocz do zawartości

Polish Land Forces K2GF - Academy 1/35 proszę o rady

Arcadio

Rekomendowane odpowiedzi

Gumowe gąski też się podkładuje, choć jest szansa że w trakcie zakładania na model farba odejdzie od naprężenia. 
Zależy jakie chcesz mieć gąski, czy zardzewiałe od stania w garażu czy błyszczącą stal.

Jeżeli rdzawe to polecam obejrzeć filmik na kanale nightshift „rusty tracks”. Czy jakoś tak. Tam jest pokazane moim zdaniem dobrze jak w prosty sposób osiągnąć wyżej wymieniony efekt.

Natomiast jeżeli chodzi o wypolerowane ziemią, to ja robię w następujący sposób.

Na zapodkładowane gąski ciemnoszary kolor. Na to suchy pigment położony na każde ogniwo z osobna w zakamarki, potem skropić thinnerem X-20A i poczekać aż wyschnie. Założyć na model i przetrzeć lekko grafitem, gdzie nie gdzie w celu osiągnięcia efektu wypolerowanej gąski.

• Like 2

Godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał:

Gumowe gąski też się podkładuje, choć jest szansa że w trakcie zakładania na model farba odejdzie od naprężenia. 
Zależy jakie chcesz mieć gąski, czy zardzewiałe od stania w garażu czy błyszczącą stal.

Jeżeli rdzawe to polecam obejrzeć filmik na kanale nightshift „rusty tracks”. Czy jakoś tak. Tam jest pokazane moim zdaniem dobrze jak w prosty sposób osiągnąć wyżej wymieniony efekt.

Natomiast jeżeli chodzi o wypolerowane ziemią, to ja robię w następujący sposób.

Na zapodkładowane gąski ciemnoszary kolor. Na to suchy pigment położony na każde ogniwo z osobna w zakamarki, potem skropić thinnerem X-20A i poczekać aż wyschnie. Założyć na model i przetrzeć lekko grafitem, gdzie nie gdzie w celu osiągnięcia efektu wypolerowanej gąski.

Ja tylko dodam od siebie, ze jak jeszcze uzywalem gumowych gasek to problem sie pojawial podczas brudzingu. O ile nigdy mi sie nie zdazyla sytuacja zeby podklad/farba odpadly podczas nakladania gasek, tp nie raz mi zaczela schdozic podczas weatheringu. od tamtego momentu mowie "nie" gumowym gaska.

• Like 1

Napisano (edytowane)

No i po podkladowania. Teraz nato green od hataki.

Dłuższa praca aerografem i już coraz lepiej go czuję. Mocne rozcieńczenie farby daje duże możliwości. 

Czy oświetlenie do zdjęć jest ok? Zdjęcie robione o 22. 

Miałem malować ale czasu brakło. Wpadły za to anteny światłowodowe.

IMG20250407211108.jpg

IMG20250407211247.jpg

IMG20250407211119.jpg

IMG20250408204716.jpg

IMG20250408204722.jpg

Edytowane przez Arcadio
Upgrade

W dniu 28.03.2025 o 13:26, Arcadio napisał:

Mam wątpliwości jeśli chodzi o brudzenie, mianowicie jak to zrobić z praktycznie nowym czołgiem z salonu?

Nie jest to przeciw t-62 z frontu. 

Nowe czołgi "z salonu " też jeżdżą po poligonie. Efekt .... :)

IMG_9845.jpg

• Like 4

Pierwsza warstwa nato green z hataki 🍊. Cały czas uczę się operowania aerografem. Czy efekt jaki widać na zdjęciach to przykład preshadingu? Rozumiem, że takie coś bardziej pasuje do pojazdów z czasów 2WŚ niż współczesnych nowych czołgów. 

Czy zamalować te linie podziału? 

Przy okazji zakup maski dla bezpieczeństwa. 

IMG20250409222807.jpg

IMG20250409222755.jpg

IMG20250409222823.jpg

IMG20250409222740.jpg

IMG20250409223034.jpg

Edytowane przez Arcadio
Upgrade
  • Like 2

Jesli uzyles preshadingu to niestety efekt jest ledwo zauwazalny i podczas dalszych prac praktycznie zniknie. By efekt byl zauwazalny trzeba isc w duzy kontrast. Czy tonoasuje do wspolczesnej pancerki nie wiem bo takowej niw robie. Ale z pewnoscia urozmaica odbiór koncowy. 

• Like 1

6 godzin temu, patrykd napisał:

Jesli uzyles preshadingu to niestety efekt jest ledwo zauwazalny i podczas dalszych prac praktycznie zniknie. By efekt byl zauwazalny trzeba isc w duzy kontrast. Czy tonoasuje do wspolczesnej pancerki nie wiem bo takowej niw robie. Ale z pewnoscia urozmaica odbiór koncowy. 

Czyli powinienem mniej "malować po liniach podziału(cieniach) jeśli taki efekt chciałbym uzyskać i skupiać się z kolorem bazowym na panelach w środku?

Gdybym chciał tutaj uzyskać kontrast to można rozjaśnić farbę zieloną np. żółtym kolorem i środki paneli rozjaśnić, wtedy powstanie większy kontrast?

Ćwiczę różne techniki i wszystko to dla mnie nowość i nauka. 

dziękuję za odpowiedzi :)

Z modulacją kamuflażu trójbarwnego to nie jest łatwa sprawa. Jedno to zachować logiczny ciąg rozjaśnień i tu najłatwiej tak jak pisał Kapitan Kurt rozjaśniać środki paneli żeby się w tym nie pogubić. Trudniejszą sprawą jest natomiast uzyskanie w miarę takiego samego poziomu rozjaśnienia na wszystkich kolorach. Chodzi o to żeby np. zielony nie był wyraziście rozjaśniony a brązowy tylko trochę, bo to może wyglądać trochę niespójnie. Dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że przy ostrym przejściu kolorów kamuflażu jak w tym czołgu maskowanie zasłania nam poprzedni kolor i nie ma się za bardzo do czego odnieść na bieżąco.  A czarny to jest bardzo ciężki kolor do rozjaśnień bo łatwo go przepalić. Jeśli już to z trójkolorowym lepiej postępować zachowawczo niż iść w duże kontrasty. Na razie jest fajnie, jedź dalej a jak przyjdzie wash i brudzenie to walor wizualny się wydobędzie. Polecam przeglądnąć poradniki Nightshifta i Andy'ego Moore'a. Jeśli zastosujesz choćby połowę ich technik stosowanych do brudzenia to już model wygląda git. A tu jest na czym szaleć - dużo płaskich pionowych powierzchni i łatwo na nich stworzyć ciekawe efekty.

Edytowane przez TAW
  • Like 1

Brudzenie gąsek i kół zakończyłem, więc można przejść do malowania. Pod brąz poszło pełne maskowanie przy pomocy sprytnej plasteliny i taśmy. Na czarny już pewniej poczułem się z aerografem i pomalowałem już tylko przy pomocy putty 😉 tak czy inaczej musiałem poprawiać z ręki, gdyż pomiędzy czarny i brąz wdarła się czasem zieleń. Poszło z ręki, ciśnienie z 0,7 bara i delikatnie tak jak pisaliście. Znając mój talent jestem zadowolony.

Wielkie dzięki dla Kapitana Kurta za porady na priv. 

IMG20250412115951.jpg

IMG20250412112457.jpg

IMG20250412115427.jpg

IMG20250412142009.jpg

IMG20250413095150.jpg

IMG20250413102105.jpg

IMG-20250413-WA0012.jpg

IMG20250413160114.jpg

IMG20250413160113.jpg

IMG20250413160108.jpg

IMG20250413160101.jpg

IMG20250413160056.jpg