Arcadio Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Przygotowane do podkładu. Gąski gumowe też się podkładuje? Jaki macie pomysł na kolory do gąsienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Gumowe gąski też się podkładuje, choć jest szansa że w trakcie zakładania na model farba odejdzie od naprężenia. Zależy jakie chcesz mieć gąski, czy zardzewiałe od stania w garażu czy błyszczącą stal. Jeżeli rdzawe to polecam obejrzeć filmik na kanale nightshift „rusty tracks”. Czy jakoś tak. Tam jest pokazane moim zdaniem dobrze jak w prosty sposób osiągnąć wyżej wymieniony efekt. Natomiast jeżeli chodzi o wypolerowane ziemią, to ja robię w następujący sposób. Na zapodkładowane gąski ciemnoszary kolor. Na to suchy pigment położony na każde ogniwo z osobna w zakamarki, potem skropić thinnerem X-20A i poczekać aż wyschnie. Założyć na model i przetrzeć lekko grafitem, gdzie nie gdzie w celu osiągnięcia efektu wypolerowanej gąski. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valderin Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: Gumowe gąski też się podkładuje, choć jest szansa że w trakcie zakładania na model farba odejdzie od naprężenia. Zależy jakie chcesz mieć gąski, czy zardzewiałe od stania w garażu czy błyszczącą stal. Jeżeli rdzawe to polecam obejrzeć filmik na kanale nightshift „rusty tracks”. Czy jakoś tak. Tam jest pokazane moim zdaniem dobrze jak w prosty sposób osiągnąć wyżej wymieniony efekt. Natomiast jeżeli chodzi o wypolerowane ziemią, to ja robię w następujący sposób. Na zapodkładowane gąski ciemnoszary kolor. Na to suchy pigment położony na każde ogniwo z osobna w zakamarki, potem skropić thinnerem X-20A i poczekać aż wyschnie. Założyć na model i przetrzeć lekko grafitem, gdzie nie gdzie w celu osiągnięcia efektu wypolerowanej gąski. Ja tylko dodam od siebie, ze jak jeszcze uzywalem gumowych gasek to problem sie pojawial podczas brudzingu. O ile nigdy mi sie nie zdazyla sytuacja zeby podklad/farba odpadly podczas nakladania gasek, tp nie raz mi zaczela schdozic podczas weatheringu. od tamtego momentu mowie "nie" gumowym gaska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 8 Kwietnia Autor Share Napisano 8 Kwietnia (edytowane) No i po podkladowania. Teraz nato green od hataki. Dłuższa praca aerografem i już coraz lepiej go czuję. Mocne rozcieńczenie farby daje duże możliwości. Czy oświetlenie do zdjęć jest ok? Zdjęcie robione o 22. Miałem malować ale czasu brakło. Wpadły za to anteny światłowodowe. Edytowane 8 Kwietnia przez Arcadio Upgrade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano Środa o 17:07 Share Napisano Środa o 17:07 W dniu 28.03.2025 o 13:26, Arcadio napisał: Mam wątpliwości jeśli chodzi o brudzenie, mianowicie jak to zrobić z praktycznie nowym czołgiem z salonu? Nie jest to przeciw t-62 z frontu. Nowe czołgi "z salonu " też jeżdżą po poligonie. Efekt .... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Środa o 20:53 Autor Share Napisano Środa o 20:53 (edytowane) Pierwsza warstwa nato green z hataki . Cały czas uczę się operowania aerografem. Czy efekt jaki widać na zdjęciach to przykład preshadingu? Rozumiem, że takie coś bardziej pasuje do pojazdów z czasów 2WŚ niż współczesnych nowych czołgów. Czy zamalować te linie podziału? Przy okazji zakup maski dla bezpieczeństwa. Edytowane Środa o 20:54 przez Arcadio Upgrade 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano Środa o 22:10 Share Napisano Środa o 22:10 Jesli uzyles preshadingu to niestety efekt jest ledwo zauwazalny i podczas dalszych prac praktycznie zniknie. By efekt byl zauwazalny trzeba isc w duzy kontrast. Czy tonoasuje do wspolczesnej pancerki nie wiem bo takowej niw robie. Ale z pewnoscia urozmaica odbiór koncowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Czwartek o 04:44 Autor Share Napisano Czwartek o 04:44 6 godzin temu, patrykd napisał: Jesli uzyles preshadingu to niestety efekt jest ledwo zauwazalny i podczas dalszych prac praktycznie zniknie. By efekt byl zauwazalny trzeba isc w duzy kontrast. Czy tonoasuje do wspolczesnej pancerki nie wiem bo takowej niw robie. Ale z pewnoscia urozmaica odbiór koncowy. Czyli powinienem mniej "malować po liniach podziału(cieniach) jeśli taki efekt chciałbym uzyskać i skupiać się z kolorem bazowym na panelach w środku? Gdybym chciał tutaj uzyskać kontrast to można rozjaśnić farbę zieloną np. żółtym kolorem i środki paneli rozjaśnić, wtedy powstanie większy kontrast? Ćwiczę różne techniki i wszystko to dla mnie nowość i nauka. dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano Czwartek o 15:49 Share Napisano Czwartek o 15:49 A mi się podoba efekt po pierwszej warstwie. Generalnie żeby uzyskać ten nieszczęsny efekt światłocienia, należy właśnie nasycać środkowe płaszczyzny malowanego elementu. W ten sposób aby z każdą kolejną warstwą efekt subtelniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano Czwartek o 16:19 Share Napisano Czwartek o 16:19 (edytowane) Tez bym nie przesadzał z ta modulacją tu i tak będzie kamuflaż co nada ciekawości, ale ćwiczyć możesz jak lubisz albo jeszcze nie wiesz co ci się podoba , byle nie iść w karykaturę . Edytowane Czwartek o 16:20 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Czwartek o 18:54 Share Napisano Czwartek o 18:54 (edytowane) Z modulacją kamuflażu trójbarwnego to nie jest łatwa sprawa. Jedno to zachować logiczny ciąg rozjaśnień i tu najłatwiej tak jak pisał Kapitan Kurt rozjaśniać środki paneli żeby się w tym nie pogubić. Trudniejszą sprawą jest natomiast uzyskanie w miarę takiego samego poziomu rozjaśnienia na wszystkich kolorach. Chodzi o to żeby np. zielony nie był wyraziście rozjaśniony a brązowy tylko trochę, bo to może wyglądać trochę niespójnie. Dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że przy ostrym przejściu kolorów kamuflażu jak w tym czołgu maskowanie zasłania nam poprzedni kolor i nie ma się za bardzo do czego odnieść na bieżąco. A czarny to jest bardzo ciężki kolor do rozjaśnień bo łatwo go przepalić. Jeśli już to z trójkolorowym lepiej postępować zachowawczo niż iść w duże kontrasty. Na razie jest fajnie, jedź dalej a jak przyjdzie wash i brudzenie to walor wizualny się wydobędzie. Polecam przeglądnąć poradniki Nightshifta i Andy'ego Moore'a. Jeśli zastosujesz choćby połowę ich technik stosowanych do brudzenia to już model wygląda git. A tu jest na czym szaleć - dużo płaskich pionowych powierzchni i łatwo na nich stworzyć ciekawe efekty. Edytowane Czwartek o 18:57 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano Czwartek o 18:59 Share Napisano Czwartek o 18:59 To ja jeszcze w kwestii brudzenia. Niby nie wolno .... 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Piątek o 06:04 Autor Share Napisano Piątek o 06:04 Wczoraj malowanie i delikatne brudzenie gąsek. Zastosowałem : hataka grphite, acrilic wash ammo I Tamiya panel line brown. Na ostatnim zdjęciu co jeszcze mam z brudzenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano Niedziela o 15:36 Autor Share Napisano Niedziela o 15:36 Brudzenie gąsek i kół zakończyłem, więc można przejść do malowania. Pod brąz poszło pełne maskowanie przy pomocy sprytnej plasteliny i taśmy. Na czarny już pewniej poczułem się z aerografem i pomalowałem już tylko przy pomocy putty tak czy inaczej musiałem poprawiać z ręki, gdyż pomiędzy czarny i brąz wdarła się czasem zieleń. Poszło z ręki, ciśnienie z 0,7 bara i delikatnie tak jak pisaliście. Znając mój talent jestem zadowolony. Wielkie dzięki dla Kapitana Kurta za porady na priv. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi