TAW Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) Witam Trochę rozmyślałem czy zjechać do siebie piętro niżej składać gąsienice czy może kontynuować walkę w przestworzach... Jak widzicie, jeszcze zostanę z Wami parę miesięcy bo chce spróbować lotnictwa w wydaniu dwupłatowym. No i te dwupłaty w Bytomiu też zrobiły swoje. Model wybrałem taki nie za trudny, nie za łatwy - są dwa płaty, naciągi w umiarkowanej ilości, a stary model Eduarda składa się podobno w miarę bezproblemowo i kalkomanie ma jeszcze drukowane przez Cartographa. Na pewno co uderza po otwarciu pudełka to to, jak niewielkie były te niektóre myśliwce z I Wojny Światowej. Z dodatków jak do tej pory wziąłem tylko fototrawione oczka naciągów przeznaczone do tego modelu. Oczywiście dokupiłem też linkę A.Miga (dawne Uschi) 0.03mm i rurki Albion Alloys co będzie potrzebne do naciągów. Po obejrzeniu wyprasek widzę, że trzeba będzie też zainwestować w koła CMK i może skuszę się też na KMy. W sumie więcej pieniędzy w ten model nie da się raczej utopić bo większość dodatków do niego już zniknęła z rynku. Może to i nawet dobrze... Wybrane malowanie to Amerykaniec. Texas 1922, więc już trochę po wojnie i egzemplarz prawdopodobnie bez żadnej ciekawej historii. Za to moją uwagę przykuły amerykańskie oznaczenia, które zawsze kojarzyły mi się z początkowym okresem II Wojny Światowej. Bardzo fajnie wyglądają na takim "zabytku". Tak więc nie mogę się doczekać nowych dla mnie zmagań z montowaniem drugiego płata, robieniem naciągów i malowaniem drewna. Ale gdzie tam jeszcze do tego... Ale jak się człowiek nie może doczekać to jednak musi- inaczej się udusi Więc do pierwszego cięcia i malowania poszło śmigło. Tak na rozkręcenie tego wątku warsztatowego. Następnie przygotuję sobie resztę drewnianych elementów do malowania - będą to głównie elementy kokpitu ale także wszelkie zastrzały żeby potem na jednej sesji aerografu "zabejcować" je GXem. Edytowane 20 godzin temu przez TAW 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Z przyjemnością będę oglądał. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 29 Marca Autor Share Napisano 29 Marca Dziękuję bardzo, będę zaszczycony. W tej decyzji o wyborze dwupłata Twój model bardzo mocno maczał skrzydła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Czyżby komuś się znudziło w Naszym dziale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 14 minut temu, TAW napisał: Trochę rozmyślałem czy zjechać do siebie piętro niżej składać gąsienice czy może kontynuować walkę w przestworzach... Jak widzicie, jeszcze zostanę z Wami parę miesięcy bo chce spróbować lotnictwa w wydaniu dwupłatowym. to już podrzucam kolejny temat gdzie można połączyć jedno i drugie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 29 Marca Autor Share Napisano 29 Marca 30 minut temu, patrykd napisał: Czyżby komuś się znudziło w Naszym dziale? Ależ absolutnie nie. Czasem chce się spróbować czegoś innego żeby z nowym zapałem wrócić na stare śmieci. Sam wiesz Leopard mnie dręczy że ciągle w częściach, ale wygrała ciekawość żeby pójść w nieznane 32 minuty temu, M.A.V. napisał: to już podrzucam kolejny temat gdzie można połączyć jedno i drugie No w sumie... Są gąsienice i dwa płaty ale skala zupełnie nie moja. Ani do samolotów ani do czołgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Malowanie wybrałeś świetne, śmigło super . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca Jestem. Jeśli potrzebujesz literaturę - pisz na PW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Marca Autor Share Napisano 30 Marca Miło mi widzieć kolejnego "prowodyra" i inspiratora tego warsztatu . Dzięki za zainteresowanie i pomocną dłoń w postaci referencji. Na razie jednak nie będę zawracał głowy bo o dziwo, samolot ma całkiem niezłe portfolio w postaci walkaroundów dostępnych w intrenecie. Wszystkie detale będące na razie w moim zainteresowaniu już sobie wyszperałem, ale jakby mnie coś zaskoczyło to będę miał na uwadze. W każdym razie dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca No to dawaj. Teraz Pokrak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 godzin temu Autor Share Napisano 20 godzin temu Bardzo powoli i ostrożnie do przodu bo instrukcja sugeruje przyklejenie elementu F już po całkowitym zamontowaniu wszystkich elementów kokpitu, jednak pojawia się w tym miejscu spory zonk w postaci poziomej szczeliny w miejscu łączenia elementów biegnącej też przez drewniane żebra. Tutaj przykład tego zestawu w wykonaniu innego modelarza już po pomalowaniu: Jak widać to miejsce bez obróbki jest bardzo wyraźnie widoczne. Wygląda nawet jakby tak miało być, ale tak być nie powinno co pokazują zdjęcia prawdziwych egzemplarzy: Dlatego postanowiłem wkleić górną część kokpitu w pierwszej kolejności i zająć się zgubieniem tej szpary póki nic jeszcze nie było pomalowane i przyklejone i było jak dostać się w to miejsce szpachlą i ścierniwem. Po pomalowaniu wyszło, że operacja raczej się udała. Dopiero po uniknięciu tej "pułapki" można się zabrać za dalsza budowę wnętrza. Teraz będę miał trochę utrudniony montaż elementów kokpitu, ale przynajmniej udało się oszukać przeznaczenie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Śladu nie ma, dobra robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu Dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi