Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

aha, trochę zmyliło mnie "...wariancie pustynnym", "...kolor beżowy/piaskowy z czego to wynika?" i ten znak ukośnika, który ma znaczenie a tu chodziło o taki kolorek z tej linkowanej strony (poniżej) FENNEK-Recon-KMW-004.JPG    więc spojrzałem na beże (głównie to mnie zastanowiło) i piaskowe (ah te odcienie) i pustynne i na pojazdy w necie, np. katarskie,Fennek_Qatar_is_now_one_of_the_most_well-equipped_military_forces_in_the_Middle_East_925_001.jpgoraz holenderskie misyjne 13346124_1328784180470600_8021245602528360664_o.jpg32296364-dutch-army-fennek-armoured-reconnaissance-vehicle-at-the-dutch-air-force-open-days-2014-in-gilze.jpg

17 godzin temu, Sjmport napisał:

lub wariancie pustynnym.

Tutaj jest kolor beżowy/piaskowy z czego to wynika?

https://www.knds.de/en/systems-products/wheeled-vehicles/fennek/fennek-fao/

Edytowane przez panmopsik
Napisano

Witam, ma któryś z kolegów wiedzę na temat użytkowania przez IDF bojowo T-34-85? Może jakieś zdjęcia? Niestety doszukałem się tylko informacji / zdjęć tego czołgu jako punktu oporu, celu lub obiektu muzealnego. Z góry dziękuję :) 

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, pencil37 napisał:

Witam, ma któryś z kolegów wiedzę na temat użytkowania przez IDF bojowo T-34-85? Może jakieś zdjęcia? Niestety doszukałem się tylko informacji / zdjęć tego czołgu jako punktu oporu, celu lub obiektu muzealnego. Z góry dziękuję :) 

Za informację w Euro trzeba płacić:

T-34 and the IDF: The Untold Story

https://plastmodel.pl/56155-502-abteilung-abt709-t-34-and-the-idf-the-untold-story-michael-mass--maor-levy-en?srsltid=AfmBOorLew1VUwoOddHnBuLU7tHHwk1jNrYjby_BtCZJ2zucvopEF5kj

T-34-and-the-IDF-The-Untold-Story.jpg

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano (edytowane)
8 minut temu, TM48 napisał:

Narzędzia.

Coś w tym stylu? Podejrzewam ze chyba nie luzem? 

SKRZYNKA narzędziowa __ METALOWA == wojskowa ??? - 9144096723 - oficjalne  archiwum Allegro

Metalowa wojskowa skrzynka narzędziowa - demobil - 12672205328 - oficjalne  archiwum Allegro

image.png

Edytowane przez halset
Napisano

Raczej stawiam na brezentowe torby z przegródkami w których umieszczało się określone narzędzia i łatwo było różnej maści kontrolerom wojskowym  sprawdzić czy kierowca ma ukompletowane narzędzia. Tak bynajmniej było za moich czasów w wojsku. Później mogło się to zmieniać. Luzem raczej narzędzi nie trzymano. Jeśli dobrze pamiętam to w tych zasobnikach były przechowywane też podnośniki i pas zabezpieczający na pakę podczas przewozu żołnierzy na pace. Było to element, który często ginął i trzeba było pilnować aby nie zmienił właściciela. 

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Jak się otwierało atrapę chłodnicy w 266? Myślałem że tak:

image.thumb.jpeg.8e3b9df591e69bf30ffe1f57fe55feba.jpeg

Ale potem znalazłem takie zdjęcia:

image.thumb.jpeg.75daf716583d2a76f8e2c654f244588d.jpeg

image.jpeg.e18fcc4d96dba86d8e950b079dd9cbff.jpeg

Niby ten zawias wygląda podejrzanie, ale jednak. A na większości zdjęć była ona w ogóle zdjęta i leżała obok.

I trochę zgłupiałem szczerze mówiąc.

I pytanie jeszcze jak trzymała się w górze maska silnika w kabinie? Motobieda twierdził że zaczepiała się o taki dings na podsufitce, a gdzie indziej ktoś twierdził że była podpórka. Poza tym mam zdjęcia podsufitki bez żadnego dzyndzla do zaczepienia.

Edytowane przez halset
Napisano

We wczesnej kabinie do góry (zatrzaski na dole), w późnej do dołu (zatrzaski u góry).  Ten zawias to (nie wiem jak to ująć) taki cyngwajs na którym można było odchylić klapę i jednocześnie z niego ją zdjąć. Na stałe był przymocowany do szoferki, a na klapie takie ucho które się o niego zahaczało.

• Thanks 1
Napisano

Jak to mogło być z Panzer VII Maus. Chodzi mi o ten zbiornik paliwa z tyłu pojazdu.

To był zapasowy czy główny? 

Ja stawiam, że niemal na bank zapas, a jeżeli tak to czy zawsze byłby obecny?

Napisano
33 minuty temu, Sjmport napisał:

Jak to mogło być z Panzer VII Maus. Chodzi mi o ten zbiornik paliwa z tyłu pojazdu.

To był zapasowy czy główny? 

Ja stawiam, że niemal na bank zapas, a jeżeli tak to czy zawsze byłby obecny?

To zbiornik zapasowy. Maus nigdy nie brał udziału w działaniach bojowych.  Palił bardzo dużo i pewnie dlatego dali dodatkowe beczki.

• Like 1
Napisano
41 minut temu, robertmodelarz napisał:

To zbiornik zapasowy. Maus nigdy nie brał udziału w działaniach bojowych.  Palił bardzo dużo i pewnie dlatego dali dodatkowe beczki.

Czyli zarówno może być i nie być taki zbiornik Shredingera 😁😁

• Haha 1
Napisano
3 minuty temu, Sjmport napisał:

Czyli zarówno może być i nie być taki zbiornik Shredingera 😁😁

• Like 1
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Cześć witajcie mam dylemat na temat  K9 Thunder  co do malowania ponieważ ten koreański kamuflaż w ogóle mi się nie podoba i czy Wojsko Polskie używa pojazdów K9 w innym kamuflażu niż koreański z rejestracjami i oznaczeniami

Napisano (edytowane)
W dniu 8.10.2024 o 19:41, pablok napisał:

Cześć witajcie mam dylemat na temat  K9 Thunder  co do malowania ponieważ ten koreański kamuflaż w ogóle mi się nie podoba i czy Wojsko Polskie używa pojazdów K9 w innym kamuflażu niż koreański z rejestracjami i oznaczeniami

NATO green

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano

Dzień dobry,

Może ktoś podpowie. Jaki zastaw najlepiej wybrać na ten Sherman III z 4 pułku. Dragon 6313?

image.thumb.jpeg.d480917261f09f0d06c8282754e0befa.jpeg

• 2 weeks later...
Napisano

Czy model MiniArt 37065 T-34/85 Mod. 1945 Plant 112  będzie dobrym wyborem by zbudować model pojazdu z zdjęcia ?  Po bliższym przyjrzeniu się fotografii nie widzę zęby była to wersja T-34/85M1 . Czy lepiej wybrać inny model tego producenta z wież z dwoma grzybkami wentylacyjnymi z przodu i z tyłu wieży  z fabryki nr 112?

57279_rn.jpg

teciaki85hicior-zpst2vcu1lq.png

Napisano
16 minut temu, Misiek_Tysowia napisał:

Witam jestem  nowy nie wiem gdzie o to zapytać więc napiszę tutaj. Robiąc zacieki na modelu jakiego rozpuszczalnika lub innego medium używacie rozcierając pędzlem  farbę? 

A czym robisz te zacieki? Jeśli farbami olejnymi to ja uzywam np.  Ammomiga odorless thinner. 

Napisano
16 godzin temu, Misiek_Tysowia napisał:

Maluje farbami akrylowymi  Tamiya.

A na czym Przyjacielu chcesz te zacieki robić? Pojazdach czy innych samolotach  lub pływadłach?? Określ się a to się dopasuje. Pozdr. A.