Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono modelarskie.

Przychodzę z zapytaniem:

Pojazd M1240 M-ATV. Jest używany przez nasze wojsko.

Pytania są dwa:

1. Zielony kolor pojazdu to NATO Green? Tak wnioskuję ze zdjęć 

2. Jaki jest kolor wnętrza? Moje badania internetu wskazują na czarny (NATO Black) lub szary. Który jest właściwy?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź 

2 godziny temu, nowicjusz2001 napisał:

Witam szanowne grono modelarskie.

Przychodzę z zapytaniem:

Pojazd M1240 M-ATV. Jest używany przez nasze wojsko.

Pytania są dwa:

1. Zielony kolor pojazdu to NATO Green? Tak wnioskuję ze zdjęć 

2. Jaki jest kolor wnętrza? Moje badania internetu wskazują na czarny (NATO Black) lub szary. Który jest właściwy?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź 

Przyjacielu kto pyta nie błądzi:mrgreen:. A na te pytania sam sobie odpowiedziałeś 😉. Pytasz o kolor wnętrza, a co pokazują zdjęcia? Zrób tak jak na zdjęciu i będzie dobrze, masz łatwo bo i pojazd współczesny i zdjęcia kolorowe, zupełnie inaczej jest jak np. robisz coś II wojennego i z czarno-białych zdjęć tu jest problem. Pamiętaj żelazna zasada i podstawa w modelarstwie to zdjęcia . Pozdr. A.

7 minut temu, Adams M1A1 napisał:

Przyjacielu kto pyta nie błądzi:mrgreen:. A na te pytania sam sobie odpowiedziałeś 😉. Pytasz o kolor wnętrza, a co pokazują zdjęcia? Zrób tak jak na zdjęciu i będzie dobrze, masz łatwo bo i pojazd współczesny i zdjęcia kolorowe, zupełnie inaczej jest jak np. robisz coś II wojennego i z czarno-białych zdjęć tu jest problem. Pamiętaj żelazna zasada i podstawa w modelarstwie to zdjęcia . Pozdr. A.

Co racja to racja. Po spytaniu ChatGPT odesłało mnie do filmiku, a tam wnętrze beżowe z czarnymi wstawkami

13 minut temu, nowicjusz2001 napisał:

Co racja to racja. Po spytaniu ChatGPT odesłało mnie do filmiku, a tam wnętrze beżowe z czarnymi wstawkami

Wychodzi na to że jestem tak mądry jak ten CzatGPT😉 i to bez zużywania tych ogromnych ilości energii:szczerbol:.  a odnośnie tego wnętrza przypomniała mi się taka historia o tym jak to Stalin wydał rozkaz skopiowania amerykańskiej Superfortecy  B29 których 3 szt. wylądowały na terenie ówczesnego ZSRR , no i skopiowali wszystko łącznie z przeliczeniem jednostek miar, ale niespodziewanie pojawił się problem, bo wnętrza tych samolotów pomalowane były różnie jeden był biały, drugi był seledynowy ( Interior green) a trzeci był częściowo biały a częściowo seledynowy i co teraz, a rozkaz trzeba było wykonać :mrgreen:. Pozdr. A.

7 minut temu, pablok napisał:

Mam takie pytanie do was Czy wiecie gdzie albo na jakich stronach są dostępne dodatki oraz konwersję do pojazdów wojskowych w skali 1:35

Przyjacielu to jest temat jak rzeka i to nie Wisła ale jak Amazonka. Napisz konkretnie czego szukasz, a postaram Ci się pomóc , a jak nie ja to na pewno któryś z Kolegów/Koleżanek. Pozdr. A.

Ja poszukuję głównie konwersji do himarsa na polskim podwoziu ,dodatków do systemu krab czyli wszystkich kamer oraz uzbrojenia typu wyrzutnie granatów i karabiny , podwozie do systemu Dana m2, podwozia do systemu langusta, oraz dodatki żeby zrobić pojazd Herkules w wojsku polskim

Edytowane przez pablok

23 minuty temu, pablok napisał:

Ewentualnie jeszcze wieża zssw 30

Wieża do wydruku:

https://cults3d.com/en/3d-model/game/simple-zssw-30-turret

Na tej stronie masz jeszcze sporo projektów, które nadają się do polskich pojazdów.

20 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Wychodzi na to że jestem tak mądry jak ten CzatGPT😉 i to bez zużywania tych ogromnych ilości energii:szczerbol:.  a odnośnie tego wnętrza przypomniała mi się taka historia o tym jak to Stalin wydał rozkaz skopiowania amerykańskiej Superfortecy  B29 których 3 szt. wylądowały na terenie ówczesnego ZSRR , no i skopiowali wszystko łącznie z przeliczeniem jednostek miar, ale niespodziewanie pojawił się problem, bo wnętrza tych samolotów pomalowane były różnie jeden był biały, drugi był seledynowy ( Interior green) a trzeci był częściowo biały a częściowo seledynowy i co teraz, a rozkaz trzeba było wykonać :mrgreen:. Pozdr. A.

No tak, oto to co rzekł ChatGPT. Dodatkowo zweryfikowałem to tym materiałem:

Może komuś się przyda.

Model w 1/72 wypuścił Trumpeter.

Pozdrawiam serdecznie 

IMG_20250215_112856.png

43 minuty temu, robertmodelarz napisał:

Bardzo dziękuję za pomoc. Który model będzie lepszy? Academy czy RFM"

15607_rd.jpg

66343_rd.jpg

Bierz Academy. Jest prosty i bardzo dobrze składalny, coś jak K2. Sama przyjemność z budowy. 

Edytowane przez Grzegorz Grabowski
  • Like 1

Mam pytanie, ile warstw farby AK11870 RADOME TAN FS 33613 firmy AIR SERIES potrzeba, żeby uzyskać jak najlepszy piaskowy kolor na Pzkpfw Ausf. H Tiger?

W dniu 15.02.2025 o 11:02, pablok napisał:

Ja poszukuję głównie konwersji do himarsa na polskim podwoziu ,dodatków do systemu krab czyli wszystkich kamer oraz uzbrojenia typu wyrzutnie granatów i karabiny , podwozie do systemu Dana m2, podwozia do systemu langusta, oraz dodatki żeby zrobić pojazd Herkules w wojsku polskim

No Przyjacielu ale poszalałeś po całości:mrgreen:, niestety nikt takich konwersji nie robi i o ile jeszcze można zrobić Himarsa w polskim malowaniu ( tut. Forum, ten Dział , 1:1) no i Flachenty wyrzeźbił samodzielnie tego Kraba (składając go z dwóch modeli i modyfikując) to pozostałe jak Dana M2 czy też langusta na podwoziu Jelcza Bartka są niedostępne bo nikt nie robi modeli bazowych . Co do M88 Herkules to trałując internety znalazłem taką  fotkę moż to Ci coś pomoże:

20231212_112018-scaled.jpg

19 minut temu, Adams M1A1 napisał:

No Przyjacielu ale poszalałeś po całości:mrgreen:, niestety nikt takich konwersji nie robi i o ile jeszcze można zrobić Himarsa w polskim malowaniu ( tut. Forum, ten Dział , 1:1) no i Flachenty wyrzeźbił samodzielnie tego Kraba (składając go z dwóch modeli i modyfikując) to pozostałe jak Dana M2 czy też langusta na podwoziu Jelcza Bartka są niedostępne bo nikt nie robi modeli bazowych . Co do M88 Herkules to trałując internety znalazłem taką  fotkę moż to Ci coś pomoże:

20231212_112018-scaled.jpg

Dzięki No trochę może poszalałem ale tak przeglądałem też internety i znalazłem że będzie konwersja do Kraba a reszta no to jak wiadomo na razie ciężko a z Herkulesa też dzięki za zdjęcia może się coś uda też gdzieś znaleźć

9 minut temu, pablok napisał:

Dzięki No trochę może poszalałem ale tak przeglądałem też internety i znalazłem że będzie konwersja do Kraba a reszta no to jak wiadomo na razie ciężko a z Herkulesa też dzięki za zdjęcia może się coś uda też gdzieś znaleźć

Napisz PW do  Flachentego może on pomoże.

Witam mam pytanie czy ma ktoś zdjęcie polskiej  T55 ale w wersji dozer. Kiedyś na jednym z już nie istniejących forum ktoś wrzucił takie zdjęcie ale po moich perturbacjach z mieszkaniem nie mogę tego namierzyć w tym co ocalało.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź  OLO