kelly9mm Napisano Sobota o 17:37 Share Napisano Sobota o 17:37 Czołem, Akurat na Święta udało mi się ukończyć małego konika od Eduarda. Kupiłem niedawno dual pack z intencją zrobienia pilotażowo czegoś na szybko i oto efekt. Dyskusji nt samego zestawu było tu już wiele. Mnie osobiście ta propozycja Eduarda umiarkowanie przypadła do gustu, ale to właśnie spraw gustu . Pewnym rozczarowaniem okazały się dodatkowe gadżety Eduarda drukowane 3D. Niestety, na niektórych widoczne są te nieszczęsne warstwy, a próby walki z nimi odbywają się kosztem drobnych detali, więc cała zabawa robi się nieco bez sensu. Wolałem chyba żywiczne odlewy. Cóż, bez dalszego biadolenia, oto P-51D-5, no. 44-13761, maszyna kpt. Jacka Ilfrey'a. Miłego oglądania, komentowania, a przede wszystkim Wesołych Świąt! Marcin 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Sobota o 18:52 Share Napisano Sobota o 18:52 Ładny Mustang, ale z klawiaturą byłby fajniejszy moim zdaniem. Kilka rzeczy Ci umknęło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 19:12 Share Napisano Sobota o 19:12 Jestem bardzo na tak, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Sobota o 19:58 Autor Share Napisano Sobota o 19:58 37 minut temu, barszczo napisał: Jestem bardzo na tak, podoba się . Dzięki, miło mi 57 minut temu, marek d napisał: Ładny Mustang, ale z klawiaturą byłby fajniejszy moim zdaniem. Kilka rzeczy Ci umknęło. Dzięki. Klawiatura pewnie się pojawiała i znikała. Znalazłem zdjęcie bez klawiatury z boku (wersja bez płetwy), nie mam pewności, jak wyglądały pasy na skrzydłach. Pojechałem zatem za instrukcją. Dawaj proszę co umknęło, przyda się na przyszły projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 21:00 Share Napisano Sobota o 21:00 (edytowane) Ładny, podoba się... 2 godziny temu, kelly9mm napisał: Pojechałem zatem za instrukcją. I tam jest błąd w proporcji szerokości pasów na kadłubie za kołpakiem oraz brakuje "plamy" na lewej stronie kadłuba w okolicach "Y" (BUGGY). Z "klawiaturą" to raczej ta sama maszyna, czyli bez płetwy. Edit: Może jednak z płetwą PS Jakiej farby użyłeś jako Olive Drab? Edytowane Sobota o 22:59 przez Soris 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Sobota o 21:19 Autor Share Napisano Sobota o 21:19 Faktycznie biały pasek mógłby być nieco węższy. To nie jest czysty Olive Drab, bardziej RAF Dark Green w postaci Mr Color C361, z lekkimi domieszkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano Sobota o 21:22 Share Napisano Sobota o 21:22 O jaki ładny! Nity na kadłubie i szpachlowane skrzydła dodają uroku. Czemu tylko od góry szpachlowałeś? Świetne foty i podstawka dodają uroku tej pracy. Z kalkomanii zdejmowałeś film? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 21:49 Share Napisano Sobota o 21:49 29 minut temu, kelly9mm napisał: Faktycznie biały pasek mógłby być nieco węższy. ... i czarny nieco szerszy, tam proporcje powinny być tak +/- 2:1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Sobota o 22:22 Autor Share Napisano Sobota o 22:22 50 minut temu, Woit napisał: O jaki ładny! Nity na kadłubie i szpachlowane skrzydła dodają uroku. Czemu tylko od góry szpachlowałeś? Świetne foty i podstawka dodają uroku tej pracy. Z kalkomanii zdejmowałeś film? Thx. Szpachla na górze poszła „tradycyjnie”. Na dole to eksperyment. Użyłem „Liquid putty” od Mr Color, której nadmiar zebrałem rozcieńczalnikiem. Liczyłem na prawie kompletne wypełnienie szczeliny, z ledwo widocznym śladem blach po malowaniu.. Linie są zdecydowanie płytsze niż początkowo, ale nie o to mi chodziło. Zawsze jakieś doświadczenie. Z kalkomanii ściągałem film, robię to za pomocą terpentyny, działa bez pudła. Przy czym część oznaczeń jest namalowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano Niedziela o 05:02 Share Napisano Niedziela o 05:02 6 godzin temu, kelly9mm napisał: Thx. Szpachla na górze poszła „tradycyjnie”. Na dole to eksperyment. Użyłem „Liquid putty” od Mr Color, której nadmiar zebrałem rozcieńczalnikiem. Liczyłem na prawie kompletne wypełnienie szczeliny, z ledwo widocznym śladem blach po malowaniu.. Linie są zdecydowanie płytsze niż początkowo, ale nie o to mi chodziło. Zawsze jakieś doświadczenie. Z kalkomanii ściągałem film, robię to za pomocą terpentyny, działa bez pudła. Przy czym część oznaczeń jest namalowana. Dzięki za odpowiedź. Oglądając te zdjęcia, podziwiając Twój model, wciąż się łapię na tym aby brać poprawkę, że to jest 1/72 a nie 1/48 i na żywo wygląda to wszystko jeszcze lepiej. Dzięki za "tipa" o "liquid putty". Postaram się zapamiętać. Maski malowanych oznaczeń sam robiłeś czy korzystałeś z jakiegoś zestawu? Masz może więcej zdjęć kokpitu, tablicy przyrządów? Koledzy z forum zryli mi ostatnio beret nt. prawidłowej pozycji osłony kabiny w pozycji otwartej - tutaj nagana dla Edka. Ciekaw jestem jak to rozwiąże Arma? Jeszcze raz gratki za świetny model Mustanga! Zazdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano Niedziela o 06:24 Share Napisano Niedziela o 06:24 Bardzo ładny, podoba mi się. Ja właśnie robię Tamkę w 48 :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Niedziela o 06:30 Share Napisano Niedziela o 06:30 10 godzin temu, kelly9mm napisał: Dawaj proszę co umknęło, przyda się na przyszły projekt Tak i będzie że w galeri piszę toksyczne posty. Planujesz drugiego Ilfrey'a? Czemu nie. Brak lusterka ,,lajtingowgo", OD nad silnikiem z lewej strony też falisty, limuzyna już było ale OD też biegnie inaczej. Na tej kolorówce ładnie widać wszystko, pasy na nosie też: Druga podobna: 9 godzin temu, Soris napisał: Może jednak z płetwą Z płetwą jest fajna rekonstrukcja: https://www.midwestaero.com/work/p-51-mustang-happy-jacks-restoration#107 I żeby nie było model podoba mi się bardzo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Niedziela o 08:11 Autor Share Napisano Niedziela o 08:11 (edytowane) 3 godziny temu, Woit napisał: Maski malowanych oznaczeń sam robiłeś czy korzystałeś z jakiegoś zestawu? Masz może więcej zdjęć kokpitu, tablicy przyrządów? Koledzy z forum zryli mi ostatnio beret nt. prawidłowej pozycji osłony kabiny w pozycji otwartej - tutaj nagana dla Edka. Ciekaw jestem jak to rozwiąże Arma? Maski własne (boczne kokardy oraz litery) Limuzyna źle osadzona, Eduard nie pomaga , ale to oczywiście żadne tłumaczenie. Co do kokpitu, to kilka słabych fotek poniżej (nie jest to efekt końcowy, bo nie ściągnąłem tu jeszcze folii z kalkomanii). Zdjęcia tablicy przyrządów nie ma, bo wziąłem gotową z zestawu Look, więc to w sumie nie moja robota. Edytowane Niedziela o 08:13 przez kelly9mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Niedziela o 08:12 Autor Share Napisano Niedziela o 08:12 1 godzinę temu, marek d napisał: Tak i będzie że w galeri piszę toksyczne posty. Taki los ludzi wnikliwych i dociekliwych . Dzięki wielkie za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Niedziela o 08:39 Share Napisano Niedziela o 08:39 (edytowane) 2 godziny temu, marek d napisał: Tak i będzie że w galeri piszę toksyczne posty. To żebyś nie czół się samotny, dołączę do tych złych... i bardzo przepraszam Autora Edytowane Niedziela o 08:40 przez Soris 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Niedziela o 09:56 Autor Share Napisano Niedziela o 09:56 Bardzo dziękuję za Twoje uwagi. Pozwól, że się do nich odniosę: Na paski za kołpakiem i granice kamuflażu OD zwrócił już też uwagę @marek d. Mea culpa. Klawiatura jest w mojej ocenie kwestią dyskusyjną. Na przykładzie bocznej można znaleźć zdjęcia gdy jest ona obecna (wprawdzie w wersji z płetwą) i gdy nie ma jej wcale. Jak było na skrzydłach akurat w wersji bez płetwy - nie wiem. Co do "granicy koloru" pod wiatrochronem, to u mnie też tak jest, tylko słabo to widać. Widać za bardzo ufajdałem tę maszynę Przy okazji, poprawiłem nieco limuzynę. Idealnie nie jest, ale na tym etapie nie chcę już za wiele popsuć . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Niedziela o 11:12 Share Napisano Niedziela o 11:12 Godzinę temu, kelly9mm napisał: Klawiatura jest w mojej ocenie kwestią dyskusyjną. Na przykładzie bocznej można znaleźć zdjęcia gdy jest ona obecna (wprawdzie w wersji z płetwą) i gdy nie ma jej wcale. Zdjęć tej maszyny jest mało. Ja nie znalazłem fotki z płetwą. Nie wiem czemu klawiatura ma być dyskusyjna. Tu nic nie przesądza ale ja tam płetwy nie widzę. Jak masz fotkę z płetwą to się podziel proszę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Niedziela o 11:37 Autor Share Napisano Niedziela o 11:37 No dobra, zamieszałem, najpierw uwspólnijmy słownik pojęć . Nie zrozumiałem najwyraźniej Twojego pierwotnego odwołania do „klawiatury”. Myślałem, że chodzi Ci o pasy inwazyjne. Potem nieporozumienie się tylko pogłębiło, bo użyłem tego określenia poza nadanym przez Ciebie znaczeniem. Sorry. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Niedziela o 11:55 Share Napisano Niedziela o 11:55 (edytowane) No tak, to ja tak z nawyku że określenie piano key w odniesieniu do Mustangów jest zanane nie tylko mnie. Na przyszłość będę bardziej oględny. 44 minuty temu, marek d napisał: Jak masz fotkę z płetwą to się podziel proszę Edytowane Niedziela o 11:56 przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Niedziela o 12:10 Autor Share Napisano Niedziela o 12:10 10 minut temu, marek d napisał: No tak, to ja tak z nawyku że określenie piano key w odniesieniu do Mustangów jest zanane nie tylko mnie. Mnie nie było znane, dowiedziałem się dzięki Tobie czegoś nowego. Merci! Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 13:04 Share Napisano Poniedziałek o 13:04 W dniu 20.04.2025 o 11:56, kelly9mm napisał: Klawiatura jest w mojej ocenie kwestią dyskusyjną. Na przykładzie bocznej można znaleźć zdjęcia gdy jest ona obecna (wprawdzie w wersji z płetwą) i gdy nie ma jej wcale. Pytanie Marka o płetwę wciąż stoi. Według mnie pytanie dlaczego wersja z klawiaturą, rozumianą jako pasy inwazyjne, jest dyskusyjna też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Poniedziałek o 15:09 Autor Share Napisano Poniedziałek o 15:09 (edytowane) Niestety, muszę cofnąć wypowiedziane słowa. Zdjęcie wersji z płetwą i pasami inwazyjnym, które znalazłem, jest niestety reprezentacją współczesnej rekonstrukcji tej maszyny, zresztą prawdopodobnie z przedsięwzięcia, które wskazał Marek. Nabrałem się na czarno-białą fotkę w stylu vintage . Nie dokonałem tu odpowiedniej krytyki źródła, choć na usprawiedliwienie wskażę, że budowałem wersję właśnie bez płetwy, więc ten materiał nie był dla mnie szczególnie wiążący. Tak czy siak, pewne zaniedbanie z mojej strony. Dysponuję(*) zatem jedynie zdjęciem bez płetwy i bez bocznych pasów inwazyjnych, zapewne dobrze Wam znanym. Nie przesądza ono jednak o wyglądzie pasów na skrzydłach. (*) Przez dysponowanie rozumiem, że wiem gdzie jest ono umieszczone w sieci . Czyli tutaj. Edytowane Poniedziałek o 15:11 przez kelly9mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Poniedziałek o 15:20 Share Napisano Poniedziałek o 15:20 9 minut temu, kelly9mm napisał: budowałem wersję właśnie bez płetwy, Innego Happy Jack'a z epoki WW II ja nie znam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 16:28 Share Napisano Poniedziałek o 16:28 Dalej nie wiem na czym polega dyskusyjność pasów inwazyjnych. Samolot nie miał pasów inwazyjnych, a potem je miał. Pełnego garnituru nie, bo 20th zbyt późno przezbroiła się na Mustangi na takie dekoracje. Pasy na spodzie skrzydeł i spodzie kadłuba pojawiły się po pełnej Ilfreyowej dekoracji, zatem malarska konfiguracja modelu jest historycznie OK. Być może samolot w takim wizerunku istniał tylko tyle, ile było trzeba na zrobienie sesji fotograficznej, ale był. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Poniedziałek o 17:17 Autor Share Napisano Poniedziałek o 17:17 (edytowane) 1 godzinę temu, marek d napisał: Innego Happy Jack'a z epoki WW II ja nie znam. Super, takiego właśnie zbudowałem, wszystko się zatem zgadza @greatgonzo: dzięki wielkie za wyjaśnienie. Edytowane Poniedziałek o 17:17 przez kelly9mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi