Skocz do zawartości

"Lend-Lease" - sowieckie brytole Airfix 1/72

neptun1939

Rekomendowane odpowiedzi

Złośnica dostała kalki. 
 Nie mam pewności, czy napisy eksploatacyjne powinny być, czy winny być zamalowane. Same zdjęcie oryginały jest strasznie ziarniste i mało co widać. Zdecydowałem, że skoro producent dał to wykorzystam ;). Same kalki bardzo bardzo przyjemne w obróbce. Siadły idealnie w każdy nit, każdą dziurkę.
oDHtSX1.jpeg
WfHgjui.jpeg
0Ri3W41.jpeg
MmAbZ7v.jpeg
vsNzg8v.jpeg
spdCLIm.jpeg
KXNwE4C.jpeg
1wcdsHC.jpeg
BgXVpVU.jpeg
4QYDXdy.jpeg
Rozpocząłem pracę nad Hurricanem.
 Kokpit producent daje taki:
C7XWitz.jpeg

Tyle i aż tyle. Jest jeszcze tablica przyrządów. Na burtach nie ma nic, żadnego śladu kratownicy ani nic - goły plastik. Nie będę jakoś szczególnie kombinował. Dodam imitację kratownicy, lotnika przerobię, tak by jedną łapą trzymał drążek, a drugą manetkę gazu ( docelowo mała winietka przewidywana).
Pierwsze co postanowiłem wymienić to drążek, który bardziej przypomina szpilę do przybijania krowy na polu, niż drążek sterowniczy... W złomie modelarskim znalazłem odpowiedni:
aVjme2Y.jpeg

• Like 2

Jest brytolski kamuflaż, więc pewnie wszelakie napisy eksploatacyjne, powinny też być brytyjskie. 

I po łosiu.
 Na górnych i bocznych powierzchniach brąz VanDyck, na dolnych miks brązu VanDyck z przewagą pruskiego błękitu:

R87I5kV.jpeg
jvttlo3.jpeg
LIPZAN1.jpeg
Myf4xUm.jpeg
GFTnrK3.jpeg
JZ6d2xr.jpeg
HwANViA.jpeg
eX5ehS7.jpeg
IHI0iTS.jpeg
7m1UOAw.jpeg
I porównanie wielkości z Hurricanem (jednak to bydle jest):
oTjm7uf.jpeg
"kokpit" na burtach w zestawie z pięknymi śladami po wypychaczach  ( to samo jest we wnękach podwizia, tylko w tak fajnie dostępnych miejscach, że szok...) - tu zarzuconymi szpachlą
GO4Xptv.jpeg
I klatka jaką zbudowałem. Pozostało dodać imitację kilku przyrządów i dokończyć modyfikację lotnika:
E0S7rzZ.jpeg
bvkzn9U.jpeg
Coś nie trzyma proporcji ten Hurricane, wydaje mi się, że za nisko jest osadzony fotel i podłoga:
yiJdU3E.jpeg
Ale nie ma się tym co przejmować bo tyle będzie widać, przez owiewkę która ma dziwną strukturę "pokrycia lodem"
EdJ10L9.jpeg
pz6eEOJ.jpeg
Jutro po pracy, jak solidnie zaschnie wash olejny dodam brudzenie ( wokół wnęk kół kurzenie ziemnymi pigmentami), odymienia od spodu i zacieki z olejów i smarów koło silnika i klapek stosownych.

Ps. Zdjęcia wyszły z jakąś dziwną poświatą - najpewniej miałem brudny obiektyw w aparacie telefonu...

Spit wygląda prima sort.

Ja mam dysonans tutaj - z jednej strony ryjesz linie i nitujesz i wygląda to fajnie plus malowanie i kalki bez potknięć, a z drugiej zostawiasz brzydko obrobione miejsca jak tylne łączenie skrzydeł i kadłuba na spodzie czy krzywo wyryte podwójne linie nad prawym działkiem. Brakuje mi trochę konsekwencji w solidności :) ale może przepierduję, tak czy siak podziwiam za odwagę na walkę z takim pasztetowym zestawem 😉

Jak to mówi stare przysłowie pszczół: Makro wrogiem modelarstwa ;).
 A tak na serio jest kilka potknięć, których nie zauważyłem jak był zapodkładowany. Później, gdy już był zmalowany tylko się uwidoczniły bardziej lub mniej.
Tymczasem Złośnica skończona w 95%. Jutro domaluję światła, dodam antenkę i biorę się za rysowanie wydechów. Jest już zapezpieczona satyną, zostało lekko przepolerować owiewkę, bo po zdjęciu masek zostały jakieś lekkie paprochy na łączeniu taśma-farba. Więcej aktualizacji warsztatu w teamcie Spitfrie'a nie będzie - jedynie link do galerii jak go skończę. 
 Teraz skupiam się na wykonaniu Hurricana.
Foty spita:
https://i.imgur.com/t882pJ8.jpeg
GXcnu1T.jpeg
XdNH0kC.jpeg
0TFyg5o.jpeg
2Zv8NLG.jpeg
ga8s6t6.jpeg
sOJVzGY.jpeg
Y64jk9G.jpeg
mkOuyHA.jpeg
RDShccb.jpeg
KkcrsQN.jpeg
gSwv1JU.jpeg
EBfv40u.jpeg

• Like 3

Dzisiejszy wieczór minął głównie na lepieniu lotnika.
32Imxul.jpeg

Kokpit przygotowany do malowania, nie robiłem prawie w ogóle detali, bo i tak ich nie będzie widać przez owiewkę
H5Yn4eO.jpeg

I na koniec rzeczony lotnik:

5RFpTTM.jpeg

c6IoWkL.jpeg

1CxZzgG.jpeg

K4T7gXP.jpeg

I wpasowany w połówki kadłuba:

67A1OZ7.jpeg

g4xm7lF.jpeg

A tyle będzie widać, po nałożeniu owiewki :D 

AzPhgvL.jpeg

v8F8m03.jpeg

Dziś będę malował kokpit i lotnika. Pasy dostanie po zmalowaniu go.  Może uda się zamknąć połówki kadłuba.

• Like 1

Bardzo powoli brniemy w temat hurricana.
Na początku był podkład:

3QuUUJU.jpeg

9slNMB3.jpeg

vOF08FX.jpeg

Następnie doszły kolorki:
wqnOkTP.jpeg

I zonk - kalka z tablicą jest za duża... Trzeba ciachać:

LdjnOIC.jpeg

I sam lotnik z kokpitem:
gGnlZqz.jpeg

FeqfCa5.jpeg

iRYer36.jpeg

5ArRHKe.jpeg

zr6hyDl.jpeg

A tyle widać :
u71xrpB.jpeg
iZiKjms.jpeg

Pozostało dorobić celownik, którego w zestawie nie ma, obrobić płytę za głową pilota ( skrzydła są włożone na sucho) i zamykam kokpit owiewką. Na chwilę obecną elementy pomalowane matowym lakierem bazbarwnym.  Rozglądam się powoli za planami od wersji IIb, by dodać konieczne nity (o ile były, bo to ciekawa konstrukcja)

Śmigło i kołpak w kolorach, przerabiam mocowanie do kadłuba - będzie na długim pręciku wciskanym do środka, bo fabryczne mocowanie dość kiepskiej jakości było i śmigło "goniło na boki".
MFxDun5.jpeg