barszczo Napisano 25 Grudnia 2025 Share Napisano 25 Grudnia 2025 Godzinę temu, Moses napisał: Link do wspomnianego filmu Nasi tam są, Złośnice z 306 i 303 Sq . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 27 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2025 Złośnica dostała kalki. Nie mam pewności, czy napisy eksploatacyjne powinny być, czy winny być zamalowane. Same zdjęcie oryginały jest strasznie ziarniste i mało co widać. Zdecydowałem, że skoro producent dał to wykorzystam ;). Same kalki bardzo bardzo przyjemne w obróbce. Siadły idealnie w każdy nit, każdą dziurkę. Rozpocząłem pracę nad Hurricanem. Kokpit producent daje taki: Tyle i aż tyle. Jest jeszcze tablica przyrządów. Na burtach nie ma nic, żadnego śladu kratownicy ani nic - goły plastik. Nie będę jakoś szczególnie kombinował. Dodam imitację kratownicy, lotnika przerobię, tak by jedną łapą trzymał drążek, a drugą manetkę gazu ( docelowo mała winietka przewidywana). Pierwsze co postanowiłem wymienić to drążek, który bardziej przypomina szpilę do przybijania krowy na polu, niż drążek sterowniczy... W złomie modelarskim znalazłem odpowiedni: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2025 Share Napisano 27 Grudnia 2025 Jest brytolski kamuflaż, więc pewnie wszelakie napisy eksploatacyjne, powinny też być brytyjskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 28 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2025 I po łosiu. Na górnych i bocznych powierzchniach brąz VanDyck, na dolnych miks brązu VanDyck z przewagą pruskiego błękitu: I porównanie wielkości z Hurricanem (jednak to bydle jest): "kokpit" na burtach w zestawie z pięknymi śladami po wypychaczach ( to samo jest we wnękach podwizia, tylko w tak fajnie dostępnych miejscach, że szok...) - tu zarzuconymi szpachlą I klatka jaką zbudowałem. Pozostało dodać imitację kilku przyrządów i dokończyć modyfikację lotnika: Coś nie trzyma proporcji ten Hurricane, wydaje mi się, że za nisko jest osadzony fotel i podłoga: Ale nie ma się tym co przejmować bo tyle będzie widać, przez owiewkę która ma dziwną strukturę "pokrycia lodem" Jutro po pracy, jak solidnie zaschnie wash olejny dodam brudzenie ( wokół wnęk kół kurzenie ziemnymi pigmentami), odymienia od spodu i zacieki z olejów i smarów koło silnika i klapek stosownych. Ps. Zdjęcia wyszły z jakąś dziwną poświatą - najpewniej miałem brudny obiektyw w aparacie telefonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Grudnia 2025 Share Napisano 28 Grudnia 2025 Spit wygląda prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Grudnia 2025 Share Napisano 29 Grudnia 2025 Ja mam dysonans tutaj - z jednej strony ryjesz linie i nitujesz i wygląda to fajnie plus malowanie i kalki bez potknięć, a z drugiej zostawiasz brzydko obrobione miejsca jak tylne łączenie skrzydeł i kadłuba na spodzie czy krzywo wyryte podwójne linie nad prawym działkiem. Brakuje mi trochę konsekwencji w solidności ale może przepierduję, tak czy siak podziwiam za odwagę na walkę z takim pasztetowym zestawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2025 Jak to mówi stare przysłowie pszczół: Makro wrogiem modelarstwa ;). A tak na serio jest kilka potknięć, których nie zauważyłem jak był zapodkładowany. Później, gdy już był zmalowany tylko się uwidoczniły bardziej lub mniej. Tymczasem Złośnica skończona w 95%. Jutro domaluję światła, dodam antenkę i biorę się za rysowanie wydechów. Jest już zapezpieczona satyną, zostało lekko przepolerować owiewkę, bo po zdjęciu masek zostały jakieś lekkie paprochy na łączeniu taśma-farba. Więcej aktualizacji warsztatu w teamcie Spitfrie'a nie będzie - jedynie link do galerii jak go skończę. Teraz skupiam się na wykonaniu Hurricana. Foty spita: https://i.imgur.com/t882pJ8.jpeg 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Stycznia Autor Share Napisano 1 Stycznia Dzisiejszy wieczór minął głównie na lepieniu lotnika. Kokpit przygotowany do malowania, nie robiłem prawie w ogóle detali, bo i tak ich nie będzie widać przez owiewkę I na koniec rzeczony lotnik: I wpasowany w połówki kadłuba: A tyle będzie widać, po nałożeniu owiewki Dziś będę malował kokpit i lotnika. Pasy dostanie po zmalowaniu go. Może uda się zamknąć połówki kadłuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano Niedziela o 00:23 Autor Share Napisano Niedziela o 00:23 Bardzo powoli brniemy w temat hurricana. Na początku był podkład: Następnie doszły kolorki: I zonk - kalka z tablicą jest za duża... Trzeba ciachać: f I sam lotnik z kokpitem: A tyle widać : Pozostało dorobić celownik, którego w zestawie nie ma, obrobić płytę za głową pilota ( skrzydła są włożone na sucho) i zamykam kokpit owiewką. Na chwilę obecną elementy pomalowane matowym lakierem bazbarwnym. Rozglądam się powoli za planami od wersji IIb, by dodać konieczne nity (o ile były, bo to ciekawa konstrukcja) Śmigło i kołpak w kolorach, przerabiam mocowanie do kadłuba - będzie na długim pręciku wciskanym do środka, bo fabryczne mocowanie dość kiepskiej jakości było i śmigło "goniło na boki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi