Jendrass1 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Kolor munduru sie nada ? Dodałbym więcej brązu, zieleń raczej w mniejszości. Tak przynajmniej robię w moich figurach. Rafał pamiętaj - skala prawdę Ci powie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Rafał pamiętaj - skala prawdę Ci powie ;) Skala prawdę ci mówi. Patrząc na to, że były to manewry w 1938r., a obserwatorami byli wysokiej rangi oficerowie i sztab główny, stawiałbym, na "ładne" mundury, czyli na ten ciemno oliwkowe, popatrz sam: Manewry: http://pl.youtube.com/watch?v=J2Sm3B_1Pds Jeńcy: http://pl.youtube.com/watch?v=_KPqe9VLgS0 1939r.: http://pl.youtube.com/watch?v=T2trFEkF3Vg http://pl.youtube.com/watch?v=5Cb4Q_T_UR8 http://pl.youtube.com/watch?v=ErLXNXIQf58 Państwowe Zakłady Inżynierii i ich produkty 1939 (7TP) http://pl.youtube.com/watch?v=GZrm0l0AAmg Edytowane 18 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Rafale, po dłuższej obserwacji zdjęć stwierdzam, jest dobrze jak jest teraz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Jak miło skala, że moje filmy wrzucasz Bardzo jestem uradowany Akurat, to, że na manewrach były jakieś inne mundury to bzdura. Mundury były takie jakie akurat były w jednostce. Ponieważ produkcja wielu elementów uzbrojenia wojaka była produkowana u dostawców prywatnych, a często i rzemieślników w danym mieście, to i odstępstwa od WT były różne. Trudno byłoby zadbać o to, aby na ćwiczeniach dywizyjnych ściągnąć ileś setek mundurów, po to aby wyglądali jednoliciej przed oficerami. Rozumiem parady - tu wystawiano co było lepszego i nawet konie starano się dobrać maścią. Maluj na polski khaki, a jednemu możesz nadać nieco jaśniejszy odcień i tak będzie prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 http://i233.photobucket.com/albums/ee158/wacek61/3-4.jpg nie wiem tylko o co chodzi z tym ogniwem na tylnym zderzaku,jak kladlem tam ogniwo z RPM to wystawalo,a jak sprawa wyglada z friulem?a moze zderzak jest cos skopsany w tym zestawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 http://i233.photobucket.com/albums/ee158/wacek61/3-4.jpg nie wiem tylko o co chodzi z tym ogniwem na tylnym zderzaku,jak kladlem tam ogniwo z RPM to wystawalo,a jak sprawa wyglada z friulem?a moze zderzak jest cos skopsany w tym zestawie? Przeglądałeś się grubościom blach zderzaka na zdjęciach, to jakaś cienizna, w modelu to iście Tiger. Co do skopania modelu, to na pewno jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Jak miło skala, że moje filmy wrzucasz Smile Bardzo jestem uradowany Smile sa super,z wojny obronnej az ciarki przechodza.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Jak miło skala, że moje filmy wrzucasz Smile Bardzo jestem uradowany Smile sa super,z wojny obronnej az ciarki przechodza.pozdro Fajny jest ten z 7-kami w fabryce i za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Sporo czasu mi zajęło dojście do perfekcji kolorystycznej, im bardziej chciałem uzyskać jakiś tam kolor, tym więcej widziałem fot o różnych odcieniach. Nie wiem, po co sobie utrudniam życie, i dla czego próbuję sam siebie oszukać, że mogą byc jednolite..bo: Rafał Jankowski napisał: Jasna sprawa, wiadomo że mundur mundurowi nierówny - jeden był nowy, 2 sprany, jeszcze trzeci z innego sortu, gdzie kolor "bazowy" mógł być nieco inny. bo: Akurat, to, że na manewrach były jakieś inne mundury to bzdura. Mundury były takie jakie akurat były w jednostce. bo: Trudno byłoby zadbać o to, aby na ćwiczeniach dywizyjnych ściągnąć ileś setek mundurów, po to aby wyglądali jednoliciej przed oficerami bo: Rozumiem parady - tu wystawiano co było lepszego i nawet konie starano się dobrać maścią. wnioski są proste, na trening nie chodzimy we frakach. Był u mnie kolega, zmieszalismy taki kolor: Dodawałem na spodnie i kurtke(łapki tez ucierpiały ) pędzelkiem podkładu gunze, coby te ubranie nie było idealnie gładkie i miało jakąś fakture. ale przedobrzyłem minimalnie..więc lecą do kąpieli, bo: Rafał Jankowski napisał: Jasna sprawa, wiadomo że mundur mundurowi nierówny - jeden był nowy, 2 sprany, jeszcze trzeci z innego sortu, gdzie kolor "bazowy" mógł być nieco inny. bo: Akurat, to, że na manewrach były jakieś inne mundury to bzdura. Mundury były takie jakie akurat były w jednostce. Jutro jeden bedzie bardziej zielony,inny bardziej brązowy, a którąśtam część garderoby wyblakła....po czym i tak to wszystko zostanie zapapciane kurzem i ziemią z pola A i dla próby zrobiłem jeden hełm, chciałem zobaczyć czy mi wyjdzie...wyszedł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 a i owszem,wyszedl,faktura w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Bardzo ładne. Polecam wszystkim od 1939 roku zobaczyć na zdjęciach kolegi jakiej wielkości powinna być maska pgaz wz.32 i przemyślenia, czemu wciąż wszyscy używamy tego malutkiego S-modela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Wracając jeszcze do kolorów mundurów, to mogę polecić farbę Pactry A69 Polish Khaki II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Wracając jeszcze do kolorów mundurów, to mogę polecić farbę Pactry A69 Polish Khaki II. Ja też tej używam do bluz, portki robię bardziej w brązie, żeby uniknąć monotonności Na A69 dobrze jest zrobić też jaśniejsze przetarcia na łokciach, kolanach i barkach ale tutaj to już Widdziu jest szefem wszystkich szefów, w końcu mówi o sobie jako o ekspercie od polskich figurek :P :P P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Wracając jeszcze do kolorów mundurów, to mogę polecić farbę Pactry A69 Polish Khaki II. Ja też tej używam do bluz, portki robię bardziej w brązie Fajnie, a jakich użyć do kombinezonów pancerniaków ?? Acha, i jeszcze jedno, do pasków skórzanych, ja bym użył farby np. MM 4674 lub o ton jaśniejszej, wiadomo, parciane elementy to już inna barwa, nie wiem jaki może to być kolor w oznaczeniach farb. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Sprawdzę jak będę w domu, napisze Ci jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Kolorki już nadane, wezmę się za głowy i "wtapiam" chłopaków w pole. Może jutro,jak czas pozwoli domaluję bandaże, narzędzia i zacznę zabawę olejami i pigmentami po tanku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Bardzo fajnie, niezły problem będziesz miał przy wyborze modelu do oceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Bardzo fajnie, niezły problem będziesz miał przy wyborze modelu do oceny He he taż tak myślę;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Ja używam english khaki Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Zarysowałem kontury szkraba, gdzieniegdzie już "mokro", gdzieniegdzie lekki "stary" syfek. Jak widać model porozkładany, bo zamierzam go zmęczyć olejami na podwoziu. Musze się ostro hamować, coby mi panzerwreck nie wyszedł.: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Musze się ostro hamować, coby mi panzerwreck nie wyszedł.: No tak, one chyba nie były az tak poobijane Nad czym zapewne, Rafale, niezmiernie bolejesz . Wiem bowiem, jakie lubisz (pojazdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Musze się ostro hamować, coby mi panzerwreck nie wyszedł.: No tak, one chyba nie były az tak poobijane Nad czym zapewne, Rafale, niezmiernie bolejesz . Wiem bowiem, jakie lubisz (pojazdy). Dokładnie, jak się ogląda zdjęcia, to nawet są w dobrym stanie, farba na swoim miejscu, nie ma zbyt wielu obić, zarysowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Nad czym zapewne, Rafale, niezmiernie bolejesz Już sobie folguję, ino w innym temacie - tam się wypalę, to tu zmniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Rafał, a robisz oznaczenia dowódcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Wczesniej mi Jedrek napisał, iż wtedy nie miały żadnych znaków, wspominał tylko coś o jakiejś blaszce, ze prześle - względnie tu wklei. A jakby toto miało wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi