Skocz do zawartości

7TP "Na manewrach" - 1938`- Mirage - 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odnośnie błota, jeśli piszę co będzie czynione,a ludzie tego nie rozumieją..to po co w ogóle pisać?

W spojrzeniu na teren nie należy podnicac się pozytywnie ani negatywnie półproduktem a w takiej fazie jest teraz Rafał. Jesli ma plan i wie co chce osiągnąć to cierpliwie nalezy poczekać. Z terenem jest tak ze zaczyna wygladać tak jak ma wygladac najcześciej w ostatnim etapie prac nad nim. Howgh. Jedziesz dalej - pobudka

• Odpowiedzi 290
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kapliczka gotowa, nieco wyblakła, z minimalnymi zaciekami - darowałem sobie "obicia" - teraz na moje oko jest ok.

ResizeofDSCF1694.jpg

Czołg dostał finalne brudzenie kadłuba i tu już żadnych zmian nie przewiduję - chyba że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie:

DSCF1697.jpg

DSCF1696.jpg

DSCF1695.jpg

ResizeofDSCF1699.jpg

DSCF1684.jpg

Pole - wiem skąd efekt ziarnistości, to są malutkie ziarenka, które pod wpływem światła na wprost powodują refleks, który na zdjęciu wygląda na znacznie większy !

Kolor, jak i faktura pozostanie prawdopodobnie taka:

ResizeofDSCF1690.jpg

ResizeofDSCF1688.jpg

Droga taka:

ResizeofDSCF1689.jpg

ResizeofDSCF1680.jpg

I kilka fotek całości:

ResizeofDSCF1691.jpg

ResizeofDSCF1682.jpg

ResizeofDSCF1681.jpg

ResizeofDSCF1678.jpg

pozdrawiam

Napisano

Robi ktos "dynamiczne gaski" w tej skali ? Gaski takie drobiowe, biegnace z rozlozonymi skrzydelkami + jakas gesiareczka z witka brzozowa i to wszystko uciekajace przed machina piekielna. Dopiero bedzie ludycznie.

Pozdr.

Pawel

Napisano

Świętokradco skąd wyhaczyłes taką Bozię?

Coś mi nie pasuje z ziemią ale sam nie wiem co... (wiem wiem to jeszcze półprodukt)

Na razie nie wygląda to na pole uprawne, a jeśli nim nie jest to powinno chyba być zarośnięte? Ale tylko sobie gdybam bo się nie znam. Ot, po prostu takie moje odczucie miastucha

Napisano

kilka uwag - zęby od koła napędowego wyszlifuj na srebrno - pojazd jest w ruchu tak że muszą błyszczeć jak psu jajka.

Brudzenie czołgu i polna droga bardzo mi się podoba i tego by nie ruszał.

Pole podoba mi się już mniej - jak to pisze przedmówca coś znim nie tak. Może to wina zdjęc albo jeszcze nie skończone tak że sie nie odzywam jeśli jest to półprodukt. Takie pierwsze wrażenie - jest za płaskiew efekcie .

Napisano

Ja sobie poczekam do końca, zresztą co ja tam wiem. W czołgu koniecznie popraw to co sugeruje Seb + górne kółka podtrzymujące.

Brudzenie maszyny nie do końca mnie przekonuje (dodałbym zacieki tym bardziej że nitów Ci dostatek). Wygląda że będzie na koniec bardzo dobrze - fajny pomysł i kompozycja, wykonanie też niczego sobie.

Kończ ciekawy jestem efektu z ludzikami.

Napisano

koła na samym końcu, coby mi metalizer nie zmatowiał ;)

koła prowadzące miały gumowy bandaż(?)

Ślęcze nad fotkami w necie i właśnie z ugorami jest ciężka sprawa(bo tak to traktujmy, to jest skrajnia pola gdzie zwalone są kamienie, gałęzie itd)

kolorystycznie na gołej ziemi rolnej nie poszaleję, nie jest brązowa - byłoby banalnie proste.

Droga jak widać ma więcej "możliwości" - z uwagi na kamyki, trawki i insze wszędobylstwo.

Moze zbyt pusto jest...kilka obłych zrzuconych na kupe kamieni, więcej jakichs gałęzi....nie wiem.

Wyjście czarnej ziemi w szare już takie proste nie jest.

Myślałem, nad zasypaniem gdzieniegdzie grudek luźnej, jaśniejszej ziemi - tyle tylko że to znów może wyjść zbyt pstrokato. Suchy pędzel nie wchodzi w grę, zostawiłem tą technikę kilka miesięcy temu wstecz za sobą i wracał do tego nie będę.

Gąski i pryskająca kobiecina - to nieten film :p

Od razu na myśl mi przyszło " Jak rozpętałem II wojnę światową".

peter - może i wygląda, ale chyba zbyt nowoczesnie podchodzisz do tematu - to gliniane naczynie ufarbowane na biało.

Napisano
może i wygląda, ale chyba zbyt nowoczesnie podchodzisz do tematu - to gliniane naczynie ufarbowane na biało.

takie sprawia wrażenie, przynajmniej ja takie mialem

Napisano
takie sprawia wrażenie

po prostu zbyt często masz do czynieni z plastikami - wtedy tego nie było.

Seb, zaraz wkleję Ci fotke tego, czym pole jest babrane i zrobie fotki pieprzu.

Obawiam się, że w tym przypadku peper sie nie sprawdzi , nie będzie kontrastu a raczej sie zleje...z reszt,a co będę spekulował z/w

Napisano

Gąski i pryskająca kobiecina - to nieten film :p

Od razu na myśl mi przyszło " Jak rozpętałem II wojnę światową".

- no qrka szkoda. Skojarzenie pewnie sluszne, ale sanacja to wlasnie taka wojskowo-jajcarska epoka moim zdaniem. To moze jakas procesje tam zrob (moze kondukt zalobny), albo kobity modlace sie przed kapliczka i zerkajace przez ramie na nadciagajacy czolg. Bo kierowca widocznosc mial ograniczona, sobie "zaiwanial" przez pola, a tu sie pojawia kapliczka na kursie.

Pozdr.

Pawel

Napisano

Seb, tu dla porównania pieprz czarny, mielony po prawo, i ta breja com sobie domieszał po lewo:

ResizeofDSCF1701.jpg

.

Tu djęcia z objęciem ziemi, nie czołgu czy kapliczki:

ResizeofDSCF1708.jpg

ResizeofDSCF1707.jpg

ResizeofDSCF1710.jpg

Paweł, na glebie będą jeszcze dwie,albo trzy figurki, myślę że za dużo już statystów będzie

no i dlatego zwróciłem na to uwage :>

może i wygląda, ale chyba zbyt nowoczesnie podchodzisz do tematu - to gliniane naczynie ufarbowane na biało.

temat skojarzeń zakończyłem :]

Napisano

Ten korniak z ostatniej foty nie powinien być choć lekko obrośnięty trawą (tak dookoła)? Raczej nikt nie orze ziemi z korzeniami. Prędzej albo go wyrwie, albo zostawi w spokoju (a wtedy trawka się pokazuje).

Wydaje mi się, że daszek kapliczki lepiej by wyglądał matowy. W chwili obecnej trochę nazbyt się błyszczy.

Napisano

Rafale, a może by tak rozjaśnić samą drogę. Zwróć uwagę, proszę, że w całości dominują barwy ciemnobrązowe i ciemnoszare. Czyli w miarę świeżej, rozkopanej ziemi. O ile jest to jeszcze (choć nie do końca) zrozumiałe przy poletku z tankiem, to droga raczej tak nie powinna wyglądać. Wiejska droga, nawet po deszczu (nie mówię o tygodniowej ulewie, bo wtedy błoto po pas - nie o to akurat nam chodzi) jest w kolorach sepii, beżu, ochry, żółci i brunatu. Taka już specyfika naszej części Europy. A u Ciebie jest ciemno - ciemno - brązowo i szaro. A powinno być jasno i w 'ciepłej' tonacji.

Teraz kwestia pola pod czołgiem - ma idealny kolor świeżej ziemi - nie pola, tylko czarnoziemu. Zewnętrzna warstwa po zaoraniu ma ciemnobrązowy kolor tylko przez krótki okres czasu - potem szybko jaśnieje. Ale na upartego przyjmijmy, że Twoje pole jest świeżo zaorane. Zatem kolor odpowiada. Ale tylko teoretycznie - bo w tej skali powinien być i tak mocno jaśniejszy. Twoim 'nieszczęściem' w tym przypadku jest to, ze zrobiłeś IDEALNĄ imitację ziemi. Do tego stopnia idealną, ze wygląda, jakbyś dioramę posypał ... świeżą ziemią. Chyba trzeba pogratulować, ale... nie zawsze to co idealnie i wiernie oddaje rzeczywistość jest miłe dla oka. Czasem niestety trzeba zrobić drobne 'przekłamania' coby było nie tylko 'realistycznie' ale i 'atrakcyjnie' z punktu widzenia docelowego odbiorcy - czyli... nas wszystkich

Mam nadzieję, ze nie poczujesz się w jakiś sposób dotknięty powyższym tekstem - chciałem pomóc.

Napisano

Avi, zwrócenie uwagi to nie jest problem i byłbym głupcem, gdybym pewnych sensownych sygnałów nie brał pod uwagę, po to właśnie wklejam fotki warsztatu, nie gotówców - już pisałem kilka razy że to można powiedziec moje pierwsze kroki w tej skali jeśli chodzi o dioramki nieco więcej dopracowane - niż dotychczas - gdzie w sumie uwagi nie przykładałem.

Właśnie frapuje mnie to pole, ostatnią warstwę będe rozjaśniał tylko żołnierze tam wylądują - co dalej nie zmienia faktu, że nie mogę jakos tego ogarnąć.

Pierwszy raz z gołą gleba i szarością nie jest taki prosty,jakby sie zdawało - przynajmniej dla mnie.

pozdrawiam

Napisano

Droga: OK choć może lepiej byłoby zlagodzić przejścia między kolorami. Smugi na drodze powinny być moim zdaniem bardziej prostolinijne bo to poruszjące się wozy ją kształtują.

Czołg: OK ale niech nie celuje w kapliczkę! Przecież nikt w Polsce by tak wieży nie odwrócił na Najświętszą Panienkę.... ;-) w 1938 r. zwłaszcza...

Pole: zgadzam się z tym, co pisał Avi. Wystarczy jednak trochę deszczu albo rosy aby ten świeży brunatny powrócił.

Pozdrawiam!

Napisano

Co do drogi, to tak niekoniecznie - zważywszy iż wtedy nie poruszano się tak często jak dziś - więc te koleiny nie musiały być idealnie równe.

Dodatkowo zamarzyłem sobie by droga przypominała taka wymytą przez spływająca wodę - na górze kamyczki, spód gleba,podmyta(tak mi się te kamyczki spodobały, że uczepiłem się ich jak pijany płotu):

ResizeofDSCF1723.jpg

DSCF1722.jpg

ResizeofDSCF1721.jpg

Postąpiłem tak, jak zamierzałem od początku, czyli ugor, zwalone kamienie - śmieci z pola.

ResizeofDSCF1724.jpg

ResizeofDSCF1718.jpg

Musiałem "dziś" bo nie dawało mi to spokoju.

Jako że pamięć potrafi zawodzić podpierałem się luźno tymi fotkami:

ug2.jpg

ugr.jpg

ugor.jpg

wziętymi z sieci(google)

Poczekam, aż zaschnie na kamień, zaciemnię w pęknięciach a z wierzchu rozjaśnię - i co ważne, będzie SZARE - jak zamierzałem.

Biorę się teraz za figurki i wciapciam je w podłoże..zobaczymy jak to będzie.....

Napisano

Będzie dobrze - to co postanowiłeś na początku czyli ten ugór załatwia sprawę. To jest ta ostrość o której pisałem.

niesię podoba że nie jest sielankowo. Nie lubię słodkich dioram.

Napisano

to mialy byc zdjecia dio a nie prawdziwej drogi!!!realizm powala

Napisano

Chciałbym, aby było ok...jestem już bliski zrezygnowania z .."głupiego" pola, z którym nie mogę sobie poradzić, cały czas mi coś nie pasuje :/

Nie wiem, czy szukam czegoś, czego nie ma, czy brnę niepotrzebnie w tym samym......

A ta wersja ? :

ResizeofDSCF1727.jpg

ResizeofDSCF1726.jpg

ResizeofDSCF1725.jpg