stroju Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Witam wszystkich Widzę wielki wysyp polskich modeli w konkursie, natomiast ja na razie porzuciłem te klimaty i postanowiłem skleić swojego pierwszego Niemca. Najpierw powiem dlaczego wybrałem tego odrzucanego przez wszystkich modeli (a nie Tamke). Wymyśliłem sobie że zrobię jakąś niemiecką dioramę warsztatową i zacząłem szukać jakiegoś nietypowego Niemca z wnętrzem no i wymyśliłem sobie Hetzera z Edka. Ma on parę błędów (czego jestem w pełni świadomy ), które w miarę możliwości spróbuję poprawić, ale nie jestem ortodoksyjny w kwestii zgodności, więc stawiam na ciekawe i efektowne malowanie, i wypróbuje nowe techniki. Do rzeczy: W zestawie były elementy fototrawione, toczona lufa, maski i mnnnnóstwo ramek, (z częściami do różnych wersji) Inbox (mocno skrócony) : Jakby co to pełny inbox jest tu: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=655933 Przy odpowiednim nakładzie pracy można zrobić całkiem efektowny model. Do tego planuje jeszcze dokupić blaszane boczne fartuchy pancerne i linę metalową. Dokupiłem już toczoną lufę do MG-34. Miały być jeszcze furile ale po sobotnim zakupie cyfrówki fundusze mocno zdechły... Malowanie zrobię chyba z zestawu Tamiyi (te nakrapiane). No to do roboty PS Nie piętnujcie mnie że nie kupiłem z Tamiyi bo nie ot tu chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 (Sam sobie odpowiem na posta ;p..) Pierwsze prace (sorry za jakość zdjęć ale jeszcze nie opanowałem do końca aparatu ): c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekBydg Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Ja cię nie będę piętnował tylko kibicował bo sam mam takiego Hetzera z Eduarda, tylko w wersji Late. Zacząłem go jakieś pół roku temu ale szybko odłożyłem na półkę więc może dzięki Twojej relacji zmobilizuję się i do niego powrócę. Pierwsze pytanie: Ta lufka do MG to chyba nie zestawowa bo w moim takiej nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Ta lufka do MG to chyba nie zestawowa bo w moim takiej nie ma? Napisałem że dokupiona, od firmy RB-model - fajne cudeńko i dużo daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 wolałbym zeby to był Rosomak... ale i tak będzie mistrzowski mimo że made in III Rzesza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 W zasadzie to made in Czechy i to zarówno pojazd jak i zestaw. ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 W zasadzie to made in Czechy no w sumie jeśli chodzi o baze powiem inaczej: w barwach III Rzeszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Prace już ruszyły ale muszę zwolnić bo nie na razie mam żadnych farb. Całkiem nieźle spasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 A zdobyczni figuranci znajdą tutaj miejsce dla siebie? pozdrawiam i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 A zdobyczni figuranci znajdą tutaj miejsce dla siebie? Na przyszłej dioramie tak z Hetzerem, ale to po już konkursie... Kolejna fotka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 To ja będę tu regularnie zerkał, podpatrzę trochę tych technik brudzingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 (z częściami do różnych wersji) Mam obydwa, jeśli chodzi o ramki to to samo, tyle że w tym 2 są figurki. W razie problemów, jakis czas temu wykonał go Radek Filipek, powinien wiedzieć co w nim "gryzie" A i ja skorzystam ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Model na pewno będzie świetny, co do malowania... zauważyłem ciekawe malowanie na instrukcji jeżeli takie będziesz robił to może to ci sie przyda: http://www.fototime.com/ftweb/bin/ft.dll/pictures?userid=F9F3E062FE3B44349898193F749A47C4&inv=1FB3A519AFFA7E6&albumid= Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 no widzie ze sie nawrociles heretyku na wiare panzerwafe .sledze temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 no widzie ze sie nawrociles heretyku na wiare panzerwafe .sledze temat Po prostu w końcu wyszło ze mnie moje pochodzenie... Model na pewno będzie świetny, co do malowania... zauważyłem ciekawe malowanie na instrukcji jeżeli takie będziesz robił to może to ci sie przyda: Powodzenia Zrobię takie malowanie z Tamki (to z lewej z 44 roku): Akurat można dobrać odpowiednie wersje części. Do malowania użyje zestawu farb z Gunze do niemieckich czołgów (cz. II), (to chyba te same barwy?) PS od dziś wypinam się na fotosika i wrzucam foty na photobucketa już mam dosyć tych znikających i wolno wczytujących się zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 PS od dziś wypinam się na fotosika i wrzucam foty na photobucketa już mam dosyć tych znikających i wolno wczytujących się zdjęć BRAWO!!! słuszna decyzja co do tych ciapek na Hetzerze... pędzelek 00? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Efekty nocnego dłubania: c.d.n.... PS "fotobukiet" daje radę Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 PS "fotobukiet" daje radę Very Happy a nie mówiłem? albo mi się zdaje, albo na pierwszej fotce na pocisku widać ślad po łączeniu form... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 albo mi się zdaje, albo na pierwszej fotce na pocisku widać ślad po łączeniu form... No co Ty, nie może być! Przecież umieściłem go dla wzajemnego pozycjonowania elementów, nawet nie próbowałem go piłować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Dodałem parę kabli do silnika: Komora silnikowa się już zapełnia: Teraz małe pytanie do mentorów z dziedziny panzerwaffe: Na jaki kolor były malowane przedziały silnikowe u szkopów? W instrukcji podali panzergrau ale według mnie to za ciemne więc go rozjaśnię bo widziałem parę gotowych Hetzerów i wszystkie miały tam jaśniejszy szary... Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Przeglądnij dobrze monografię. Wnętrz nie buduję, więc mnie nie interesują, ale uważam, że powinno być w minii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Postąpiłem podobnie jak kol. Radek i pomalowałem komorę minią. Niektóre elementy będą jeszcze szare. Minię uzyskałem mieszając (na oko) kolory flat red i tank brown z Vallejo. Na żywo wygląda trochę ciemniej. Na to pójdzie mocny ciemny wash i będzie git : I jak? Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 I jak po grudzie(grudzie z masła, żeby nie było) Super są te stelaże na amunicję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Na razie przed washem, coś kichowato wygląda ale to jakoś to poprawie... Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Dobra, poszedł wash i zrobiłem odpryski (tak jak ktoś mi radził aby dodać jeszcze jaśniejsze obwódki), wyszło super: tylko te kolory wyszły trochę za jasne na zdjęciu, próbowałem je podkręcić na kompie ale nadal nie oddają tego jak jest... No i jaszcze silnik: Jeszcze na to pójdzie lakier mat i jakaś delikatna rdza... Odpryski wyszły według mnie super ale to tylko przedsmak tego co zrobię na zewnętrznym pancerzu. Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi