Barthass Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Czym łączycie ze sobą blaszki? Czy za pomocą kleju, czy też je spajacie za pomocą lutu? Na forum nie znalazłem o tym nic, bądz może przeoczyłem taki temat. Najprościej i najlepiej użyć kleju cyjano-akrylowego w żelu. Można tez lutować, ale to już wyższa szkoła jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Na początek nie ma co się szarpać na jakieś lutowanie, bo porządny sprzęt i dobre pasty trochę kosztują, wystarczy zwykły klej CA. Można przed zaczęciem wycinania czegokolwiek przeszlifować całą blaszkę jakimś papierem ściernym lekko (600-800) żeby klej się lepiej trzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Stycznia 2009 Witam. Dzięki panowie za szybką lekcję. Więc nadszedł mój debiut, dzień, kiedy to pierwszy raz miałem doczynienia z blaszkami. I ku mojemu zaskoczeniu, bardzo przyjemnie się z nimi pracuje. Złożyłem te oszklone i wystające z klapy "wizjery", oraz przykleiłem obudowy do włazu. Wygiąłem uchwyty itp, oraz przykleiłem je. Wyciąłem plastikowe kratki, aby zastąpić je lepszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Stycznia 2009 Witam. Kolejne zmagania z elementami fototrawionymi. Mimo iż fajnie się z nimi pracuje, jak pisałem już wcześniej, to zajmuje to większość czasu, ale do rzeczy. Zfototrawiłem wyłazy, uchwytami i łańcuszkami. Z drutu miedzianego 0,5mm dorobiłem element o nieznanej mi nazwie, jest to chyba jakiś ogranicznik. Dokończyłem wycinać plastikowe kratki i zamontowałem bardziej realiztyczne. A całość się na dzień dzisiejszy, prezentuje w następująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Nie wiem, czy stosujesz, ale jest taki preparat "Debonder" do zmywania naddatków kleju CA. Ładnie, twardszym pedzelkiem pozbedziesz się powyższych. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Nie wiem, czy stosujesz, ale jest taki preparat "Debonder" do zmywania naddatków kleju CA. Ładnie, twardszym pedzelkiem pozbedziesz się powyższych. Dzięki Rafał, słyszałem o tym preparacie, ale go nie stosuję, ponieważ go nie spotkałem w sklepach. Może jest to też spowodowane tym, iż nie mam dużo czasu na spacery po mieście, tylko praca i praca. Może jest gdzieś do kupienia w sklepach internetowych, poszukam go i się w niego zaopatrzę. EDIT: O znalazłem w tym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Dokładnie to. Myslę, że 2 opak. starczą jak świat i ludzie - na około rok, przy średnim sklejaniu. Na prawdę polecam. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Lutego 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Lutego 2009 Witam. Niestety debondera jeszcze nie mam, ale to tylko kwestia czasu. Model nadal otrzymuje dodatki fototrawione. Dzisiaj była zabawa z malutkimi elemencikami, które niechciały zabardzo ze mną współpracować. Jednak po krótkim czasie, uległy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Trochę zbyt zalewasz to CA. :/ Ale rozumiem, że to usuniesz, więc spoko. Szacuneczek za takie małe elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Tak sobie oglądam i zaczynam żałować, że do mojego Abramsika nie kupiłem blaszek. Ładnie wygląda ten Abrams, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Lutego 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Lutego 2009 Witam. W tem weekend, zabrałem się za składanie elementów, które będą doklejane stopniowo do modelu. "Skrzynka" Kratki Tylna ścianka. Nadwozie, otrzymało już chyba wszystkie elementy fotorawione, więc trzeba będzie je połączyć z wanną na stałe. Mam też już farbkę, którą model będzie pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Odnów fakturę antypoślizgową w miejscach w których usuwałeś rączki, bo jak widać po zdjęciach pozostały ślady szlifowania. Naprawić to możesz w sposób bardzo prosty - nitro i pędzelek. Poza tym, bardzo fajnie to wszystko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Lutego 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Lutego 2009 Odnów fakturę antypoślizgową w miejscach w których usuwałeś rączki, bo jak widać po zdjęciach pozostały ślady szlifowania. Naprawić to możesz w sposób bardzo prosty - nitro i pędzelek. Dzięki wielkie. Niewiedziałem, że tak to można zrobić. Jutro w pracy, odleje sobie troszkę nitro i zastosuję tą metode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Fajnie to wszystko wygląda Najbardziej ciekawy jestem tej farbki (jaki będzie miała kolor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirGenerale Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Widzę że Abrams nabiera powoli kształtów wszystko ładnie wygląda bardzo ciekawy jestem efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Jutro w pracy, odleje sobie troszkę nitro i zastosuję tą metode. Najprostsza metoda zrobienia powierzchni stali odlewanej ale i na fakturkę antypoślizgową się nadaje. Trochę nitro na pędzelek, następnie smarujesz tamto miejsce i poprzez tapowanie (ubijanie prostopadłe włosiem pędzelka) powodujesz zrobienie właściwej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Lutego 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Lutego 2009 Witam drogie koleżanki i koledzy. Jak dotąd, budowa modelu przebiegała bez większych trudności. Lecz teraz wychodzą na jaw, braki pod względem znajomości budowy takiego czołgu. Pojawiły sie też problemy techniczne w budowie modelu, lecz z tymi sobie sam poradzę, ponieważ chodzi o kolor podkładu. Co do pierwszego problemu to potrzebuję waszej pomocy, gdyż niewiem co zrobić w sprawie wieżyczki. Czy pod wieżyczką jest jakieś wejście, czy jest tam płyta podłogowa, a pod wieżyczką znajdują się części mechaniczne, jakieś wały, wałki, przewody? Producent w wieżyczce wykonał otwór, lecz w zdjęciach jakie poziadam takiego wielkiego, otworu, włazu niewidzę. Chodzi o tą płytę na dnie wieżyczki. Jak to w rzeczywistości jest? Widać małe ciemne "zagłębienia" pod fotelami, lecz czy to jest wejście pod wieżyczkę? Zdjęcie zaczerpnięte z internetu. Zdjęcie zaczerpnięte z internetu. Kolejny problem jaki sobie sam stworzyłem, to kolor podkładu, jest zbyt ciemny. Dobrze że jest to środek czołgu i niebędę go zmieniał, a z zewnątrz pomaluję jaśniejszym podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Czy pod wieżyczką jest jakieś wejście, czy jest tam płyta podłogowa, a pod wieżyczką znajdują się części mechaniczne, jakieś wały, wałki, przewody? Tak, pod wieżyczką są przewody, wałki skrętne itp. Nie ma tam żadnego wyjścia, na pewno są tam jakieś włazy inspekcyjne czy coś takiego. http://www.inetres.com/gp/military/cv/tank/M1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Lutego 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Lutego 2009 Dzięki wielkie Barthass Na sucho poskładałem lufę, aby zobaczyć jak się prezentuje na modelu. Wygląda rewelacyjnie. Przerobiłem przewody, ponieważ te orginalne były za płaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Mam też już farbkę, którą model będzie pomalowany. Byłbym bardzo ostrożny jeśli chodzi o ten kolor. Wg. mnie jest za ciemny i zbyt piaskowy. viewtopic.php?t=6394&postdays=0&postorder=asc&start=105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Lutego 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Lutego 2009 Witam. W tem weekend, niewiele udało mi się zrobić. Pomalowałem wnętrze wieżyczki i przykleiłem je na swoje miejsce. Tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Marca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2009 Witam. Model otrzymał podkład. Skrzynka mieszczęca się z tyłu, dała mi niezły wycisk. Chodzi o te elementy fototrawione. pozostało mi jeszcze tylko to wyczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Marca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Marca 2009 Witam. Dzisiaj złożyłem wszystko do kupy. Wanna sklejona, nałożyłem także troszkę szpachli. Sklejone są także siedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Nieźle Ci idzie! Dajesz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Super !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi