Skocz do zawartości

M1 A1 Abrams 1:35 Italeri

jawkers

Rekomendowane odpowiedzi

Czym łączycie ze sobą blaszki? Czy za pomocą kleju, czy też je spajacie za pomocą lutu? Na forum nie znalazłem o tym nic, bądz może przeoczyłem taki temat.

Najprościej i najlepiej użyć kleju cyjano-akrylowego w żelu.

Można tez lutować, ale to już wyższa szkoła jazdy

• Odpowiedzi 156
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Na początek nie ma co się szarpać na jakieś lutowanie, bo porządny sprzęt i dobre pasty trochę kosztują, wystarczy zwykły klej CA. Można przed zaczęciem wycinania czegokolwiek przeszlifować całą blaszkę jakimś papierem ściernym lekko (600-800) żeby klej się lepiej trzymał.

• Super Moderator

Witam.

Dzięki panowie za szybką lekcję.

Więc nadszedł mój debiut, dzień, kiedy to pierwszy raz miałem doczynienia z blaszkami. I ku mojemu zaskoczeniu, bardzo przyjemnie się z nimi pracuje.

Złożyłem te oszklone i wystające z klapy "wizjery", oraz przykleiłem obudowy do włazu.

DSCF3525.jpg

DSCF3526.jpg

Wygiąłem uchwyty itp, oraz przykleiłem je.

DSCF3527.jpg

DSCF3528.jpg

DSCF3529.jpg

Wyciąłem plastikowe kratki, aby zastąpić je lepszymi.

DSCF3530.jpg

• Super Moderator

Witam.

Kolejne zmagania z elementami fototrawionymi.

Mimo iż fajnie się z nimi pracuje, jak pisałem już wcześniej, to zajmuje to większość czasu, ale do rzeczy.

Zfototrawiłem wyłazy, uchwytami i łańcuszkami.

DSCF3531.jpg

DSCF3532.jpg

DSCF3533.jpg

Z drutu miedzianego 0,5mm dorobiłem element o nieznanej mi nazwie, jest to chyba jakiś ogranicznik.

DSCF3534.jpg

DSCF3535.jpg

Dokończyłem wycinać plastikowe kratki i zamontowałem bardziej realiztyczne.

DSCF3536.jpg

DSCF3537.jpg

A całość się na dzień dzisiejszy, prezentuje w następująco.

DSCF3538.jpg

• Super Moderator

Witam.

Nie wiem, czy stosujesz, ale jest taki preparat "Debonder" do zmywania naddatków kleju CA.

Ładnie, twardszym pedzelkiem pozbedziesz się powyższych.

Dzięki Rafał, słyszałem o tym preparacie, ale go nie stosuję, ponieważ go nie spotkałem w sklepach. Może jest to też spowodowane tym, iż nie mam dużo czasu na spacery po mieście, tylko praca i praca.

Może jest gdzieś do kupienia w sklepach internetowych, poszukam go i się w niego zaopatrzę.

EDIT:

O znalazłem w tym sklepie.

• Super Moderator

Witam.

Niestety debondera jeszcze nie mam, ale to tylko kwestia czasu.

Model nadal otrzymuje dodatki fototrawione.

Dzisiaj była zabawa z malutkimi elemencikami, które niechciały zabardzo ze mną współpracować. Jednak po krótkim czasie, uległy.

DSCF3582.jpg

DSCF3583.jpg

DSCF3584.jpg

DSCF3585.jpg

DSCF3586.jpg

• Super Moderator

Witam.

W tem weekend, zabrałem się za składanie elementów, które będą doklejane stopniowo do modelu.

"Skrzynka"

DSCF3588.jpg

Kratki

DSCF3589.jpg

DSCF3590.jpg

Tylna ścianka.

DSCF3591.jpg

DSCF3592.jpg

Nadwozie, otrzymało już chyba wszystkie elementy fotorawione, więc trzeba będzie je połączyć z wanną na stałe.

DSCF3593.jpg

DSCF3594.jpg

DSCF3595.jpg

DSCF3596.jpg

DSCF3597.jpg

DSCF3598.jpg

DSCF3599.jpg

Mam też już farbkę, którą model będzie pomalowany.

DSCF3604.jpg

Odnów fakturę antypoślizgową w miejscach w których usuwałeś rączki, bo jak widać po zdjęciach pozostały ślady szlifowania. Naprawić to możesz w sposób bardzo prosty - nitro i pędzelek.

Poza tym, bardzo fajnie to wszystko wygląda.

• Super Moderator
Odnów fakturę antypoślizgową w miejscach w których usuwałeś rączki, bo jak widać po zdjęciach pozostały ślady szlifowania. Naprawić to możesz w sposób bardzo prosty - nitro i pędzelek.

Dzięki wielkie. Niewiedziałem, że tak to można zrobić. Jutro w pracy, odleje sobie troszkę nitro i zastosuję tą metode.

Jutro w pracy, odleje sobie troszkę nitro i zastosuję tą metode.

Najprostsza metoda zrobienia powierzchni stali odlewanej ale i na fakturkę antypoślizgową się nadaje. Trochę nitro na pędzelek, następnie smarujesz tamto miejsce i poprzez tapowanie (ubijanie prostopadłe włosiem pędzelka) powodujesz zrobienie właściwej powierzchni.

• Super Moderator

Witam drogie koleżanki i koledzy.

Jak dotąd, budowa modelu przebiegała bez większych trudności. Lecz teraz wychodzą na jaw, braki pod względem znajomości budowy takiego czołgu. Pojawiły sie też problemy techniczne w budowie modelu, lecz z tymi sobie sam poradzę, ponieważ chodzi o kolor podkładu. Co do pierwszego problemu to potrzebuję waszej pomocy, gdyż niewiem co zrobić w sprawie wieżyczki. Czy pod wieżyczką jest jakieś wejście, czy jest tam płyta podłogowa, a pod wieżyczką znajdują się części mechaniczne, jakieś wały, wałki, przewody?

Producent w wieżyczce wykonał otwór, lecz w zdjęciach jakie poziadam takiego wielkiego, otworu, włazu niewidzę. Chodzi o tą płytę na dnie wieżyczki. Jak to w rzeczywistości jest?

DSCF3644.jpg

DSCF3645.jpg

Widać małe ciemne "zagłębienia" pod fotelami, lecz czy to jest wejście pod wieżyczkę?

M1A1_ABRAMS_TANK_08.jpg

Zdjęcie zaczerpnięte z internetu.

M1A1_ABRAMS_TANK_16.jpg

Zdjęcie zaczerpnięte z internetu.

Kolejny problem jaki sobie sam stworzyłem, to kolor podkładu, jest zbyt ciemny.

Dobrze że jest to środek czołgu i niebędę go zmieniał, a z zewnątrz pomaluję jaśniejszym podkładem.

DSCF3636.jpg

DSCF3637.jpg

DSCF3638.jpg

DSCF3639.jpg

DSCF3640.jpg

DSCF3641.jpg

DSCF3642.jpg

DSCF3643.jpg

Czy pod wieżyczką jest jakieś wejście, czy jest tam płyta podłogowa, a pod wieżyczką znajdują się części mechaniczne, jakieś wały, wałki, przewody?

Tak, pod wieżyczką są przewody, wałki skrętne itp. Nie ma tam żadnego wyjścia, na pewno są tam jakieś włazy inspekcyjne czy coś takiego.

http://www.inetres.com/gp/military/cv/tank/M1.html