Erni Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 kąd u Ciebie ta pewność co do grubości drzwi Co do winorośli to źle się wyraziłem. Myślałem o takiej dobudowanej, ażurowej, drewnianej altance z boku domu, obsadzonej winoroślą. Tak by optycznie uczepić bryłę domu do gruntu. Dodatkowo dowiesiłbym jakieś pranie. Taki klimacik koło domu dorobić. Wszystko dobrze tylko że to jest stodoła a nie dom mieszkalny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 "Nie pokazuj głupcom dzieła przed jego zakończeniem" - coś w tym jest ? Faktycznie dorysowałem sobie w wyobraźni pozostałe budynki. Cóż, Twoja wina zbytni realizm wykonania. (a co winnych zawsze trzeba znaleźć... najlepiej z dala od siebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 Dalsza część molestowania Kruppa Położyłem już podkład teraz malowanko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 No i pojazd doczekał sie kolorku.... I tutaj poniekąd jestem zobowiązany do uchylenia rąbku tajemnicy... Tytuł dioramy bedzie WOJENNA ZDOBYCZ-FRANCJA 1948. Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 A co z tą rynną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 A co z tą rynną? A po co rynna w oborze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 A co z tą rynną? Ale sie czepiacie rzeczy nieistotnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 ZDOBYCZ-FRANCJA 1948 Hah, czyli szoping vel stodołing ;) Na podjazd dajesz jakiś poczterdziestak piatak? Czy tylko tenże protezer ma być głównym bohaterem scenki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 No dioramka bedzie powojenna jak widać w tytule i ...całkowicie cywilna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 Rynnę olej zrób winobranie... łatwo powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 17 Grudnia 2008 Share Napisano 17 Grudnia 2008 A co z tą rynną? A po co rynna w oborze ? A no są powody. Nie żebym się czepiał bo obora bardzo mi się podoba. Ale woda spadająca gdzie chce powoduje: kałuże, brudzenie ścian, możliwe że nawet wypłukiwanie zaprawy z pomiędzy elementów drobnowymiarowych. Nie znam się aż tak dobrze żeby wszystko o nich wiedzieć ale gdybym ja miał oborę to rynna by była. No chyba że Francuzi ni używali. Pewnie zaraz mnie zasypiecie zdjęciami obór bez rynien :(. Poza tym ciekawie się to zapowiada chociaż to już nie wojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 No podgoniłem ostatnio prace przy Kruppie. Kilka fotek z przebiegu prac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Ekstra. Jak cywilny to przydałyby się jakieś napisy albo reklama. Może jakieś prymitywne zadaszenie nad "szoferką" Coś trzeba pomysleć bo mimo niebieskiego kolorku nadal wygląda bardzo "bojowo" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 siedzenie bardzo mi się podoba. Kolorek też ładny. Silnik jak po wyjechaniu z fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 Wstepne przymiarki do całości. Aby nieco ułatwic sobie pracę zastosowałem kostke brukową , we Francji były spotykan etakie rozwiązania terenowe:) Czekam jak zwykle na porady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 A ja ani z poradą, ani z sugestią... tylko małe pytanko Z czego kostka brukowa? Sam robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Kostka to odlew żywiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Noo, wygląda zacnie. Z tym napisem, o którym wspomniał Zbyszek to się zgadzam - sam Ci o tym przedwczoraj mówiłem Coś wymyślimy dzisiaj wieczorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Mała sugestia: Raczej spotykałem się z tzw. "kocimi łbami". Kostka była częściej koło domów. Podwórko wysadzane było tańszą wersją - czyli kamieniami. Przynajmniej na tych podwórkach na których bywałem osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Corsair-> wiesz , ja podobne rozwiązania widziałem we Francji ,odwiedzając ją osobiście na południu jak i w okolicach Normandi. Ta kostka będzie jeszcze pokryta miejscami trawą i piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Scenka cacy, co do protezera, jednak odciąłbym kolorystycznie pake od reszty - a przynajmniej zaznaczyłbym ilestam rodzai kolorów użytych farb(wymienił kilak desek na nówki), bądź użył jakiegoś ni w pięć, ni w dziesięć koloru do np samej maski - ju nął - rynek wtórny(tu nasuwa się kolor podkładów lakierniczych - jeno takich po zeszlifowaniu, gdzie w niektórych miejscach widać stary kolor po zrównaniu powierzchni) O połączeniu domek - bruk nie można na razie nic powiedziec, dopóki nie zostanie zespolone/ przewidywać można nieco ziemi i kilka wystających kepek trawy(myle się?) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Co do samochodu Rafał napisał już to samo co ja bym doradzał. Co do domku vel stodoły -prima sort. Z tym szyldem wygląda jeszcze lepiej. Co by się jednak dopatrzyć się "dziury w całym", to można by dodać delikatne zacieki na ścianie tuż pod szyldem. Nie wiem czy dobrze widzę, ale w/g fotek to szyld jest lekko skorodowany ? Sądzę, że powstawać mogą lekkie smugi, gdy taka rdza, spływa wraz z deszczem po ścianie. Szyld sprawia wrażenie, że pamięta jeszcze Niemca. No i mała sugestia z fotki nr 1, po prawej stronie, za budynkiem ... jeśli to jest to o czym myślę, to można sobie tak opalić biurko i jeszcze ten napis 6na9... (wiem, wiem tam jest napisane 6 nr 9 ale nie mogłem się oprzeć ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Po chwilowej przerwie ruszyły dalej prace nad dioramą. Zrezygnowałem z kostki brukowej i zrobiłem teren ziemisty. Teraz tylko czekać aż klej wyschni ei dalej do roboty:) Podłoże zrobiłem z plasteliny , metoda całkiem ciekawa ,łatwiej teraz będzie można sadzić krzaki i inne zarośla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Ja bym zostawił takie kolorowe - od razu rzuca się w oczy. No i bardziej działa na wyobraźnię A tak na poważnie - myślałem, że spasujesz dzisiaj z tą plasteliną w wersji hard Jak wychodziłem, to miałeś mniej niż połowę tego rozsmarowanego, hehe. Ale wygląda dobrze z tym piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Sewer tak jak wspomniałem , zmiękczyłem ja na piecu i była rewelacyjna do rozsmarowania, tyle że szybko twardniała ale dałem rade jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi