FAHR Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Witam Przedstawiam ostatnie moje "dziecko" tj. model czołgu PT-91 Twardy w oparciu o Tamiyowskiego T-72 + własne przeróbki. Budowa modelu to była prawdziwa szkoła cierpliwości i uporu. Dość powiedzieć, że prace nad tym modelem zacząłem w 2005 r., później ze względu na trudności przy jego budowie odłożyłem go na półkę żeby powrócić do niego w tym roku. Wszystko zaczęło się od dopancerzenia, które wybitnie mi nie szło. To, co jest na modelu to jest już chyba czwarta jego wersja. Później przyszedł czas na farby, którym trzyletnie oczekiwanie nie wyszło na dobre, a skończyło się na tym, że podczas malowania dożył swoich dni mój poczciwy Łukowiak. Koniec końców wyszło jak wyszło. Zadowolony jestem przede wszystkim z tego, że go skończyłem. Zapraszam do galerii. Pierwowzór: Ostatnia fotka warsztatowa, obok T-72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Pięknie zrobiony! Tylko taki za czysty dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 No zgadzam się z poprzednikiem. Dobrze pomalowany, ogółem fajny model, ale jednak za czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 no no kawal dobrej roboty gratulacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Gratulacje szanownej konkurencji! Super Twardzioch :] PS więcej nie będę oceniał bo sam robiłem Twardego i była by to mocno nie obiektywna ocena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 ja bym go pobrudził super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 A czy wszystkie pojazdy mają być zaraz utytłane po uszy. Jak dla mnie taki jest bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Bardzo fajny twardziel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 A czy wszystkie pojazdy mają być zaraz utytłane po uszy. JA bym go pobrudził to nie znaczy że trzeba go pobrudzić, to była tylko wypowiedź mówiąca co ja bym w nim zmienił gdyby był moim modelem, nie doszukuj sie tego co chcesz usłyszeć tylko na spokojnie pomyśl co ktos mógł mieć na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Miarka Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Ładny Teciak, ale aż prosi się o ślady eksploatacyjne! Suchym pędzlem go chociaż potraktuj! Ale tak po za tym to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Cierpliwość to wielka cecha. Ten model jest przewspaniały. Dokładnie sklejony i pomalowany taj jak trzeba. Brudu i błota mu nie potrzeba. Dla mnie jest jak żywy. Szczere gratulacje za ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Rany, ludzie! Ja przeciez nie napisałem, że ma być wyciorany w błocie. Stwierdziłem tylko, ze przydałby mu się lekki łoś i może odrobinka kurzu - tak dla UPLASTYCZNIENIA bryły (bo teraz wygląda troszkę płasko - brakuje 'głębi'). Przecież nawet egzemplarze targowe czy wystawowe się kurzą i brudzą (oczywiście inaczej niż te liniowe). Tak czy inaczej model piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 Witam Tak, jak pisałem wcześniej, nic już przy modelu nie będę poprawiał. Brud na modelu nie jest zły, ale zawsze twierdziłem, że tylko w wypadku kiedy model stoi na podstawce. Moje modele na podstawkach nie stoją, więc unikam ich brudzenia starając się wycieniować i nadać ślady eksploatacji. Inna sprawa to, że ślady eksploatacyjne też muszą być zrobione z umiarem. Mój model przedstawia wóz pierwszej serii produkcyjnej a o te wozy na prawdę w wojsku dbano i nie ma ani jednego zdjęcia, na którym te czołgi są totalnie dobite jakby przeszły szlak bojowy co najmniej Lenino-Berlin Delikatne ślady użytkowania są dodane (przetarta końcówka przewodu lufy, przetarte miejsca narażone na ścieranie farby jak drogi, po których załoga zajmuje miejsca i ostre krawędzie czy okopcenie przy wylocie spalin). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Miarka Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Witam ostre krawędzie). Być może ale na zdjęciach za bardzo tego nie widać, może to tylko wina światła Ale to twój model i rób jak uważasz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 W warsztacie są zdjęcia, na których widać jak model wyglądał po pomalowaniu, moim zdaniem różnica jest. Na model nałożony jest czarny wash i przetarty jest humbrolem 29 (wiśniowy, który teraz brązowy) humbrolem 32 (czarny) oraz rozjaśnionym delikatnie humbrolem 101 (zielony), dodane ślady eksploatacji w postaci okopcenia i wytarć metalizerem "aluminium". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Gratulacje Bardzo ładny Twardy Moim zdaniem wcale nie trzeba go nadmiernie brudzić, dobrze wygląda tak jak jest Jedynie wolałbym coś bardziej khaki jako zielony. W tym roku w Kołobrzegu widziałem PT-91 właśnie w kamuflażu khaki-czerń-brąz i takie zestawienie mi się bardziej podoba Ale to tylko moje widzimisie ;) Model jest miodny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Piękny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Dzięki za wszystkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi