kobza_75 Napisano 17 Stycznia Autor Share Napisano 17 Stycznia Dzięki za info, ale ale to akurat samo wyszło podczas pasowania na sucho. Gondole już mam sklejone i czekają na spasowanie z skrzydłem i z silnikiem a potem na malowanie i bez tych trójkątów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Wersja z dronami latała bez uzbrojenie i z zaślepionymi wylotami działek i ja już mam przygotowane zaślepki, małe szlifowanie i kropelka kleju i będzie dobrze. Komora podwozia przedniego jeszcze do poprawki na kolor Interior Green. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia Po zmontowaniu gondoli w całość i spasowaniu ze skrzydłem przyszedł czas na silniki i ich osłony. Silników zestawowych nawet nie wycinałem z ramek od razu zabrałem się za spasowanie tych z wydruku 3D, nawet nie ma co porównywać ich ze sobą. Te z wydruku są lepsze, po wycięciu nie było problemu ze spasowaniem ich. Jedynie to w gondoli musiałem podszlifować miejsca gdzie wychodzą rury wydechowe. Za to osłona silnika po spasowaniu okazała się minimalnie za mała i aby ją poszerzyć do odpowiedniej średnicy to wstawiłam kawałek płytki plastikowej 0,5mm z jednej strony i to załatwiło sprawę z średnicą osłon silnika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 25 Stycznia Autor Share Napisano 25 Stycznia Kolejny etap to oszklenie kabiny i tutaj „Fly” zrobił taki miły gest i to można rzec podwójny. Kabinę można zrobić w wersji zamkniętej lub otwartej, różne części oszklenia kabiny. A tym drugim miłym gestem są dołączone maski do modelu, bardzo ułatwiają pracę co widać na zdjęciu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia Jak Ci się spasował wiatrochron ze ściankami kadłuba? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 25 Stycznia Autor Share Napisano 25 Stycznia Wiatrochron operatora pasuje u mnie idealnie ale musiałem pocienić musiałem jego tablicę/panel przyrządów, jest troszkę za duża. A na sucho pasowało. Natomiast wiatrochron pilota to z przodu pasuje idealnie natomiast na końcu przy coś mi się zwęził albo kadłub spuchnął. Jest mały ząbek na przejściu owiewka kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 26 Stycznia Autor Share Napisano 26 Stycznia Komora podwozia spasowana, części tylko przyłożone celem spasowania ich. Więc na zdjęciu nie wszystko jest idealnie proste. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Analizując dostępne zdjęcia w google oraz dokumentacje wprowadziłem kilka zmian w mojej wersji modelu. Zaczynając od kadłuba to dodałem antenę po prawej stronie kadłuba z boku od dołu, na zdjęciu widać dwa małe maszty antenowe. Na skrzydłach od spodu przy kadłubie są dwie anteny w kształcie litery „T”, po jednej na skrzydło. Dodatkowo rurka pitot wystaję z krawędzi natarcia skrzydła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz, to możesz zrobić na tym etapie. Wbrew producentowi, drzwiczki komorą podwozia przedniego powinny być zamknięte. Otwierają się na chwilę podczas chowania podwozia, także sugeruje wkleić je teraz, w szczególności że są za małe, więc będziesz musiał wkleić płytkę poliestrowa aby wypełnić szpary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Dzięki za info, przeoczyłem. Spoglądam na zdjęcia i widzę iż są zamknięte. Teraz sprawdzam czy czegoś jeszcze przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego Kolory nałożone i mała korekta zrobiona. Przejście kolorów żółtego i sea blue pomiędzy statecznikiem a kadłubem jest skośne na zdjęciach mojego egzemplarza i tak też zrobiłem, w instrukcji jest błędnie pokazane pionowe i na kadłubie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Na tym zdjęciu statecznik wygląda jakby miał tę brzechwę z przodu płaską. Nie wiem , złudzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego No troche lepiej obłość widac. A jakby jakies zdjęcie gdzie ta brzechwa sie zaczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego To było różnie malowane, trzeba patrzeć na konkretny egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego dzieki, teraz widac że to tylko cień rzucany przez statecznik od tyłu. Ta 2 najbardziej mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 20 Lutego Autor Share Napisano 20 Lutego Przyszedł czas na kalkomanie, układają się bardzo dobrze na powierzchni modelu modelu. Ale też wkradł się błąd, na egzemplarzu który buduję czerwony pas ostrzegawczy jest dookoła kadłuba a w modelu jest za krótki a na dodatek ma przesunięcie kolorów i widać cieniutką białą kreskę. Błyskawiczna decyzja zanim kalkomania siadła na dobre na modelu to ją zdjąłem. Miejsce do poprawki malarskiej a pas wymaluję. Powinno wyjść. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego (edytowane) Ej, na oznaczeniach na kadłubie też wyszedł biały. A o przesunięciu białego pisałem u siebie w warsztacie. Edytowane 20 Lutego przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego Pas ostrzegawczy czerwony namalowany i teraz reszta kalkomanii. Jak pisałem wcześniej kalkomanie delikatne i ładnie się układają na modelu. 9 godzin temu, Moses napisał: Ej, na oznaczeniach na kadłubie też wyszedł biały. A o przesunięciu białego pisałem u siebie w warsztacie. U mnie bardzo rzucał się w oczy biały przy czerwonym pasie ostrzegawczym i był za krótki, to go wymalowałem. Na oznaczenia już odpuściłem, ale jak zdobędę maski to przemaluję je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Silniki z 3D otrzymały kolory i nie ma co porównywać z tymi co są na wypraskach. A w śmigłach ściąłem ich końcówki na prosto jak na zdjęciach mojego egzemplarza. Tak, że jeszcze drony i składam w całość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 23 Lutego Autor Share Napisano 23 Lutego I tak wyglądają moje drony czekające na podwieszenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego I silniki zamontowane, jeszcze tylko osłony, anteny i drony. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego Elegancki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego Ale z tymi kalkomaniami na oznaczenia to słabo. Ten świecący biały bardzo psuje tak ładny model. Druga kwestia to taka ze fly spartolil kolorystykę i proporcje oznaczeń. Nie wspominając że Grumman od wprowadzenia malowania w GSB konsekwetnie wyłamywał się, i malował tylko białe elementy, co później stało się standardem. Ja bym zasugerował Ci usunie ie tych kalek, pomalowanie raz jeszcze i nałożenie poprawnych kalkomani. Jak potrzeba mogę podesłać odpowiedni secik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego Iskrowniki jednak czarne. Przynajmniej w instalacjach wysokonapięciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi