Skocz do zawartości

(WIP) F7F-2D „Tigercat” 1:72 Fly

kobza_75

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za info, ale ale to akurat samo wyszło podczas pasowania na sucho. Gondole już mam sklejone i czekają na spasowanie z skrzydłem i z silnikiem a potem na malowanie i bez tych trójkątów.

Wersja z dronami latała bez uzbrojenie i z zaślepionymi wylotami działek i ja już mam przygotowane zaślepki, małe szlifowanie i kropelka kleju i będzie dobrze. Komora podwozia przedniego jeszcze do poprawki na kolor Interior Green.

?jzaek4r

• Like 1

Po zmontowaniu gondoli w całość i spasowaniu ze skrzydłem przyszedł czas na silniki i ich osłony. Silników zestawowych nawet nie wycinałem z ramek od razu zabrałem się za spasowanie tych z wydruku 3D, nawet nie ma co porównywać ich ze sobą. Te z wydruku są lepsze, po wycięciu nie było problemu ze spasowaniem ich. Jedynie to w gondoli musiałem podszlifować miejsca gdzie wychodzą rury wydechowe. Za to osłona silnika po spasowaniu okazała się minimalnie za mała i aby ją poszerzyć do odpowiedniej średnicy to wstawiłam kawałek płytki plastikowej 0,5mm z jednej strony i to załatwiło sprawę z średnicą osłon silnika.

?vwgo1ym

• Like 2

Kolejny etap to oszklenie kabiny i tutaj „Fly” zrobił taki miły gest i to można rzec podwójny. Kabinę można zrobić w wersji zamkniętej lub otwartej, różne części oszklenia kabiny. A tym drugim miłym gestem są dołączone maski do modelu, bardzo ułatwiają pracę co widać na zdjęciu.

?pk9f6aa

• Like 2

Jak Ci się spasował wiatrochron ze ściankami kadłuba?

• Like 1

Wiatrochron operatora pasuje u mnie idealnie ale musiałem pocienić musiałem jego tablicę/panel przyrządów, jest troszkę za duża. A na sucho pasowało. Natomiast wiatrochron pilota to z przodu pasuje idealnie natomiast na końcu przy coś mi się zwęził albo kadłub spuchnął. Jest mały ząbek na przejściu owiewka kadłub.

Analizując dostępne zdjęcia w google oraz dokumentacje wprowadziłem kilka zmian w mojej wersji modelu. Zaczynając od kadłuba to dodałem antenę po prawej stronie kadłuba z boku od dołu, na zdjęciu widać dwa małe maszty antenowe. Na skrzydłach od spodu przy kadłubie są dwie anteny w kształcie litery „T”, po jednej na skrzydło. Dodatkowo rurka pitot wystaję z krawędzi natarcia skrzydła.

?3ynupj3

• Like 1

Zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz, to możesz zrobić na tym etapie. Wbrew producentowi, drzwiczki komorą podwozia przedniego powinny być zamknięte. Otwierają się na chwilę podczas chowania podwozia, także sugeruje wkleić je teraz, w szczególności że są za małe, więc będziesz musiał wkleić płytkę poliestrowa aby wypełnić szpary. 

• Like 1