Gość Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 To nie drut, to zszywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 żebyście oglądali w sobotę o 11.00 "Było nie minęło..." będą nowości z 7TP ... portki Wam z tyłków pospadają TVP3 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 (edytowane) To nie drut, to zszywki. No to za grube są, ja przymierzałem je, wraz ze spinaczami i stwierdziłem, że d... za grube, to musi być drut 0.5-0.6, kupiłem teraz szpulkę z drutem, 75 m. w Castoramie za 14,90. Looknij na tą fote, wysokość twojego uchwytu, jest ok, ale ... Strumyk: http://www.eioba.p Edytowane 8 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 W Poznańskiej Castoramie nie ma takiego drutu. Mam zamówiony. Jeśli będzie pasował, to wymienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 W Poznańskiej Castoramie nie ma takiego drutu. Mam zamówiony. Jeśli będzie pasował, to wymienię. Widd najlepiej kupić nie sam drut, jako taki bo te z reguły są dość grube, a przewód wielożyłowy (czy jak to się tam fachowo nazywa). Z reguły masz je opisane w postaci [liczba żył]x[średnica żyły], dziwne, że sprzedawca z castoramy Ci nie podpowiedział. W telefonicznym masz żyły chyba 0.5mm (w osobnych izolacjach). Grubsze przewody jednożyłowe (np uziemienie) to nic innego jak mnóstwo cienkich drucików (coś koło 0.2) w jednej izolacji. Najcieńszy drut wychaczyłem, o ile dobrze pamiętam, z taśmy spinającej dysk twardy z płytą Fajny ten Twój czołguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 W telefonicznym masz żyły chyba 0.5mm Jak tam jest 0,4 to cud, tam są cieniutkie druciki, 0,2-0,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 W telefonicznym masz żyły chyba 0.5mm Jak tam jest 0,4 to cud, tam są cieniutkie druciki, 0,2-0,3. Musiał Ci się jakiś felerny trafić A naprawdę cieniutkie nitki (koło 0.1) można też wyciągnąć z izolacji przewodów koncentrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Ja mam cieniutkie w kablu telefonicznym. Ale zaraz potnę jakiś inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Ja mam cieniutkie w kablu telefonicznym. Ale zaraz potnę jakiś inny Standartowy kabel sieciowy (internetowy znaczy się też ma 0.5mm żyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Ja mam cieniutkie w kablu telefonicznym. Ale zaraz potnę jakiś inny Standartowy kabel sieciowy (internetowy znaczy się też ma 0.5mm żyły. Wiecie co, zgieło nas chyba Zaraz ktoś powie, że w kuchence gazował, przy zapalarce jest idealny, 0,5, a w lodówce 0,6. Dajmy se spokój z tymi kablami, trzeba pójść i kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Hehe, daj spokój. Ja już odciąłem kabel od odkurzacza oraz dziadkowi od respiratora, ale tam też kable zbyt cienkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Dajmy spokój już tym kabelkom, chwytaj się za traktorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Dajmy spokój już tym kabelkom, chwytaj się za traktorek Skala ... traktorkiem to wiesz, po polu pyry i buroki zbierać. Czołg i to całkiem niezły kochanieńki. Uważaj bo ja mam w domu już pluton 7TP więc ostrożnie ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Dajmy spokój już tym kabelkom, chwytaj się za traktorek Skala ... traktorkiem to wiesz, po polu pyry i buroki zbierać. Czołg i to całkiem niezły kochanieńki. Uważaj bo ja mam w domu już pluton 7TP więc ostrożnie ;) ;) A niby po polach (z ziemniorami) i zagonach nie jeździł Dawaj dawaj, do klejenia, bo poślę Czesia z Przekliniakiem, abyś weny dostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 No to kolejny postęp pracy, tyle, że nie nad samym czołgiem, a nad otoczeniem. Skończyłem dowódcę pojazdu. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłem chyba pół godziny i nie mogę zrobić lepszego, a już nie ma dziś dziennego światła (jutro może kupie sobie dwie lampki do oświetlania modeli). Figurka od podstaw w 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Fajniusi, tylko te kieszenie ma wielkie jak by w nich bomby nosił. Tu są mniejsze: Wygląda na pierwszy rzut oka jak by miał na sobie bluzę, a nie kombinezon. Nie ma ściągaczy na dole. źródło: R.Jabuański... "Pojazdy WP, wrzesień 1939" E.P. Nowak "Dywizjon Rozpoznawczy 10BK" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Na zdjęciu wygląda 10 razy gorzej niż naprawdę. Jednak zastanawiam się, czy znajdzie się na dioramie, może mi się uda zrobić coś lepszego. Zobaczę. Robiłem według tego wzorca: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Witam. Co do kombinezonu(opończy) wydaje mi się że powinien mieć kolor taki jasno groszkowo zielony. Na rekonstrukcjach wszyscy z załóg pojazdów pancernych mają taki kolor kombinezonu. URL=www.fotosik.pl][/url] Tu jeszcze zdjęcie hełmofonu identycznego jakie miały załogi 7TP z radiem może się przyda. Żródło forum odkrywcy i Pomorskie Muzeum Wojskowe w Bydgoszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Argo, to akurat nie jest Identyczny hełm. Hauba czołgowa miała dwie sprężyny dociskające po bokach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Argo1 a skąd wiesz, czy ten kolor jest odpowiedni, o kroju nie wspominając ? Bo jak na mnie to słaba kopia. Poszukaj oryginalnych zdjęć, są i widać tam dokładnie co jak wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Lepsze zdjęcie, ale zdecydowałem, że powstanie lepszy, jak tylko dostanę inną masę modelującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Argo1 - czytać, dużo czytać. To jest hauba/huba lotnicza (podpis na zdjęciu). Pancerniacka wyglądała tak: Fotka z monografii 7TP. Nie idź w ślady skali Argo1, bo ciężki będzie Twój żywot. Widd - nowe ujęcie, nowa jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 To zdjęcie w miarę dobrze pokazuje kombinezony nic innego lepszego z epoki chyba się nie znajdzie. Co do koloru to zasugerowałem się tym co widziałem na rekonstrukcji. Ciekawe czy gdzieś w muzeum w Polsce mają oryginalny kombinezon. Hełmofon racja ten na moim zdjęciu to wersja lotnicza różniąca się od pancerniackiej. Żródło Forum odkrywcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Hełmofon jest w MWP, Muzeum w Kołobrzegu oraz Instytucie Sikorskiego w Londynie (moim zdaniem pora zlikfikować tą kolekcję). Kolor z rekonstrukcji jest za jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi