Skocz do zawartości

Procon PS-289 problem

Lestat

Rekomendowane odpowiedzi

problem jest taki, że po nacisnięciu spustu nic sie nie dzieje, cos tam lekko zasyczy, powietrza z przewodu nie puszcza do aerografu. Jesli wyjmę spust i nacisnę na zaworek czymś cieńszym, tępą końcówką igły lub wykałaczką to działa.  Cały zaworek wymontowałem, sprawdziłem uszczelki, wyczyściłem, naoliwiłem - nic. Jakieś pomysły? Aerograf prawie nowy, raptem pół roku czyś cos koło tego. 

filmik (z dźwiękiem) - https://youtu.be/mF4jb3AAMig

Myślówę włączyłem..i kurcze prócz tego ,że coś ze spustem(dzwignią) jest nie halo nie specjalnie mi przychodzi do łepetyny.No bo niby odbija więc działa smarowanie jest....Jak wygląda trigger?

Nie jest coś uszkodzone w nim?

16 minut temu, push-up78 napisał:

Myślówę włączyłem..i kurcze prócz tego ,że coś ze spustem(dzwignią) jest nie halo nie specjalnie mi przychodzi do łepetyny.No bo niby odbija więc działa smarowanie jest....Jak wygląda trigger?

Nie jest coś uszkodzone w nim?

IMG_20251022_191725.jpg

Na tym dużym tłoczku ta uszczelka nie wydaje się trochę zwichrowana?

IMG20251022193656.thumb.jpg.2ebaaaaac8fc6cef7691ee8c48fab474.jpg

Rozebrałem i...

Albo uszczelka.Albo słabo dokręcona ta śrubka os spodu.....

IMG20251022194154.thumb.jpg.52f04cf75a3c2d4a4a00cb143c6d7fba.jpg

Zobacz czy ta uszczelka też się jakoś krzywo nie ustawiła w kominku nad nim gdzie pracuje trzpień spustu.

Edytowane przez push-up78

11 minut temu, push-up78 napisał:

Na tym dużym tłoczku ta uszczelka nie wydaje się trochę zwichrowana?

Albo uszczelka.Albo słabo dokręcona ta śrubka os spodu.....

moze jest minimalnie zwichrowana, ale przecież zaworek po naciśnięciu czym innym niż spust - działa. Śrubka od spodu jest dokręcona...

Nie wiem kurczę co jest grane.Może trzeba sposobem jakoś złożyć ten zworek.Ja złożyłem  u siebie i żadnych problemów u mnie nie zaobserwowałem.

Co tam właściwie może być jeszcze innego?????

3 godziny temu, Lestat napisał:

po czyszczeniu, delikatnym, okolic spustu 

Dziwne, wygląda, jakby spust normalnie odbijał. A dobrze był dokręcony?

A zaworek MAC masz odkręcony? Nic dalej nie jest zablokowane? To by mogło wyjaśnić dlaczego po naciśnięciu czymś cieńszym jakieś tam powietrze ulatuje (przez kanał spustu). Czemu czyściłeś okolice spustu?

Edytowane przez Tap-chan

43 minuty temu, Tap-chan napisał:

Dziwne, wygląda, jakby spust normalnie odbijał. A dobrze był dokręcony?

A zaworek MAC masz odkręcony? Nic dalej nie jest zablokowane? To by mogło wyjaśnić dlaczego po naciśnięciu czymś cieńszym jakieś tam powietrze ulatuje (przez kanał spustu). Czemu czyściłeś okolice spustu?

dobrze dokręcony

zaworek MAC odkręcony

bo jak debil wyciągnąłem po malowaniu igłę tyłem... 😕 (nie pytaj dlaczego)

Jeśli masz dobrze wyregulowaną uszczelkę igły to nie powinno być problemu, ona powinna ściągnąć farbę z igły. Jakaś farba w spust poleciała? Może gdzieś kanał powietrza zatkało.