Lestat Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu problem jest taki, że po nacisnięciu spustu nic sie nie dzieje, cos tam lekko zasyczy, powietrza z przewodu nie puszcza do aerografu. Jesli wyjmę spust i nacisnę na zaworek czymś cieńszym, tępą końcówką igły lub wykałaczką to działa. Cały zaworek wymontowałem, sprawdziłem uszczelki, wyczyściłem, naoliwiłem - nic. Jakieś pomysły? Aerograf prawie nowy, raptem pół roku czyś cos koło tego. filmik (z dźwiękiem) - https://youtu.be/mF4jb3AAMig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu Przestało działać tak o, nagle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu Myślówę włączyłem..i kurcze prócz tego ,że coś ze spustem(dzwignią) jest nie halo nie specjalnie mi przychodzi do łepetyny.No bo niby odbija więc działa smarowanie jest....Jak wygląda trigger? Nie jest coś uszkodzone w nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 16 godzin temu Autor Share Napisano 16 godzin temu 16 minut temu, push-up78 napisał: Myślówę włączyłem..i kurcze prócz tego ,że coś ze spustem(dzwignią) jest nie halo nie specjalnie mi przychodzi do łepetyny.No bo niby odbija więc działa smarowanie jest....Jak wygląda trigger? Nie jest coś uszkodzone w nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 16 godzin temu Autor Share Napisano 16 godzin temu 35 minut temu, Tap-chan napisał: Przestało działać tak o, nagle? po czyszczeniu, delikatnym, okolic spustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu (edytowane) Na tym dużym tłoczku ta uszczelka nie wydaje się trochę zwichrowana? Rozebrałem i... Albo uszczelka.Albo słabo dokręcona ta śrubka os spodu..... Zobacz czy ta uszczelka też się jakoś krzywo nie ustawiła w kominku nad nim gdzie pracuje trzpień spustu. Edytowane 16 godzin temu przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 16 godzin temu Autor Share Napisano 16 godzin temu 11 minut temu, push-up78 napisał: Na tym dużym tłoczku ta uszczelka nie wydaje się trochę zwichrowana? Albo uszczelka.Albo słabo dokręcona ta śrubka os spodu..... moze jest minimalnie zwichrowana, ale przecież zaworek po naciśnięciu czym innym niż spust - działa. Śrubka od spodu jest dokręcona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu Nie wiem kurczę co jest grane.Może trzeba sposobem jakoś złożyć ten zworek.Ja złożyłem u siebie i żadnych problemów u mnie nie zaobserwowałem. Co tam właściwie może być jeszcze innego????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu Sprawdź czy nie włożyłeś odwrotnie iglicy z sprężyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Chodzi zapewnie jak już o trzpień zaworka. Iglica nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Lestat napisał: po czyszczeniu, delikatnym, okolic spustu Dziwne, wygląda, jakby spust normalnie odbijał. A dobrze był dokręcony? A zaworek MAC masz odkręcony? Nic dalej nie jest zablokowane? To by mogło wyjaśnić dlaczego po naciśnięciu czymś cieńszym jakieś tam powietrze ulatuje (przez kanał spustu). Czemu czyściłeś okolice spustu? Edytowane 12 godzin temu przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 12 godzin temu Autor Share Napisano 12 godzin temu 43 minuty temu, Tap-chan napisał: Dziwne, wygląda, jakby spust normalnie odbijał. A dobrze był dokręcony? A zaworek MAC masz odkręcony? Nic dalej nie jest zablokowane? To by mogło wyjaśnić dlaczego po naciśnięciu czymś cieńszym jakieś tam powietrze ulatuje (przez kanał spustu). Czemu czyściłeś okolice spustu? dobrze dokręcony zaworek MAC odkręcony bo jak debil wyciągnąłem po malowaniu igłę tyłem... (nie pytaj dlaczego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu Jeśli masz dobrze wyregulowaną uszczelkę igły to nie powinno być problemu, ona powinna ściągnąć farbę z igły. Jakaś farba w spust poleciała? Może gdzieś kanał powietrza zatkało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Rozmontować , dokładnie wyczyścić , nasmarować tym co służy smarowaniu aerografów , złożyć - powinno pomóc. Też to miałem . prawdopodobnie niedokładnie wyczyściłeś , źle nasmarowałeś i źle go złożyłeś . To raczej nie jest usterka mechaniczna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 2 godziny temu Autor Share Napisano 2 godziny temu 33 minuty temu, merlin_70 napisał: prawdopodobnie niedokładnie wyczyściłeś , źle nasmarowałeś i źle go złożyłeś . uhmm.. i tak 5 razy z rzędu... mógłbyś jakoś zobrazować jak wygląda "złe złożenie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu Złożenie jest na końcu , wcześniej jest wyczyszczenie i nasmarowanie . Należyte . Od razu wyeliminowałeś dwa pierwsze elementy , bo nie dopuszczasz , że robisz coś źle. Wszystkie elementy razem muszą zadziałać . Mnie też się kiedyś wydawało , że czyszczę dobrze , smaruję dobrze i dobrze składam . Tu nie ma nic do zepsucia za 15 próbą Ci wyjdzie. A potem będziesz wiedział , To też jest umiejętność modelarska tak samo ważna , albo bardziej jak zamieszczanie filmików na you tube. Problem jest taki, że po naciśnięciu spustu nic się nie dzieje, coś tam lekko zasyczy, powietrza z przewodu nie puszcza do aerografu. Jeśli wyjmę spust i nacisnę na zaworek czymś cieńszym, tępą końcówką igły lub wykałaczką to działa. No to masz pierwszy trop - zaworek działa jednak ruchomy element w nim wymaga nacisku o odpowiedniej sile w odpowiednim miejscu , a w aerografach długość spustu się nie zmienia i nacisk też generalnie nie , czyli żeby działało gdzie może być problem ? ?? - prawdopodobnie w brudnym , a potem prawdopodobnie słabo nasmarowanym mechanizmie zaworu , którego jeden lub więcej z elementów nie podaje się swobodnie naciskowi końcówki spustu. Bo jak naciskasz czymś cieńszym to inną przykładasz siłę do ruchomego elementu i ona jest wystarczająca by to poruszyć . Poza tym Procon wymaga by już po wyczyszczeniu i nasmarowaniu sprawdzić przyskladaniu jednak czy ta końcówka spustu weszła w swoje miejsce ( bo końcówka spustu jest na przegubie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu 11 godzin temu, push-up78 napisał: Chodzi zapewnie jak już o trzpień zaworka. Tak. Mój błąd w opisie. Wbrew pozorom da się to zamontować odwrotnie. Wtedy przycisk jest za krótki co pasuje do opisu wyżej. 10 godzin temu, Lestat napisał: wyciągnąłem po malowaniu igłę tyłem. Tym się nie przejmuj, wielu tak robi. Przez 14 lat nie zauważyłem skutków ubocznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi