Super Moderator jawkers Napisano Poniedziałek o 16:40 Super Moderator Share Napisano Poniedziałek o 16:40 6 godzin temu, donalyah00 napisał: Czy możesz przybliżyć czym nakarmiłeś maszynę przed zadaniem właściwego zapytania? 3 godziny temu, M.A.V. napisał: a próbowałeś mu zadać jakieś bardziej pomocne rzeczy - np. wynajdywanie zdjęć Najpierw zapytałem czy może znaleźć mi informacje i zdjęcia na temat USS PC-496, z dopiskiem wszystko co dostępne w internecie. Mam wersje płatną. On mi wyszukał zdjęcia, ale okrętów tej samej klasy, nie konkretnie tego o którego pytałem, był też screen z jakiejś gry albo grafika. Informacji było mnóstwo w 9 punktach. Podał mi propozycję co może jeszcze dla mnie zrobić. Cytat 9. Co mogę dla Ciebie jeszcze zrobić? Jeśli chcesz, mogę: rozpisać profil modelarski PC-496 (schemat malowania, typowe detale, rozmieszczenie uzbrojenia) na podstawie zdjęć i specyfikacji klasy, pomóc ułożyć oś czasu okrętu dzień po dniu (na tyle, na ile pozwalają źródła), albo przygotować po polsku krótki artykuł / notę do planszy muzealnej o PC-496. Daj znać, czego konkretnie potrzebujesz – tekst dla wystawy, pod dioramę, do artykułu, czy bardziej pod rekonstrukcję modelu. Poprosiłem go o profil modelarski. I znowu poskładał 7 punktów a w ósmym zapytał: Cytat 8. Jeśli chcesz — mogę przygotować: render / rysunek ortograficzny PC-496 (bok – góra – przód) pełną instrukcję dla budowy modelu w skali Twojego wyboru schemat malowania w kolorach FS/RGB dla aerografu listę korekt konkretnych zestawów modelarskich, jeśli podasz producenta i skalę Teraz wybrałem z ciekawości pełną instrukcję dla budowy modelu w skali 1/350 Kolejnych kilka punktów i kolejne pytanie do mnie. Cytat 9. Mogę teraz przygotować dla Ciebie: wydrukowalny PDF instrukcji szablon kolorów FS + wartości RGB i Vallejo/Mr.Hobby/Tamiya wersję instrukcji pod konkretny model (np. Niko Model PC-461) plan dioramy – PC-496 w rejonie Bizerte (1943) rysunek widoku z góry i od przodu (tak jak przygotowałem widok boczny) Wybrałem schemat malowania w kolorach FS/RGB dla aerografu Rozpisał się o każdym pokładzie, mostku, masztach i wiele innych. I kolejne pytanie Cytat CHCESZ? MOGĘ TERAZ PRZYGOTOWAĆ: • gotową kartę kolorów A5 do wydruku • szablon kamuflażu do druku jako maski 1/350 • rysunek z góry, przodu i tyłu z kolorami naniesionymi jak w instrukcji producenta • cały schemat w PDF Poprosiłem o listę korekt konkretnych dla zestawu modelarskiego WWII USN PC461 Type Submarine Chaser Seed Hobby | No. SH350010 | 1:350 Napisał więc to co wam pokazałem. Później jeszcze zaproponował kolejne punkty, Cytat Chcesz teraz: pełną listę części, które trzeba usunąć / zastąpić (z numerami z ramek)? szczegółowy plan malowania i weatheringu pod ten konkretny zestaw? instrukcję krok po kroku tylko dla zestawu Seed Hobby SH350010? (mogę zrobić ją w formacie PDF lub jako „instrukcję producenta”) Wskaż, którą wersję chcesz. Ale już miałem dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Środa o 22:07 Share Napisano Środa o 22:07 Ponieważ mój pływak dobił do mnie kilka dni temu, zgłaszam chęć wzięcia udziału w projekcie. Będę budował PC-493, zwodowany w styczniu 1942 roku, który rozpoczął służbę w maju 1942. Nie dokonał niczego godnego uwagi. Wycofany ze służby we wrześniu 1945 i sprzedany Tajlandii w maju 1947 roku. Zaraz potem zaginął podczas tajfunu, co jest jedynym naprawdę godnym odnotowania wydarzeniem w jego karierze. Będzie potrzebny Bofors pewnie z osłoną, małstrapy, topowy radar i pontony o mniej zaokrąglonych brzegach. Navsource pisze jeszcze o czterech wyrzutniach bomb (w planach i w modelu Seeda uwzględniono dwie). Może Navysource się myli... Zdjęcie jest takiej jakości, że cokolwiek tam dam - będzie dobrze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Środa o 23:08 Share Napisano Środa o 23:08 Godzinę temu, zaruk napisał: ....zgłaszam chęć wzięcia udziału w projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Środa o 23:41 Share Napisano Środa o 23:41 (edytowane) 1 godzinę temu, zaruk napisał: Ponieważ mój pływak dobił do mnie kilka dni temu, zgłaszam chęć wzięcia udziału w projekcie. Żeby życie miało smaczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek. Tak Ci mówiłem Trochę to czasu zajęło, więc z tym wiekszą radością witamy oficjalnie na pokładzie! """"'Będzie potrzebny Bofors pewnie z osłoną, małstrapy, topowy radar i pontony o mniej zaokrąglonych brzegach. Navsource pisze jeszcze o czterech wyrzutniach bomb (w planach i w modelu Seeda uwzględniono dwie). """"" Spokoloko - damy radę. Edytowane Środa o 23:44 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano wczoraj o 08:08 Share Napisano wczoraj o 08:08 To od razu przystąpię do męczenia. Pokłady malowano na niebiesko (albo taką barwę odbieram wizualnie). Co to był za kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano wczoraj o 08:12 Share Napisano wczoraj o 08:12 Biorę PC-1132. Osiągnięć brak. Jakby mi się odwidziało to zawsze mogę zamienić dwie ostatnie cyfry i zrobić 1123Ten drugi ma bardziej błyskotliwą karierę z racji staranowania sojuszniczej jednostki SC-1470, wziętej za wynurzonego U-boota Mielibyśmy kolejnego wybitnego kapitana w tym wątku Byłby to nawet pomysł na kisiel Kamuflaż z racji braku dokumentacji a podobieństwa obydwu jednostek, na fragmencie lewej burty od strony dziobu, uznaje za wspólny. Prawą stronę pomaluje jak mi w duszy zagra. JAKBY CO to moje krUtkie śledztwo na temat ofiary taranowania https://www.navsource.net/archives/12/151470.htm Po przejrzeniu wyników google pod frazą "Canadian Fairmile Class" stwierdzam, że to nieskomplikowana do strugania łUtka. Martwił się będę tym gdy przyjdzie co do czego. Działka przyszli. Kupiłem dwóch producentów dla porównania, który lepszy. Nie zmarnuje się, bo na niszczałkach tego trochę poprzykręcali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano wczoraj o 10:06 Share Napisano wczoraj o 10:06 (edytowane) 5 godzin temu, Lipa napisał: Działka przyszli. Kupiłem dwóch producentów dla porównania, który lepszy. Nie zmarnuje się, bo na niszczałkach tego trochę poprzykręcali. "Type A" to oznaczenie producenta a nie konkretnych działek i nie odnosi się do tego samego typu/rodzaju działka. Kupiłeś i masz dwie wersje Oerlikonów, Z cyklu znajdź różnicę... (???) Podpowiedź, temat ten był już wałkowany w tym wątku trochę wcześniej. Edytowane wczoraj o 13:22 przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano wczoraj o 10:12 Share Napisano wczoraj o 10:12 (edytowane) 2 godziny temu, zaruk napisał: To od razu przystąpię do męczenia. Pokłady malowano na niebiesko (albo taką barwę odbieram wizualnie). Co to był za kolor? Generalnie jankesi w czasie wojny używali koloru 20B deck blue, przy schematach MS31, 32... dodatkowo jeszcze 5O Ocean Gray. ...[edit] Jest sporo stron poświęconych malowaniu okrętów US Navy WW2 Tu masz wszystko w skrócie https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_ship_camouflage_measures_of_the_United_States_Navy Edytowane wczoraj o 10:28 przez Kingfisher 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano wczoraj o 11:04 Share Napisano wczoraj o 11:04 Dziękuję. Poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano wczoraj o 13:38 Share Napisano wczoraj o 13:38 (edytowane) 5 godzin temu, Lipa napisał: Biorę PC-1132. Osiągnięć brak. Jakby mi się odwidziało to zawsze mogę zamienić dwie ostatnie cyfry i zrobić 1123Ten drugi ma bardziej błyskotliwą karierę z racji staranowania sojuszniczej jednostki SC-1470, wziętej za wynurzonego U-boota Mielibyśmy kolejnego wybitnego kapitana w tym wątku Welcome aboard! A może, w związku z osiągnięciami naszych jednostek przemianujemy tytuł projektu grupowego na "Ofermy i niedojdy mórz i oceanów?" Tylko nie wiem, czy awatary stosowne do nowego tytułu nie są juz zajęte... Bardzo się cieszę, że zagospodarujesz ten schemat malowania - jest bardzo widowiskowy. Paradoksalnie, jego słabe zdjęcie daje modelarzowi spore możliwości "tuningu" - mam na mysli choćby dozbrojenie np. w dodatkowe Oerlikony, albo dodatkowe zrzutnie bomb głębinowych (niektóre póżniejsze PeCety miały dwie pary K-gunów; przednia zlokalizowana była przed Boforsem). Boforsy, które zamówiłem mogę podzielić spółdzielczo na potrzeby wątku. Ale to zależy od Waszego zapotrzebowania, oczywiście. Z Kaczorów które ochoczo w wątku kwaczą, chyba jeszcze comingoutu nie dokonał @Kingfisher. Nie to, żebym coś sugerował Edytowane wczoraj o 13:39 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano wczoraj o 15:44 Share Napisano wczoraj o 15:44 5 godzin temu, Kingfisher napisał: Tu masz wszystko w skrócie https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_ship_camouflage_measures_of_the_United_States_Navy Rzuciłem okiem; może błądzę, ale mojemu pływakowi najbliżej chyba do MS22. Poniżej schematy malowań w tym układzie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano wczoraj o 17:33 Share Napisano wczoraj o 17:33 3 godziny temu, socjo1 napisał: Z Kaczorów które ochoczo w wątku kwaczą, chyba jeszcze comingoutu nie dokonał @Kingfisher. Nie to, żebym coś sugerował Bo ostatecznie jeszcze nie zdecydowałem. Ale rozważam dwie opcje, obie z 1942. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu 11 godzin temu, Kingfisher napisał: "Type A" to oznaczenie producenta a nie konkretnych działek i nie odnosi się do tego samego typu/rodzaju działka. Kupiłeś i masz dwie wersje Oerlikonów, Z cyklu znajdź różnicę... (???) Podpowiedź, temat ten był już wałkowany w tym wątku trochę wcześniej. Nie napisałem, że kupiłem dwa zestawy identycznych działek lecz dwóch producentów Nie ma tu przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu 8 godzin temu, socjo1 napisał: A może, w związku z osiągnięciami naszych jednostek przemianujemy tytuł projektu grupowego na "Ofermy i niedojdy mórz i oceanów?" Tylko nie wiem, czy awatary stosowne do nowego tytułu nie są juz zajęte... Proponuje: "PotENżne Kaczory - od miotły do Kapitana statka" 8 godzin temu, socjo1 napisał: Bardzo się cieszę, że zagospodarujesz ten schemat malowania - jest bardzo widowiskowy. Paradoksalnie, jego słabe zdjęcie daje modelarzowi spore możliwości "tuningu" - mam na mysli choćby dozbrojenie np. w dodatkowe Oerlikony, albo dodatkowe zrzutnie bomb głębinowych (niektóre póżniejsze PeCety miały dwie pary K-gunów; przednia zlokalizowana była przed Boforsem). Mnie to pasuje. Mniejsze ryzyko, że w galerii znajdzie się doskonałej jakości materiał dowodowy na model życia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tojarro Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu (edytowane) facebook mi wyświetlił modelarza, który wykonuje właśnie patrolowiec typu PC461, chyba przystał do Waszego projektu grupowego Niemniej ta wiadomość na marginesie. Chciałem wrzucić dla potomnych kilka fotografii z jego postów. Może się przydadzą. Edytowane 8 godzin temu przez tojarro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 43 minuty temu, tojarro napisał: facebook mi wyświetlił modelarza, który wykonuje właśnie patrolowiec typu PC461, chyba przystał do Waszego projektu grupowego ... Kurcze, ten "fejsbuk" to jest lepszy od Pegasusa. I za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi