skala72 Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Czarne były płaszcze. Paski były brązowo skórzane. Czemu tarcza Spłupskiego tak wysoko wystaje? Dzięki. Co do tarczy, to ona jest zrobiona tak na wariackich papierach na sam koniec, na próbę i tak sobie ją włożyłem tylko, nie jest przyklejona, jest za wysoko, będzie jakieś dwa mm niżej. Ekspertem września nie jestem, ale w kwestii sklejania się wypowiem. Na ostatnim zdjęciu, na jednej z tych płyt (tej najmniejszej) jest zagłębienie formy. Może warto by coś z tym zrobić?! Poza tym troszkę nie rozumiem kolejności sklejania. Zrobiłeś tą chorągiewkę, a np. nie wyskracałeś tych pręcików imitujących nity, nie boisz się, że ją niebawem urwiesz?! Na przed ostatnim zdjęciu masz jeszcze nie przyklejoną chłodnicę, czy coś takiego - może warto by wyciąć ten plastik imitujący siatkę i wstawić siatkę Abera. Zresztą chyba właśnie Aber robił całkiem ładną i bogata blaszkę fototrawioną do tego modelu, o ile mnie pamięć nie myli, była dość tania ok. 50zł. Wszystko będzie łatane i tak jest mało to szpachlowania. Co do blaszek, to na chwilę obecną zrobię wszystko ręcznie, nie idę na łatwiznę, mam już trochę planów. Będę poprawiał klapy, błotniki, tzn, szlifował i dorabiał boczne ranty, w końcu nie po to kupowałem wiertareczkę z całym wyposażeniem. Powiem, że skala 1/35 jest bardzo łatwa, można wiele dorabiać i przerabiać, 1/72 to idealna szkoła do 35-ki, którą teraz uważam za łatwiznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Powiem, że skala 1/35 jest bardzo łatwa, można wiele dorabiać i przerabiać, 1/72 to idealna szkoła do 35-ki, którą teraz uważam za łatwiznę. No to teraza musisz zmienić nick-a ze skala72 na skala35. Ale się wkopałeś! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 No nie !!?? Się narobiło, ale 1/72 to moja ulubiona skala i mam jeszcze furę modeli do zrobienia w niej, lubię się katować i wnerwiać, więc pozostanie skala72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 ... Żal mi was. Jest tam pokazywanych masa fotek, różnych, różnistych i jakoś ni diabła nie widać podawanych źródeł. Nie każdy posiada w ciul książek i zna się na tankietkach czy innych traktorkach. Tak a propos nie wymagania źródeł. http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=4767 Polecam Ci pierwszego posta w tym temacie, a zwłaszcza zielony dopisek moderatora. Podpowiem Ci, że jest takich interwencji znacznie więcej. zbieractwem Chyba nie wiesz co piszesz, wielu "zbieraczy" by się na Ciebie obraziło Tu masz definicje. Zbieractwo - zbieranie płodów dziko rosnących roślin, między innymi runa leśnego, stanowiące podstawę utrzymania społeczeństw pierwotnych, jedna z najstarszych form gospodarki itd. Z kolekcjonerstwem Ci się pomieszało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Z tym zbieractwem to nie ma co przesadzać Jendrass1. U mnie w mieście na mnie i kolegę, co czasami z wykrywaczem metalu chodzimy nad rzeką Bzurą nazywają nas złomiarzami, bo to w pewnym stopniu prawda. Zbieraczami też jestesmy jak i kolekcjonerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Tu masz szkice z monografii TKS, żebyś nie bręczał, że Cie od czci i wiary odsądzam. Mam, to się dzielę. Przesadziłeś z nitami z tyłu kadłuba, zwłaszcza na osłonie chłodnicy (tam gdzie kratka). Wszystko z monografii TKS MiF cz 2 nr 33. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Hej koledzy mam pytanie co do tych tarczy Słupskiego, gdzieś wyczytałem że istnieje jakaś tabela kodów co jaka znaczyła? Mógłby mi to ktoś przybliżyć bo nie mogę nigdzie doszukać o jakie kody chodzi? Byłbym wdzięczny. A drugie moje pytanie to czy wszystkie polskie pojazdy miały te chorągiewki sygnalizacyjne, te z 10 Brygady Kawalerii Zmotoryzowanej lub jak kto woli 10 Brygady Kawalerii Pancerno Motorowej też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Przesadziłeś z nitami z tyłu kadłuba, zwłaszcza na osłonie chłodnicy (tam gdzie kratka) No w sumie to się zgadzam z Jendrassem, ja w swoim tksie zrobiłem tylko 6 nitów na osłonie chłodnicy, a wyliczyłem z tych planów że ma być 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 "Nity" zdjęte, będą metalowe. Teraz szpachluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 "Nity" zdjęte, będą metalowe to obrób je przed wsuwaniem w model, bo póżniej moze byc klops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 "Nity" zdjęte, będą metalowe to obrób je przed wsuwaniem w model, bo póżniej moze byc klops Już wiem jak to zrobić, i tak i tak. Nauczka to wielka rzecz, kolejne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Z tym zbieractwem to nie ma co przesadzać Jendrass1. U mnie w mieście na mnie i kolegę, co czasami z wykrywaczem metalu chodzimy nad rzeką Bzurą nazywają nas złomiarzami, bo to w pewnym stopniu prawda. Zbieraczami też jestesmy jak i kolekcjonerami. jak i zapewne osobami łamiącymi prawo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 (edytowane) jak i zapewne osobami łamiącymi prawo..... Jakoś się tym nie przejmujemy, chociaż jesteśmy tego świadomi. skala72 ja zawsze z tymi nitami miałem problemy (kiedyś próbowałem zrobić). Będę podpatrywał jak Ty to robisz i może się czegoś nauczę. Edytowane 23 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 ja zawsze z tymi nitami miałęm problemy (kiedyś próbowałem zrobić). Będę podpatrywał jak Ty to robisz i może się czegoś nauczę. Mam już patent, prosty jak drut. - dot. TKS'a. Po wklejeniu nitów (plastik), wkładasz pomiędzy je bardzo cieniutką blaszkę, wysokości innych i lecisz wzdłuż niej żyletką, nie tam jakimś skalpelem - za duży i za tępy, normalną żyletą Polsilver, tnie idealnie równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 gorzej z zaokrągleniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 (edytowane) Hej koledzy mam pytanie co do tych tarczy Słupskiego, gdzieś wyczytałem że istnieje jakaś tabela kodów co jaka znaczyła? Mógłby mi to ktoś przybliżyć bo nie mogę nigdzie doszukać o jakie kody chodzi? Byłbym wdzięczny. A drugie moje pytanie to czy wszystkie polskie pojazdy miały te chorągiewki sygnalizacyjne, te z 10 Brygady Kawalerii Zmotoryzowanej lub jak kto woli 10 Brygady Kawalerii Pancerno Motorowej też? Niestety tabela kodów Tarcz Słupskiego to rarytas. Ale zgadnijcie, kto się na nią załapie ))) Tulejki na tarcze miały TK-3, TKS, 7TP jw i dw, Vickers jw i dw, samochód pancerny wz.34. Na wz.29 nie widziałem, ale niewykluczone. Edytowane 22 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Dzięki Tobie pewnie MY!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Mam namiar i jak dostanę po świętach to rozpiszę co i jak. Tabela kodów stanowiła załącznik do regulaminu o musztrze czołgów lekkich lub rozpoznawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filon Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 gorzej z zaokrągleniem... Tym bardziej, że w pojazdach rodziny TK "nity" były tak naprawdę śrubami, z łbem stożkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 gorzej z zaokrągleniem... Tym bardziej, że w pojazdach rodziny TK "nity" były tak naprawdę śrubami, z łbem stożkowym. W TK-3, TKS obowiązywały 3 wielkości śrub, widocznie różniące się rozmiarami. Różne elementy pancerza, mocowano na różne śruby. Tu wrzucam jedno poglądowe zdjęcie, poszperam za takimi na których widać różne "gatunki" śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 gorzej z zaokrągleniem... Tym bardziej, że w pojazdach rodziny TK "nity" były tak naprawdę śrubami, z łbem stożkowym. No wiem, ale o tym już nie wspomniałem bo i tak nikt chyba tego nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 W TK-3, TKS obowiązywały 3 wielkości śrub, widocznie różniące się rozmiarami. Różne elementy pancerza, mocowano na różne śruby. Tu wrzucam jedno poglądowe zdjęcie, poszperam za takimi na których widać różne "gatunki" śrub To że były różne to też wiem tylko zastanawiam się czy dobrze zrobiłem jeżeli dałem mniejsze śruby tam gdzie są wizjery i naokoło nich? A tam, i tak według mnie fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2008 Pierwsze ujęcia TKW II. Wanna jest tylko złożona. Model naprawdę bardzo miło się skleja, jest wiele do życzenia, niektórych elementów nie można podpiłować, ani ścienić - maleństwa, a blaszek nie ma do tego modelu. Bardziej zaawansowani modelarze możne i by z tego zrobili cudo, ale ja mam jeszcze trochę do nauki. Źródło: PIBWL Ps. gdyby ktoś posiadał jakieś dokładne i wyraźne zdjęcia TKW, to proszę o wstawienie, te które są w sieci, nadają się .... i jeszcze jedno, czy orientujecie się jak malowali TKW, jak do tej pory znalazłem dwa, jeden na szaropiaskowy, drugi na jednolity, podstawowy zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 SZPARY! TKW malowano na szaropiaskowy w czasie testów. Na ten kolor malowano wszystkie pojazdy testowe. Zielony to juź późniejszy okres i testy terenowe. Więcej malowań nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Zdjęcia nie są Twoje, przynajmniej niektóre, znowu pokazujesz jakieś materiały bez wskazania ich źródeł itp Jak tak nie na temat, bo często poruszasz w postach ten problem ( o ile dobrze pamiętam). A Twój avatar to przez Ciebie został zrobiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi