Skocz do zawartości

Diorama - "Odwrót" 1:35

Boozy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 157
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

10h

I schnie nadal :P Czegoś dałem za mało lub wogóle, a może nawet za dużo

Nie martwie sie tym bo i tak pigmenty i farby dojdą po świętach.

Raczej chodziło mi o ocene kompozycji i ukształtowania terenu. Chociaż z ukształtowaniem jeszcze się to pewnie troszke zmieni.

pigmenty i farby

ok, możesz wstępnie maznąć to sido - tylko, tylko - nie będzie tak chłeptało płynów.

Co do gleby ciężko okreslić, takie fotki że nie można dojśc OCB - jedno co sie rzuca w oczy to mała grudkowatość ziemi - wiesz co widziasz, no ja się domyślam i tak spekuluję.

Ale jak wspomniałeś, do pigmentów dodasz ziemi, czy sypniesz nią i pomalujesz, powinno to zniknąć.

Roslinki ładnie pasują jako jakieś zielsko łąkowe. Podoba mi się kolorystyka gleby. Szkoda tylko, że spękana jak na pustyni. Czekam na dalsze postępy i mam nadzieję, że szczelin nie będzie na koncu widać

Pozdrawiam!

Uważaj tylko, bo figurki MModel mogą być nieco większe od figurek Dragona. Problem jest, gdy trzeba postawić je obok siebie. Nie wiem jak w innych zestawach, ale np. załoga 7TP ma ze 2 metry wzrostu każdy.

Mam prośbę - mógłbyś robić teren krok po kroku? Próbuje się podciągnąć w budowie terenu

Uważaj tylko, bo figurki MModel mogą być nieco większe od figurek Dragona

Problem jakoś się rozwiąże (tak myśle). Niemcy mają stać niżej bo na tej drodze, a Polacy na drugim końcy dioramki.

Mam prośbę - mógłbyś robić teren krok po kroku? Próbuje się podciągnąć w budowie terenu

Patrząc na twoje prace to już potrafisz to lepiej ode mnie. Ta dioramka jest moją pierwszą. Lepiej uczyć się od rollingstonesa lub Rafała, albo też innych którzy na pewno potrafią to lepiej.

Ja mieszałem ziemie z gipsem budowlanym i wikolem + troszke pigmentów. Pęknięcia powstały ponieważ po wyschnięciu ziemia się skurczyła i za mało było materiału wiążącego. Później w miejsca szczelin naniosłem gips + piasek + ziemia(z przewagą gipsu aby znów to nie popękało), po wyschnięciu "pomalowałem" brązowym washem MIGa, następnie czarny olejny wash. Teraz czekam na kolejne farby i pigmenty - zobacze co da się jeszcze zrobić. Nie wiem też za bardzo jak wybrnąć z tej "Etny" ;)

Figureczki dotarły.

in-box:

W tych wszystko wydaje się dobrze odlane (zobaczymy podczas składania):

fig4.jpg

Dostałem dwa wory:

fig5.jpg

Następnie Niemcy:

fig6.jpg

Dostałem dwie ramki:

fig7.jpg

fig8.jpg

Tu też nie najgorzej.

Zobaczymy co da się z tego zrobić. Docelowo ten leżący ma być zabity

Zmieniłem troche ziemie na podstawce ale to juz w następnym odcinku

No super te figurki polaków, nie to co z MH, które są tragiczne. Dostaje się duży bonus w postaci naddatków z żywicy w takich miejscach, że niech to szlak trafi.

Czy możesz zapodać dokładniejsze zdjęcia bez opakowania i cenę??

B.Ładnie wygląda już ta podstawka.

A co do pęknięć to przejdź się po polu (Wiosną latem)

to zobaczysz że ziemia jest popękana

Jak dla mnie to dobrze wygląda (zresztą sam tak nie umiem)

Mi się to średnio podoba dlatego troszke pozmieniam, ale dzięki.

Czy możesz zapodać dokładniejsze zdjęcia bez opakowania i cenę??

Jasne: 43zł + wysyłka

Obywatel 1:

figpol1.jpg

Obywatel 2:

figpol2.jpg

Coś mi nie idzie z tą podstawką.

Próbowałem Twoją metode rollingstones ale nie wyszło za bardzo tak jak u Ciebie. Więc klej do płytek + piasek + jakieś drobne runo. Na to burnt umber vallejo. Troche pigmentów i efekt:

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

Strasznie jasne mi to wyszło bo tym vallejo.

Być może przyda sie nieco ciemnych pigmentów.

Na ostatnim zdjęciu wydaje się to najlepsze.

Myślę, że problem tkwi w zbyt grubej warstwie "masy" nakładanej na podstawkę. Ogólnie fajnie to wygląda

W sumie racja. Ta pierwsza warstwa, co tak spękała teraz wychodzi i szpeci. Musze to dopracować i sypnąc na te wystające kawałki jeszcze troche.

• 1 month later...

Witam.

Coś mi się nie widzi ta podstawka. Zastanawiam się czy jej nie wywalić i zrobić scenerie miejską ewentualnie spróbować jeszcze raz z terenem ziemno - zielonym. Na żywo może nie wygląda tak źle ale na zdjęciach chyba nie najlepiej.

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

Oglądając zdjęcia podstawka bardzo mi się spodobała, pierwsza myśl "sam bym tak chciał umieć ..." więc ją zostaw, podoba się .