Danio Napisano 19 Grudnia 2025 Share Napisano 19 Grudnia 2025 Witam. To mój powrót do modelarstwa po 8 latach przerwy. Kleiłem głównie modele vintage, nabyte jeszcze w ubiegłym wieku, których całe mrowie zalega na strychu. Chociaż każdy z popełnionych modeli sprawiał mi wiele frajdy, niestety, moja twórczość daleka jest od poziomu prezentowanego przez Mistrzów na tym forum. Wyprowadzanie starych modeli m. in. Matchboxa na satysfakcjonujący mnie stopień szcegółowości, kosztuje mnóstwo pracy, powodując często fizyczne i psychiczne zmęczenie, co z kolei odbija się na jakości. Stało się, że musiałem porzucić swoje hobby, jednak po dłuższej przerwie mogę do niego wrócić. Idąc za radą Kolegów, postanowiłem tym razem - (przynajmniej na początek) niejako celem ponownego wejścia w rytm, nabrania swego rodzaju pewności manualnej - skleić model wydany współcześnie, dobrej jakości i poziomem wykonania wielokrotnie przewyższający te ze strychu. Od lat marzy mi się powiększenie kolekcji o Cant`a Z 506B Airone w polskich barwach, jednakże wydaje mi sie, że na start jest zbyt trudny, Dlatego wybór padł na Messerschmitta Bf 109, ale takiego z okresu kampanii wrześniowej, z którymi walczyły nasze P11-stki. Będzie to więc Bf 109E-1 z 1./JG 20, którego wizerunek widnieje w 47 numerze miniTOPCOLORS Kagero i 4 numerze TOPDRAWINGS, tego samego wydawnictwa. Żeby z kolei nie było za łatwo, zgodnie moją manierą, model będzie dość mocno pootwierany. No cóż, teraz mnie stać, a żal byłoby nie skorzystać z olbrzymiej palety różnego rodzaju dodatków. Być może zamiary są ponad moje siły, ale nadeszła pora, by się przekonać... Liczę na pomoc i podpowiedzi Kolegów przy "produkcji" tego dość powszechnego modelu, no i na konstruktywną krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 Spwcial Hobby z masą dodatków, niekoniecznie musi byc milym i przyjemnym modelem na przypomnienie kluczem do tych model jest sprawdzanie na sucho i dopasowanie części. Także 3 razy spradz raz przyklej. do tego zawsze musisz miesc ogarniete dwa, trzy etapy do przodu, czy wszystko do siebie pasuje. No i daj swojemu aparatowi rutinoskorbin, bo zdjecia są jakies takie nie wyrażne (popracuj nad ostrością, aby było widać co kleisz i co pokazujesz) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 12 godzin temu, Danio napisał: Dlatego wybór padł na Messerschmitta Bf 109, ale takiego z okresu kampanii wrześniowej, z którymi walczyły nasze P11-stki. Będzie to więc Bf 109E-1 z 1./JG 20, którego wizerunek widnieje w 47 numerze miniTOPCOLORS Kagero i 4 numerze TOPDRAWINGS, tego samego wydawnictwa. I./JG 20 nie brała udziału w kampanii wrześniowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 Doceniam chęć powrotu do modelarstwa. Obawiam się jednak, że na początek wybrałeś niewłaściwy model. Lepsza byłaby Arma lub Eduard, coś z nowszych opracowań, co jest proste do złożenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 20 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2025 11 godzin temu, Moses napisał: Spwcial Hobby z masą dodatków, niekoniecznie musi byc milym i przyjemnym modelem na przypomnienie Co prawda, przed zakupem modelu czytałem podobne opinie. Być może dokonałem wyboru zbyt pochopnie, jednakże wszystko , co pochodzi z XXI wieku jest dla mnie nowością i samo obcowanie z taką materią jest dla mnie interesujące Serdecznie dziękuję za wskazówki. 11 godzin temu, Moses napisał: No i daj swojemu aparatowi rutinoskorbin, bo zdjecia są jakies takie nie wyrażne (popracuj nad ostrością, aby było widać co kleisz i co pokazujesz) Przepraszam serdecznie. Zdjęcia na gorąco robione telefonem. Miałem nadzieję, że technologia zrobi swoje... Myliłem się. Mam nadzieję, że będzie lepiej. Fotki z kamery, a "na dniach" zainwestuję w oświetlenie warsztatu 10 godzin temu, Maciej R napisał: Lepsza byłaby Arma lub Eduard, coś z nowszych opracowań, co jest proste do złożenia. Przyznam, że celowałem w Eduarda, ale nie ma w swojej palecie E-1. Trudno mi ocenić, który model jest łatwy, a który nie... 10 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: I./JG 20 nie brała udziału w kampanii wrześniowej. Kagero twierdzi co innego. Pewnie mają żródła informacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 20 minut temu, Danio napisał: Pewnie mają żródła informacji... O Messerschmittach nie wiem nic, ale na tym twierdzeniu przejechał się już niejeden modelarz. I nie chodzi tu koniecznie o tego wydawcę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 20 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2025 Na, ale przecież ów "niejeden modelarz" komuś musi zaufać. Komu, jak nie autorom i wydawcom ważkich, jak sądzę publikacji? Przeglądałem zasoby internetu, celem ustalenia danych historycznych, dot. udziału Bf 109 E-1 w walkach wrześniowych, ale musiałem spasować. Po pierwsze - nie jestem fanem tej maszyny, a po drugie - życia pewnie braknie na ustalenie faktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 Plany, sylwetki, czy opisy są przedstawione tak jak autor sobie to wymyślił. Modelarz który chce odnieść się w swoich modelach do historii musi trochę pobawić się w szperacza i poszukać też innych źródeł. Luftwaffe nie jest w moich zainteresowaniach, ale widząc to co poniżej, zacząłbym się mocno zastanawiać nad rzetelnością opisu pod rysunkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 20 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2025 Prawdę powiedziawszy, obawiałem się trochę dyskusji i różnicy zdań, dotyczących historii. Z doświadczenia wiem, że ilu zainteresowanych, tyle poglądów... Nie ubliżając, broń Boże, nikomu. Wracając do moich poszukiwań w sieci, o któych wspominałem, na stronie: https://www.ww2.dk/air/jagd/jg20.htm znalazłem m.in. informację, że 1./JG 20 od 1 do 9 września 1939 roku bazował na lotnisku Sprottau. W jakim celu przeniesiono go ze Strausbergu, jak nie potencjonalnego ( nie znalazłem dowodów na faktyczne) uczestnictwa w kampanii w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 (edytowane) 15 godzin temu, Danio napisał: ów "niejeden modelarz" komuś musi zaufać. Komu, jak nie autorom i wydawcom ważkich, jak sądzę publikacji? Jeżeli zgodność historyczna jest dla modelarza istotna, to jednym z jego zadań jest ustalenie, które publikacje są rzeczywiście ważkie. Tu nie ma informacji podanych na tacy. Szczególnie, że zdecydowanie godnym zaufania autorom zdarzają się wpadki. Akurat rozmawiamy o takim przypadku w sąsiednim wątku. Niestety zgłębienie jakiegoś tematu często wychodzi daleko poza zerknięcie do pierwszej pod ręką książki, czy chwilę surfowania w internecie. Dobra wiadomość jest taka, że zdarzają się typy walnięte w głowę na tyle, że gotowi są zgłębiać przeróżne aspekty historii związane z naszym hobby. Miejsca takie jak forum pomagają ich odnaleźć i skorzystać z ich pomocy. Czy to bezpośrednio, czy to w wyborze źródeł. Jednak jakaś baza jest wskazana. Łatwiej o współpracę. Edytowane 21 Grudnia 2025 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 (edytowane) Abstra:bip:ąc od udziału JG20 w kampanii wrześniowej , model BF-109E od SH to w miarę świeży i chwalony za detal i składalność zestaw, jak pamiętam pakował go nawet Edek, to nie short run w starym stylu. Może nie będzie z górki ale też nie powinno być wielkich problemów. Jakiś progress na warsztacie? Pozdr ww Edytowane 21 Grudnia 2025 przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 (edytowane) 15 godzin temu, Moses napisał: ale widząc to co poniżej AI nie dość, że jest głupie to jeszcze się obraża. Edytowane 21 Grudnia 2025 przez TM48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 Najważniejsze jest ostatnie zdanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 (edytowane) 15 godzin temu, Danio napisał: Prawdę powiedziawszy, obawiałem się trochę dyskusji i różnicy zdań, dotyczących historii. Z doświadczenia wiem, że ilu zainteresowanych, tyle poglądów... Nie ubliżając, broń Boże, nikomu. Wracając do moich poszukiwań w sieci, o któych wspominałem, na stronie: https://www.ww2.dk/air/jagd/jg20.htm znalazłem m.in. informację, że 1./JG 20 od 1 do 9 września 1939 roku bazował na lotnisku Sprottau. W jakim celu przeniesiono go ze Strausbergu, jak nie potencjonalnego ( nie znalazłem dowodów na faktyczne) uczestnictwa w kampanii w Polsce? I./JG 20 istotnie bazowała w Szprotawie między 1 a 9 września 1939 r. , ale nie prowadziła działań bojowych*. Zapewne wysłano ich w charakterze potencjalnego odwodu, ale ponieważ szybko okazało się, że nie ma potrzeby wprowadzać ich do walki, to tego nie uczyniono mając na uwadze niekoniecznie wystarczający stopień przygotowania do działań bojowych jednostki, która swój przydział Bf 109 E otrzymała dopiero w sierpniu. * Patrz tutaj, s.134: https://www.jagdgeschwader.net/product_info.php/cPath/46/products_id/114/osCsid/765d323cf9d0ebc27a426ca3424b3f92 Edytowane 21 Grudnia 2025 przez caughtinthemiddle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 21 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2025 20 godzin temu, greatgonzo napisał: Jeżeli zgodność historyczna jest dla modelarza istotna, to jednym z jego zadań jest ustalenie, które publikacje są rzeczywiście ważkie. Jestem modelarzem (mam nadzieję), dla którego istotna jest zgodność historyczna. Dlatego przed zbudowaniem każdego modelu staram się znaleźć źródła informacji. Zarówno historycznych, jak i technicznych. Jednak w pewnych granicach. Nie jestem historykiem, ani tym bardziej nie należę do typów, o których piszesz. Z natury rzeczy opieram się na informacjach ogólnodostępnych (z wyjątkiem AI). Nie zawsze - jak się okazuje - wiarygodnych. Między innymi dlatego też jestem tutaj. Otwarty na pomoc, sugestie, ocenę czy krytykę. Jak widać - słusznie. Ale i tak mam dylemat. Znalazłem informacje n/t jednostek wyposażonych w myśliwce Bf 109 E-1, walczących nad Polską we wrześniu, słabo jednak z identyfikacją konkretnych maszyn. Chodzi o malowanie i oznakowanie. Muszę "zorganizować" kalki pod jakąś konkretną E-jedynkę z kampanii wrześniowej, bądź pozostać przy dotychczasowym wyborze ze świadomością historycznej nieprawdy... 7 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: I./JG 20 istotnie bazowała w Szprotawie między 1 a 9 września 1939 r. , ale nie prowadziła działań bojowych Przyjmuję do wiadomości Rozumiem, że inny fakt podany w tym samym źródle, co dot I./JG 20 jest tak samo wiarygodny? Już wcześniej odrzuciłem tę opcję oznakowania, bo nie znalazłem potwierdzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 21 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2025 10 godzin temu, wuwumaster napisał: Jakiś progress na warsztacie? Dzięki za informacje. W zasadzie nie mam się jeszcze czym chwalić... Podchodzę jak do jeża 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 3 minuty temu, Danio napisał: Rozumiem, że inny fakt podany w tym samym źródle, co dot I./JG 20 jest tak samo wiarygodny? Już wcześniej odrzuciłem tę opcję oznakowania, bo nie znalazłem potwierdzenia... No tu jest dość zabawnie, bo opis, który napisałem swego czasu do opracowanych pod moim kierunkiem sylwetek do innej publikacji (MiniTC 30), ktoś uzupełnił o jedno zdanie (to przedostatnie), żeby całość do tej nowej lepiej pasowała - ale zrobił to bez pojęcia, bo 1 września jednostka ta nazywała się II./ZG 1, a jej samoloty nosiły poziome belki II. Gruppe za krzyżami, które zniknęły po przemianowaniu jednostki na JGr. 101 w dniu 21 września 1939 roku (przy czym nie momentalnie - jest znane zdjęcie samolotów z 2./JGr. 101, na którym jedne mają belki, a inne nie). W tej samej pozycji, w której oryginalnie pojawiła się 'żółta 7', była też 'czarna 14' z 2.(J)/LG 2 z ciekawym nose artem. Ten samolot został uwieczniony w serii zdjęć propagandowych zrobionych we wrześniu 1939 roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 @DanioA swoją drogą, dopiero teraz mi się kulki zderzyły że to Ty tak walczyłeś z Matchboxami FW-190 i P-38, ale chyba też Ju-87 - to mi dobrze zapadło w pamięć niesamowite że to już tyle lat temu... No to ja jestem pewien, może miałeś przerwę ale z takimi podstawami i doświadczeniem spokojnie dasz radę temu Emilowi Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 21 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2025 (edytowane) caughtinthemiddle O! To brzmi interesująco (myślę o czarnej 14tce) Edytowane 21 Grudnia 2025 przez Danio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 21 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2025 12 minut temu, wuwumaster napisał: niesamowite że to już tyle lat temu... Jest mi niezmiernie miło, że mnie pamiętasz. Zawsze ciepło wspominam dawnych kolegów Ciebie "zajarzyłem" od razu.... Cieszę się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 (edytowane) 50 minut temu, caughtinthemiddle napisał: W tej samej pozycji, w której oryginalnie pojawiła się 'żółta 7', była też 'czarna 14' z 2.(J)/LG 2 z ciekawym nose artem. Ten samolot został uwieczniony w serii zdjęć propagandowych zrobionych we wrześniu 1939 roku. O, gdzie dokładnie można te zdjęcie znaleźć? Bo mam tę 14 w planach. ^^ Edytowane 21 Grudnia 2025 przez ArtuRze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 Godzinę temu, Danio napisał: Jestem modelarzem (mam nadzieję), dla którego istotna jest zgodność historyczna. I o to chodzi. To może zrób klasyczną czerwoną jedynkę, naczelnego wrześniowego Emilopsuja, czyli Leopolda Wyhlidala z 2./JG76. Ten konkretny egzemplarz skasował 9 września niedaleko Warszawy, jest sporo zdjęć tej maszyny: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 42 minuty temu, ArtuRze napisał: O, gdzie dokładnie można te zdjęcie znaleźć? Bo mam tę 14 w planach. ^^ Dwa zdjęcia nazwijmy to podstawowe (w kontekście ustalenia wyglądu maszyny) są w Luftwaffe im Focus 7/2005, s.5. A trzecie i zarazem najczęściej publikowane (m.in. na s.435 książki, którą linkowałem w jednych z postów wyżej), pokazujące ów samolot podczas startu, pochodzi z serii, która znajduje się w zasobach ECPA-D pod sygnaturą DAA 140 - to konkretne foto ma numer L15. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 22 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2025 22 godziny temu, barszczo napisał: To może zrób klasyczną czerwoną jedynkę, naczelnego wrześniowego Emilopsuja, czyli Leopolda Wyhlidala z 2./JG76. Ten konkretny egzemplarz skasował 9 września niedaleko Warszawy, jest sporo zdjęć tej maszyny No cóż... Powiem szczerze: maszyna dość dokładnie obfotografowana, tylko, że... trochę nudna. Wprawdzie nie ma do niej kalek, lecz jedynym problemem może być godło jednostki. Sądzę, że i tak łatwym do rozwiązania. W takiej sytuacji fajnie byłoby zrobić model pokiereszowany, jak na zdjęciu, jednak w aktualnie nie czuję się na siłach podołać temu zadaniu. Chyba jednak za namową caughtinthemiddle wybiorę czarną 14tkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Grudnia 2025 Share Napisano 22 Grudnia 2025 6 minut temu, Danio napisał: No cóż... Powiem szczerze: maszyna dość dokładnie obfotografowana, tylko, że... trochę nudna. Jeśli chodzi o wrześniowe Messery, to wszystkie są nudne ze względu na malowanie. Na czerwonej jedynce parę smaczków jednak jest, choćby wczesne logo VDM na śmigle . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi