Grzegorz Grabowski Napisano 29 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2025 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: No to czekamy na projekt w druku 3D. Być może już wkrótce powstanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 19 Stycznia Autor Share Napisano 19 Stycznia Mały postęp. Wszystkie przyległości wieży na razie trzymają się na ślinie i brakuje CROWS. C.D.N 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia Druk 3d to potęga, projekt robi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia Fajnie to wygląda Sam projektowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 19 Stycznia Autor Share Napisano 19 Stycznia 13 minut temu, SnajperTBG napisał: Fajnie to wygląda Sam projektowałeś ? Nie. Nie ja projektowałem. To gotowy zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia (edytowane) Niekompletny jeszcze CROWS LP... z widocznym kikutem podpory . Lufa półcalówki może wydawać się krzywa. Zaręczam, że nic takiego się nie dzieje. Edytowane 21 Stycznia przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Nie zapomnij ondodaniu struktury antypoślizgowej na poziomych elementach pancerza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia W dniu 19.01.2026 o 18:25, Grzegorz Grabowski napisał: Nie. Nie ja projektowałem. To gotowy zestaw. Jaki zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia 2 minuty temu, mandrivecs napisał: Jaki zestaw? To mi wygląda na Orange Hobby do Tajwańskiego SEPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia 18 minut temu, Kapitan_Kurt napisał: To mi wygląda na Orange Hobby do Tajwańskiego SEPa Dokładnie tak jest. Na Aliexpres, można kupić coś równie fajnego. Mianowicie przepak RFM z żywicznymi dodatkami. Wszystko sprzedawane jest pod szyldem FREEDOM MODEL KITS, jako ROCA M1A2T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia Taka mała detalizacja bocznych zasobników. Może niezbyt dokładnie to wyszło, nie licuje w 100% z tym co jest na zdjęciach, bo u mnie na przykład nie ma spawów z przodu, ale te małe detale są i cieszą moje oko... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia (edytowane) Nie chce się za bardzo mądzrzyć ale myślę ze stać cię na ładniejszy otworek w tym hipsie, ile to ma średnicy ? , wygląda na nie więcej niż 2mm, to na luzie zrobisz lepiej wywiercając np otwór , są mikrowiertła od 0.1 wzwyż , wiercisz raz z jednej strony bez dużego nacisku , byle ostre wiertło , poprawiasz z z drugiej grubszym nawet co 0,1 itd , i zbierasz ten plastikowy rant niepotrzebny, są tez iglaki okrągłe, są opcje .. tu np da się zrobić przykładowo 0.4 mm tym sposobem, Edytowane 22 Stycznia przez Evildead 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia Ja juz nie chcialem o tym otworku pisać bo autor uznał moją poprzrdnią sugestię za złośliwość i szybko spamował w moim wątku budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia No niestety często zwracanie uwagi, pomimo że jest w dobrej wierze, a nie na złość i nawet jak dosyć subtelnie napisane odbierane jest jako atak..., dlatego później mamy takie milczące wątki, monologi, bo ludzie wolą się nie udzielać, nie chcą np wyjść na dupka itd, chyba takie czasy , lizanie się po j.... jak za granica , zero krytyki, wszystko trzeba cedzić ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia W dniu 21.01.2026 o 12:43, Kapitan_Kurt napisał: To mi wygląda na Orange Hobby do Tajwańskiego SEPa https://www.mojehobby.pl/products/M1A2T-Model-Upgrade-Set-For-Tamiya-35269.html W cenie złota..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia 23 minuty temu, robertmodelarz napisał: https://www.mojehobby.pl/products/M1A2T-Model-Upgrade-Set-For-Tamiya-35269.html W cenie złota..... Bez przesady. Albo dobrze albo tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia W dniu 21.01.2026 o 12:43, Kapitan_Kurt napisał: To mi wygląda na Orange Hobby do Tajwańskiego SEPa A ten zestaw nie jest do modelu Tamiyi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia (edytowane) 20 minut temu, Tazman79 napisał: A ten zestaw nie jest do modelu Tamiyi? Tak. Zgadza sie. Do Tamiyi. Czyżbym popełnił jakiś błąd adaptując go do Rye Field Model? Edytowane 22 Stycznia przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia 13 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał: Tak. Zgadza sie. Do Tamiyi. Czyżbym popełnił jakiś błąd adaptując go do Rye Field Model? Nie, tylko byłem ciekaw jak pasuje do RFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia (edytowane) 32 minuty temu, Tazman79 napisał: Nie, tylko byłem ciekaw jak pasuje do RFM Powiedzmy że pasuje choć nie idealnie. . Dobra. Wyjaśnię o co chodzi. Kopuła dowódcy z konwersji, jest troszkę mniejsza niż oryginalny element RFM. Dlaczego mimo wszystko zdecydowałem, że zostanie? Ano dlatego, że nie ma absolutnie żadnej pewności, że kopuła Rye Field jest zwymiarowana prawidłowo. Są jakieś wzmianki o średnicy prawdziwej kopuły która oscyluje wokół 2-2,5 stopy, ale to nie są twarde dane i nie ma żadnej pewności, że RFM, miał dostęp do danych, które dostępne są tylko dla armii USA. Kilka Abramsów już złożyłem między innymi z Dragona, i wiem, że te kopuły były mniejsze niż w RFM. Kto ma rację? Dragon, Meng, Academy, czy może RFM? Nie wiadomo. Tak korzystając z okazji. Patryku. Ja wiem, bardzo dobrze wiem o antypoślizgu na Abramsie, czy na jego modelu. Tylko kwestia jest taka, że w porównaniu do gładkiego jak pupa niemowlaka, modelu Strykera, model Abramsa ma odwzorowany antypoślizg i to w zadowalającym mnie stopniu. Jedyne, gdzie będę musiał o to zadbać, to właśnie kopuła dowódcy. Reszta modelu już tego nie wymaga ;). Co do obu panów, którzy zwrócili uwagę na otworki. Zgoda. Mogły wyjść lepiej, ale... elementy są tak małe, że poszarpane krawędzie widać tylko w wielkim przybliżeniu. Przyznaję, nie są idealnie okrągłe, ale gdybyście czytali co piszę, zauważyli byście, że napisałem. "Niezbyt dokładnie to wyszło" itp. Sam jak patrzę na te elementy z otworami, zaczynam kręcić nosem i znając siebie, poprawię to. Edytowane 22 Stycznia przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia W dniu 21.01.2026 o 13:04, Grzegorz Grabowski napisał: Dokładnie tak jest. Na Aliexpres, można kupić coś równie fajnego. Mianowicie przepak RFM z żywicznymi dodatkami. Wszystko sprzedawane jest pod szyldem FREEDOM MODEL KITS, jako ROCA M1A2T. Lepiej się opłaca kupić przepak RFM z wydrukami niż konwersję ORANGE: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia 2 minuty temu, robertmodelarz napisał: Lepiej się opłaca kupić przepak RFM z wydrukami niż konwersję ORANGE: Nikomu nie bronię. Kto co lubi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia (edytowane) Tylko jest mała kwestia. Model, który wsadzili do pudła FREEDOM, to podobno jakiś zwykły abrams, bez charakterystycznych dla wersji V3 elementów, takich jak "trójkątne" ucha holownicze z przodu, troszkę inne relingi na zasobnikach . Nie wspominam już nawet o zmienionym w V3 przodzie wieży. Edytowane 22 Stycznia przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia No, mam nadzieję, że teraz wszyscy eksperci od otworków, będą zadowoleni. Bardziej okrągłego nie potrafię zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia Twój model i decyzja, a nie ekspertów od otworków, skoro wygląda lepiej to warto było zrobić od nowa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi