Skocz do zawartości

Lublin R-VIII ter/hydro, 1:72 Choroszy Modelbud

zenek_65

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na nowy warsztat. Tym razem powalczę z żywicznym wypustem Choroszego.

Bedzie to model samolotu z nr  802 i ozdobionym godłem z rybą.

Już na wstepie widzę sporo pracy z przy naprawie powierzchni kadłuba - sporo uszkodzeń powstałych przy wyciaganiy z formy plus pęcherzyki powietrza. No i powyginane zastrzały skrzydeł i pływaków.

Materiałów żrodłowych prawie nie ma, więc model bedzie prawie "z pudła". Instrukcja też nie pomaga, jest bardzo ogólna bez precyzyjnego wskazania umiesczenia konkretnych elementów.

Do modelu dodam tylko nowe km Vickersa i bomby pod kadłubem.

Pokuszę się może jeszcze o wykonanie dolnego stanowiska km - choć tutaj wygląd bedzie domniemywany.

Przez najbliższe dni będę walczył z naprawą powierzchni kadłuba. Trzeba będzie się skupić, aby nie zepsuć delikatnego detalu.

20260125_174748.jpg

20260125_180402.jpg

full.jpeg

Edytowane przez zenek_65
  • Like 17

Prawie z pudła, hehehe zobaczymy. 

6 minut temu, Baas ArK napisał:

Rezerwuję miejsce w loży podglądaczy zanim zrobi się tu tłok.

Paaanie, bilety rozeszły się już w grudniu.

• Haha 2

Model tego samolotu to same zagadki. Brak zdjęć, rysunków czy szkiców wnętrza, Wiadomo,. że było dolne stanowisko dla km, ale brak dokładnych wymiarów i sposoby jego otwierania - będzie zaznaczone ale nie otwarte. Nie chcę wymyślać coś czego nie jestem pewien.

Zatem model będzie z pudła, uzupełniony tylko o detale, które nie zostały uwzględnione w modelu. 

W dniu 25.01.2026 o 18:25, zenek_65 napisał:

...No i powyginane zastrzały skrzydeł i pływaków...

jeśli miałbym coś zasugerować własnym doświadczeniem z wyrobami Choroszego -->  nie ma co się bawić w ich prostowanie, te elementy nadają się wyłącznie jako "wzór" do wyrzeźbienia czegoś we własnym zakresie.  

• Like 1
  • Thanks 1

Godzinę temu, M.A.V. napisał:

jeśli miałbym coś zasugerować własnym doświadczeniem z wyrobami Choroszego -->  nie ma co się bawić w ich prostowanie, te elementy nadają się wyłącznie jako "wzór" do wyrzeźbienia czegoś we własnym zakresie.  

Dzięki - jestem tego samego zdania. 

49 minut temu, zenek_65 napisał:

Dzięki - jestem tego samego zdania. 

jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała - ale to już musiałbyś sam ocenić jeszcze na etapie budowy przed malowaniem

Chodzi o modyfikacje dziobów pływaków....

nie wiem jak jest w tych Lublinach, ale w FF-33 od Choroszego jeśli się nie robiło modelu w wersji hangarowej  ("wózek + kozioł" ) to trzeba było zrobić z przodu pływaków od spodu dziury pod extra obciążenie (potem oczywiście zalane CA i wyszlifowane) bo inaczej siadał na ogon (dociążenie w rejonie silnika nic nie daje)