zenek_65 Napisano Niedziela o 17:25 Share Napisano Niedziela o 17:25 (edytowane) Czas na nowy warsztat. Tym razem powalczę z żywicznym wypustem Choroszego. Bedzie to model samolotu z nr 802 i ozdobionym godłem z rybą. Już na wstepie widzę sporo pracy z przy naprawie powierzchni kadłuba - sporo uszkodzeń powstałych przy wyciaganiy z formy plus pęcherzyki powietrza. No i powyginane zastrzały skrzydeł i pływaków. Materiałów żrodłowych prawie nie ma, więc model bedzie prawie "z pudła". Instrukcja też nie pomaga, jest bardzo ogólna bez precyzyjnego wskazania umiesczenia konkretnych elementów. Do modelu dodam tylko nowe km Vickersa i bomby pod kadłubem. Pokuszę się może jeszcze o wykonanie dolnego stanowiska km - choć tutaj wygląd bedzie domniemywany. Przez najbliższe dni będę walczył z naprawą powierzchni kadłuba. Trzeba będzie się skupić, aby nie zepsuć delikatnego detalu. Edytowane Niedziela o 18:12 przez zenek_65 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 17:55 Share Napisano Niedziela o 17:55 O, zasiadam. Kolejny cukiereczek się szykuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Niedziela o 19:41 Share Napisano Niedziela o 19:41 Prawie z pudła, hehehe zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Niedziela o 19:46 Share Napisano Niedziela o 19:46 3 minuty temu, Moses napisał: Prawie z pudła, Pudło było w pierwszym poście, teraz zacznie się "prawie" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Niedziela o 20:27 Share Napisano Niedziela o 20:27 Rezerwuję miejsce w loży podglądaczy zanim zrobi się tu tłok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Niedziela o 20:34 Share Napisano Niedziela o 20:34 6 minut temu, Baas ArK napisał: Rezerwuję miejsce w loży podglądaczy zanim zrobi się tu tłok. Paaanie, bilety rozeszły się już w grudniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Niedziela o 20:54 Share Napisano Niedziela o 20:54 Mam miesięczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Poniedziałek o 09:04 Share Napisano Poniedziałek o 09:04 Tez sie przymierzam ale do Broplana... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano wczoraj o 07:43 Autor Share Napisano wczoraj o 07:43 Model tego samolotu to same zagadki. Brak zdjęć, rysunków czy szkiców wnętrza, Wiadomo,. że było dolne stanowisko dla km, ale brak dokładnych wymiarów i sposoby jego otwierania - będzie zaznaczone ale nie otwarte. Nie chcę wymyślać coś czego nie jestem pewien. Zatem model będzie z pudła, uzupełniony tylko o detale, które nie zostały uwzględnione w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu W dniu 25.01.2026 o 18:25, zenek_65 napisał: ...No i powyginane zastrzały skrzydeł i pływaków... jeśli miałbym coś zasugerować własnym doświadczeniem z wyrobami Choroszego --> nie ma co się bawić w ich prostowanie, te elementy nadają się wyłącznie jako "wzór" do wyrzeźbienia czegoś we własnym zakresie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu Godzinę temu, M.A.V. napisał: jeśli miałbym coś zasugerować własnym doświadczeniem z wyrobami Choroszego --> nie ma co się bawić w ich prostowanie, te elementy nadają się wyłącznie jako "wzór" do wyrzeźbienia czegoś we własnym zakresie. Dzięki - jestem tego samego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 49 minut temu, zenek_65 napisał: Dzięki - jestem tego samego zdania. jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała - ale to już musiałbyś sam ocenić jeszcze na etapie budowy przed malowaniem Chodzi o modyfikacje dziobów pływaków.... nie wiem jak jest w tych Lublinach, ale w FF-33 od Choroszego jeśli się nie robiło modelu w wersji hangarowej ("wózek + kozioł" ) to trzeba było zrobić z przodu pływaków od spodu dziury pod extra obciążenie (potem oczywiście zalane CA i wyszlifowane) bo inaczej siadał na ogon (dociążenie w rejonie silnika nic nie daje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 19 godzin temu Autor Share Napisano 19 godzin temu Trafna uwaga - środek ciężkości jest przesunięty mocno do tyłu. Dziękuję A wózek transportowy i tak będę robił - na podstawie rysunku z publikacji "Historie Puckie" nr 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi