Skocz do zawartości

PWS-18 1/72 (Pegasus +)

MarcusPolonus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

PWS-18 w 1/72 za punkt wyjścia posłużył oczywiście Avro Tutor od Pegasusa, dalej części i kalki od RPM, LukGraph, Techmod, IBG, Mr Decal oraz kilka części od podstaw.  Na bazie materiałów i planów z Lotnictwa z Szachownicą nr 5, Opis techniczny płatowca PWS-18 i PWS-18a z 1938 r., oraz Polish Wings o PWS-ach. Nie widzyałem dotąd modelu tego PWS-a, stąd go zamieszczam.

1.jpg

2.jpg

2F.jpg

3a.jpg

6F.jpg

7F.jpg

9F.jpg

Edytowane przez MarcusPolonus
  • Like 21

Napisano (edytowane)

Jakiś czas temu gdy Muzykant wznowił Avro Tutora, zakupiłem model i kalki i jest 844 w kolejce :mrgreen: Jak dożyję to może zdążę przez emką :lol:

Model wygląda świetnie :super:

Edytowane przez Artek82
  • Like 1

34 minuty temu, Maxy napisał:

Jedyne co mnie zastanawia to ta ostroga z tyłu kadluba.  Chyba trzeba ze 2 mm odciąć.

W zasadzie nie tyle odjąć, co położyć stopę płozy do pozycji samolotu na lotnisku. Robiłem płozę z kilku warstw na podstawie tej ilustracji z Opisu płatowca, gdzie stopka była chyba w pozycji swobodnej, jak w locie. Ale fakt już kilka razy o tym w modelach zapominam.

33.jpg

6 godzin temu, Artek82 napisał:

Jakiś czas temu gdy Muzykant wznowił Avro Tutora, zakupiłem model i kalki i jest 844 w kolejce :mrgreen: Jak dożyję to może zdążę przez emką :lol:

Model wygląda świetnie :super:

Dziękuję! Ja trochę z lasu, czy w zasadzie spod lasu, stąd pytanie, która firma to Muzykant? 🙂

16 minut temu, MarcusPolonus napisał:

która firma to Muzykant?

KP

• Like 1

8 godzin temu, Adamo722 napisał:

Fajny:super: można się przyczepić do malowania białych pasów ale jestem na tak:piwo:

Z tymi pasami to było tak: po rozmowie ze specjalistów od przedwojennego malowania, tym który odkrył,  że ogony naszych samolotów treningowych były jednak żółte, poruszyliśmy też temat, skąd pojawiały się interpretacje, że baldachimy były błękitne (sam mam takiego PWS-26 RPM z lat 90-tych - załączam zdjęcie niżej). Hipotezę, którą przedstawił brzmiała dla mnie rozsądnie - pasy białe malowano w jednostkach, mniej starannie niż malowanie w fabryce, stąd i mógł nieco przebijać  główny kolor płatowca, dają ciemniejszy odcień niż biały - powiedzmy ten błękitny. Stąd dobrałem nieco ciemniejszy odcień białego Hataka 049, jeszcze go trochę rozcieńczyłem i położyłem pędzlem parę razy, aby wyglądał z lekkim prześwitem. Ale w sumie to na koniec sobie plułem w brodę, że sobie te pasy ściągnąłem na głowę, jakby mało było zabawy przy tym modelu. W sumie choć zdjęć PWS-18 jest sporo, to brak materiału na oznakowanie całego jednego egzemplarza. Ta '82' znana jest prawdopodobnie z trzech stron - stąd powiedzmy najwięcej, choć bez numeru ewidencyjnego po prefiksie. Inną opcją, którą pewnie bym zrobił byłby egzemplarz z toruńskiej eskadry treningowej.

11.jpg

• Like 4

• MarcusPolonus changed the title to PWS-18 1/72 (Pegasus +)