MarcusPolonus Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego (edytowane) PWS-18 w 1/72 za punkt wyjścia posłużył oczywiście Avro Tutor od Pegasusa, dalej części i kalki od RPM, LukGraph, Techmod, IBG, Mr Decal oraz kilka części od podstaw. Na bazie materiałów i planów z Lotnictwa z Szachownicą nr 5, Opis techniczny płatowca PWS-18 i PWS-18a z 1938 r., oraz Polish Wings o PWS-ach. Nie widzyałem dotąd modelu tego PWS-a, stąd go zamieszczam. Edytowane 4 Lutego przez MarcusPolonus 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Fajny można się przyczepić do malowania białych pasów ale jestem na tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Fajny model polskiego samolotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego (edytowane) Jakiś czas temu gdy Muzykant wznowił Avro Tutora, zakupiłem model i kalki i jest 844 w kolejce Jak dożyję to może zdążę przez emką Model wygląda świetnie Edytowane 4 Lutego przez Artek82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Bardzo fajny model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Jedyne co mnie zastanawia to ta ostroga z tyłu kadluba. Chyba trzeba ze 2 mm odciąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcusPolonus Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego 34 minuty temu, Maxy napisał: Jedyne co mnie zastanawia to ta ostroga z tyłu kadluba. Chyba trzeba ze 2 mm odciąć. W zasadzie nie tyle odjąć, co położyć stopę płozy do pozycji samolotu na lotnisku. Robiłem płozę z kilku warstw na podstawie tej ilustracji z Opisu płatowca, gdzie stopka była chyba w pozycji swobodnej, jak w locie. Ale fakt już kilka razy o tym w modelach zapominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcusPolonus Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego 6 godzin temu, Artek82 napisał: Jakiś czas temu gdy Muzykant wznowił Avro Tutora, zakupiłem model i kalki i jest 844 w kolejce Jak dożyję to może zdążę przez emką Model wygląda świetnie Dziękuję! Ja trochę z lasu, czy w zasadzie spod lasu, stąd pytanie, która firma to Muzykant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 16 minut temu, MarcusPolonus napisał: która firma to Muzykant? KP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcusPolonus Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego 8 godzin temu, Adamo722 napisał: Fajny można się przyczepić do malowania białych pasów ale jestem na tak Z tymi pasami to było tak: po rozmowie ze specjalistów od przedwojennego malowania, tym który odkrył, że ogony naszych samolotów treningowych były jednak żółte, poruszyliśmy też temat, skąd pojawiały się interpretacje, że baldachimy były błękitne (sam mam takiego PWS-26 RPM z lat 90-tych - załączam zdjęcie niżej). Hipotezę, którą przedstawił brzmiała dla mnie rozsądnie - pasy białe malowano w jednostkach, mniej starannie niż malowanie w fabryce, stąd i mógł nieco przebijać główny kolor płatowca, dają ciemniejszy odcień niż biały - powiedzmy ten błękitny. Stąd dobrałem nieco ciemniejszy odcień białego Hataka 049, jeszcze go trochę rozcieńczyłem i położyłem pędzlem parę razy, aby wyglądał z lekkim prześwitem. Ale w sumie to na koniec sobie plułem w brodę, że sobie te pasy ściągnąłem na głowę, jakby mało było zabawy przy tym modelu. W sumie choć zdjęć PWS-18 jest sporo, to brak materiału na oznakowanie całego jednego egzemplarza. Ta '82' znana jest prawdopodobnie z trzech stron - stąd powiedzmy najwięcej, choć bez numeru ewidencyjnego po prefiksie. Inną opcją, którą pewnie bym zrobił byłby egzemplarz z toruńskiej eskadry treningowej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Bardzo rzadki ptaszek, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Dokladnie o to mi chodziło. Białe pasy pasują bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano Piątek o 21:28 Share Napisano Piątek o 21:28 Fajnie zrobiony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi