Skocz do zawartości

Mil Mi-24 "HIND" D [ITALERI] 1/72

Liteonit1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem tylko rzucającym pomysły

Jeśli chodzi o mnie to wykonałbym tego Hind co to go nam poważnie uszkodzili i wziął lądował awaryjnie na obrzeżach... no właśnie z pustego łba mi wypadło

Oczywiście mówimy ciągle o Iraku

ps. zielony mi-24 jest piękny

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kolego czy to będzie (na koniec) zabawka czy model redukcyjny dla ciebie - to twoja sprawa. Każdy oceni model indiwidualnie jak sie mu podoba. A ty dał byś już spokój i sie nie czepiał co post. Co to twój model czy co, że tak sie ciśnieniujesz??? ;P

Ejże, wyluzuj i się zastanów 2x zanim coś napiszesz. W pierwszym poście napisałeś:

Mam nadzieję że pomożecie mi Czekam na komentarze, pytania i co najważniejsze RADY!

PZDR

Dostałeś cenny komentarz i radę i oczywiście to już wyłącznie twój problem czy masz zamiar sobie ją wziąć do serca czy olać. Z ciekawostek mogę powiedzieć, że u mnie na półce stoi jeden model w wymyślonym kamuflażu (RAH-66) i mi się bardzo podoba ;)

Sam mam ten model w magazynku i zrobię go chyba jak na tej fotce, myślałem, żeby go zrobić z Hobby Bosa, ale oni mają problem z przeźroczystością szybek . Zresztą na czymś trzeba się szkolić, na modelach Hasegawy trochę drogo by wyszło

Mi24CP.jpg

Zresztą na czymś trzeba się szkolić, na modelach Hasegawy trochę drogo by wyszło

No ja ci powiem szczerze, że nie jestem niewiadomo jak dobrym modelarzem i sam zaczynałem na Revell'ach i teraz Italeri. Co do Hasegawy to masz racje... za drogie jak dla początkujących modelarzy takich jak ja ;P

Ja dokładnie takie malowanie zamierzam zrobić

PZDR

• 1 month later...

Obserwuje twoja relacje poniewaz mam ten sam model tyle ze zapakowany w pudelko tamiya ale w srodku jest instrukcja od Italeri i wypraski te same ktore pokazales na poczatku relacji.

Zabralem go sobie na emigracje zeby bylo przy czy podlubac ale jak czytam o spasowaniu czesci to srednio mi sie chce go zaczynac

Pozdro i zycze powodzenia w dalszej budowie

Model będzie ciężki do zrobienia ponieważ jak juz wcześniej wspomniałem spasowanie części jest bardzo kiepskie i szpachla będzie tu w powszechnym użyciu...
Masz rację... Ja już jestem przy końcówce, zostało mi zamontowanie wirnika, rotoru i koła, no i jeszcze malowanie kadłuba. Całość dała się spasować jako-tako

Ja miałem białe wypraski

• 2 months later...

Witam ponownie...

Przepraszam, że tak długo się na forum nie odzywałem ale, miałem chwile zwątpienia w ten model.. Ostatecznie udało się skleić kadłub i pomalować na szaro kolor bazowy górę kadłuba. Niestety nie mam teraz zdjęć Hind'a, aczkolwiek teraz jest w stanie zamaskowywania naniesionego koloru (szary jasny) ponieważ niedługo pomaluję dół kolorem jasnym błękitnym. niedługo zrobię nowe zdjęcia i wstawię do warsztatu. Tak więc Mi-24 w polskich barwach jest i ma się doskonale :PP

PZDR

Liteonit1 pamiętaj tylko by zmienić mocowanie łopat wirnika głównego, bo kierunek obracania się łopat w oryginale jest odwrotny do tego co zaproponował Italeri w modelu.

Witam!

Pierw odniosę się do Grzes'ia

Liteonit1 pamiętaj tylko by zmienić mocowanie łopat wirnika głównego, bo kierunek obracania się łopat w oryginale jest odwrotny do tego co zaproponował Italeri w modelu.

Niestety juz za późno, ponieważ wirnik jest pomalowany, a po 2 to za dużo roboty z tym i mógłbym zepsuć to co zrobiłem:

po6.jpg

po7.jpg

po8.jpg

Tutaj położyłem coś w stylu rdzy na łopaty. Niewiem co o tym sądzić.. Napiszcie czy dobrze zrobiłem kładąc ją...

Proste jest też to, iż środek wirnika będzie pomalowany innym kolorem tzn. ciemniejszym szarawym. Cos w stylu Gun metal..

Teraz pokażę wam jak wyglądało to wszystko przed malowaniem spodu. Wszystko naturalnie pozaklejane 3 rodzajami taśmy m.in. Tamyia

Spędziłem na zaklejaniu jak to obliczyłem ok. 4 godz. ...

po1.jpg

po.jpg

Teraz dam pogląda jak to w teraźniejszości wygląda. Mianowicie kolor spodu to Humbrol 65. Muszę przyznać że nie wyszło najgorzej. Spodziewałem się gorszego wyniku. Jak narazie oceńcie sami jak to wszystko wyszło. Acha kolor góry to mieszanka Humbrola 147 (90%) i 33 (10%). Próbowałem uzyskac kolor jak najbardziej podobny do realu:

Mi24CP1.jpg

To teraz pasowało by pokazać jak to wyglada:

po2.jpg

po3.jpg

po4.jpg

po5.jpg

Napiszcie jak to wygląda z waszej pewspektywy.

Jak dla mnie model spoko idzie. Niestety nie będzie to typowo polski śmigłowiec szturmowy pnwieważ juz można poznac po zasobnikach że takich (bodajże) nigdy nie było w tych Mi-24 z polskimi szachownicami. Pododawałem jeszcze parę anten których nie było w zestawie Italeri. Mocowanie piasty wirnika głównego było poprosu żałosne więc, je zamieniłem na inne (dużo dłuższe) z metalową końcówką. Po przymierzaniu juz się trzyma (jako tako ;P ). Szybka kabiny będzie niestety malowana pędzlem. Nie było innego wyjścia ;/

Teraz pokażę wam jak zrobiłem filtry powietrza. Spróbowałem pędzlem retuszerskim zrobis te słynne oczy "Osy" :

w-2.jpg

A tu są koła i golenie... :

w2-1.jpg

Teraz pytanie z mej szanownej strony ;) Czy mam z tym cos robic czy zostawić tak jak jest. Bo niewiem, na jednym zdjęciu śmigło było całe czarne, a na drugim które widziałem w książce były czarne łopaty. Przemalowywac je? :

w1-1.jpg

Jak narazie to tyle. Piszcie jak coś jest waszym zdaniem nie jest tak jak być powinno. Chętnie przeczytam wszystkie wasze komentarze.

PZDR

Swego czasu widziałem w jakimś pisemku relację z budowy Mi-4 na którym wirnik też miał ślady rdzy, ale tamten model był robiony jako egzemplarz muzealny, już nielotny. Efekt ciekawy, ale chyba nie dopuszczono by do takiej korozji..Aha, i trzeba było uczyniś ugięcie statyczne łopat Czy mi sie zdaje,czy powstał schodek po taśmie na łączeniu kolorów? Myślałem że przy aerku się to nie zdarza...

Ładne oczy

Efekt ciekawy, ale chyba nie dopuszczono by do takiej korozji

Czyli powinienem bardziej ubrudzić niż pordzewieć?

Czy mi sie zdaje,czy powstał schodek po taśmie na łączeniu kolorów?

Schodka nie ma. Może tak dziwne zdjęcie wyszło. Niewiem...

Czyli co zrobic z tymi łopatami? Chodzi o Wirnik główny i ogonowy...

PZDR

Zrobiłeś okropną głupotę, ale sam sobie jesteś winien

Dużo prościej było najpierw bez maskowania psiknąć niebieskim, a potem zamaskować to co ma być niebieskie i lecieć dalej. Bo rozumiem, że robisz kamo od góry?

Poza tym (no i może jeszcze szpachlowaniem) bardzo mi się podoba

Ode mnie 2 sprawy:

1. Tu zerknij na prawidłowe malowanie śmigła ogonowego wystepujące na większości egzemplarzy: http://lotnictwo.net/foto.php?id=126679

Pisałeś, że znalazłeś fotkę z czarnymi łopatami. Mógłbyś ją wrzucić?

2. czy bedziesz malował wyrzutnie npr? Może coś mi umknęło, ale od zawsze w tym malowaniu wersji D one były malowane w naturalnym kolorze metalu, a nie błękitne

Pisałeś, że znalazłeś fotkę z czarnymi łopatami. Mógłbyś ją wrzucić?

No nie wrzucę ponieważ zdjęcie było w książce..

czy bedziesz malował wyrzutnie npr? Może coś mi umknęło, ale od zawsze w tym malowaniu wersji D one były malowane w naturalnym kolorze metalu, a nie błękitne

Nie no tego typu wyrzutni nigdy (o ile mi wiadomo) nie było w polskich Mi-24... Wyrzutnie pozostana błękitne tyle że końcówki będą w kolorze stalowym ;P

Ps. Dzięki za fotę.. zajefajne malowanie

PZDR

• 1 month later...

Witam!

Wreszcie by pasowało odświeżyć ten warsztat. Miałem mało czasu, ale wreszcie rok szkolny się kończy i jest więcej wolnego. Puki co narazie pomalowałem plamy zielone. Niestety malowano jest troszki inne niż w rzeczywistości, aczkolwiek kolor jest dobry. Trochę aero mi pluło. Niewiem dlaczego, rozcieńczałem tak aby była konsystencja wody, jednak dlaej pluło. No ale to pewnie wina farby lub jeszcze czegoś innego.

Tak to wygląda obecie :

qw1.jpg

qw2.jpg

qw3.jpg

qw.jpg

Poprawiłem również śmigło ogonowe:

d1.jpg

Teraz pytania z mojej strony na które chciałbym znać odpowiedź ;P

- Czy dało by sie jakoś poprawić ślady plucia aerografu?

- Następnie będę nakładał kalkomanię, więc co zrobić, by kalkomania dobrze się trzymała i niewystąpoło tzw. srebrzenie?

- Czy mógłby mi ktoś znaleść parę zdjęć przedniego i głównego podwozia wraz z wnętrzem, ponieważ szukałem, ale nie mogę znaleść...

I to jak narazie na tyle. Pracki prawdopodobnie będą się posówały już coraz szybciej, bo będzie oczywiście więcej czasu. Puki co proszę o odpowiedź na moje pytania

PZDR

Malowałeś "z ręki"? Może maskowanie zmniejszy problem plucia farby?

Kalkomanie nakładaj na błyszczącą powierzchnie (Sidolux, przezroczysty lakier błyszczący).

Popatrz tutaj: viewtopic.php?t=4312 http://www.primeportal.net/the_airstrip.htm trochę znajdziesz fotek.

• 3 weeks later...

Witam!

Sczerze mówiąc nie chciało mi się za bardzo wystawiać śmigłowca do warsztatu, ale prace cały czas się toczyły... Więc teraz zdam obszerną relację z tego co zrobiłem przez ostatnie 2 tygodnie i 2 dni ;PP

Więc zacznę od poczatku. Po nałożeniu kamuflarzu zielonego, przykleiłem parę rzeczy jak np.: filtry powietrza i pokrywy zespołu podwozia głównego, a także pomalowałem lempę antykolizyjną na czerwono jak również światła pozycyjne. Pomalowany został też mikrofalowy promiennik zakłucający "Ispanka" na kolor czarno-zielony. Zdecydowałem się jednak przemalować zasobniki rakiet niekierowanych (pod skrzydłami głównymi) na kolor stalowy, czyli tak jak jest w rzeczywistości (no prawie ... ) Pomalowane zostały też końcówki łopat wirnika głównego (żółty) i ogonowego (czerwony).

Tak to wyglądało jakiś czas temu:

x1-1.jpg

x2-1.jpg

x3-1.jpg

x-1.jpg

Śmigło ogonowe...

p.jpg

Po tych manewrach czas przyszedł na kalkomanię... Więc nałożyłem najpierw taką warstwę Sidoluxu , aby powierzchnia była błyszcząca i "śliska". Następnie po wyschnięciu nalożyłem polskie szachownice oraz numery identyfikacyjne "boczne". Przykryłem je również dosyć grubą warstwą Sido, by potem przy nakładaniu wash'a warstwa połysku się nie przetarła do farby i w konsekwencji nie nastąpiło rozpuszczenie naniesionego wcześniej koloru kamuflarzu. Po wyschnięciu sido powierzchnia była dobrze zabezpieczona i przystąpiłem do nakładania wash'a. "Wywar" zrobuiłem z pomieszania kolorów farb Humbrola: 33(ok.55%); 87(ok. 20%) oraz 91(ok. 25%). Była to mieszanka tych farb z olejkiem terpentynowym w proporcji 1:9 ... mniejwięcej. Po wyschnięciu washa (ok.10 godz.) zabrałem się za usówanie jego nadmiaru. Nigdy tego nie robiłem więc niewiem czy jest to dobrze wykonane, ale to pozostawiam do waszej oceny... Po tym zabrałem się za osmolenie spalinami od rur wydechowych na kadłubie. Nie chciałem z tym przesadzać bo wiem jak w Polskim lotnictwie obecnie się dba o maszyny.

Tak to wygląda na czas obecny...

p1-2.jpg

p2-2.jpg

p3-1.jpg

Naturalnie jeszcze będą poprawki. Już wiem dokładnie gdzie, ale i tak pasowało by zadać pytanie gdzie jeszcze nanieść poprawki związane z tym wash'em lub czymś w tym rodzaju???

Prosił bym o szybką odpowiedź bo model nie może czekać Ale również chciałbym zdążyć zrobić to jeszcze przed wyschnięciem naniesionego "wywaru" na model...

Tak więc co jeszcze powienieniem ewentualnie poprawić tutaj?

ps. Prezpraszam za jakość zdjęć ale, nie chciałem go zbytnio dotykać podczas schnięcia. Jak wyschnie to będą fotki w lepszym stanie:P

PZDR

Jeśli można kilka uwag.

Ramy pod pociski przeciwpancerne, te na końcach skrzydeł, przyklejone są do góry nogami.

Promiennik mikrofal powinien być pomalowany tą samą barwą, co kadłub w jego rejonie.

Wyloty spalin z zewnętrznej strony powinny mieć naturalny kolor stali.

Dźwigary łopat śmigła ogonowego i wirnika nośnego powinny być w kolorze duralu.

Wewnętrzne strony osłon luków podwozia powinny być w tym samym kolorze, co wnęki, czyli szarym.

Na osłonie celownika naniesione są białe pola, a klapy te tez powinny być w kolorze kadłuba.

Szachownice powinieneś przykleić obrócone o 90 stopni.

A na koniec, skoro osłonę anteny systemu naprowadzania ppk pomalowałeś na czarno (i słusznie) i zastosujesz w wyrzutnie pocisków z zestawu jak sądzę, czyli 9K114, to jest to Mi-24W, a nie, jak to błędnie podało Italeri Mi-24D

Tyle mądrzenia się z mojej strony ;) Jeśli chodzi o modelarską robotę, jest co podziwiać i nie ma się czego czepić. ;)

Pozdrawiam.

A na koniec, skoro osłonę anteny systemu naprowadzania ppk pomalowałeś na czarno (i słusznie) i zastosujesz w wyrzutnie pocisków z zestawu jak sądzę, czyli 9K114, to jest to Mi-24W, a nie, jak to błędnie podało Italeri Mi-24D
No i to fakt! Żeby zrobić wersje D należałoby zmienic kilka detali nie tylko z uzbrojenia (Part robi ładny zestaw prowadnic rakiet ppanc do konwersji na wersje D).

To kolejny istotny błąd Italerki, która sprzedając wersje D do pudla wkłada wersję W.

odnośnie malowania - lepszy efekt osiągnąlbyś gdybyś przymaskował powierzchnie, bo granice między kolorami są zbyt rozmyte.