Skocz do zawartości

Panzer III ausf.M-1/35 (Takom-blitz)

michal0281

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem się na wariant z zielonymi plamami, bez wielkich światłocieni, ale drobne elementy jeszcze rozjaśnie. Generalnie teraz zaczyna się jak dla mnie najciekawszy etap prac. 

20260402_224533.jpg

20260402_224559.jpg

• Like 8

Dzisiaj rano stwierdzilem, że trzeba  jeszcze popracowac przy tym kamo. Trochę poprawek nie zaszkodzi. Miał być kwadrans z aerografem a zeszły trzy godziny, ale efekt jest,  niestety na fotkach tego nie widac. 

20260403_134849.jpg

• Like 4

• 2 weeks later...

Zielony/Niebiesko-zielony: Wszystkie cztery punkty świetlne miały ten sam kolor. W warunkach bojowych często opisywany jako zielony, choć w niektórych źródłach lub w wersjach powojennych bywał określany jako niebieski.

Wewnętrzne zabarwienie: Gdy światło było wyłączone, szklane rurki wewnątrz wydawały się niemal czarne, a po podświetleniu przybierały jaskrawą, zielono-żółtą barwę. 

Dolna lampa pozycyjna i światło stopu

Pod lampą Notek znajdowała się mniejsza obudowa (często zintegrowana lub montowana obok), która miała standardowe kolory:

Pomarańczowy (Górne szkiełko): Pełniło funkcję światła pozycyjnego.

Czerwony (Dolne szkiełko): Służyło jako światło stopu. 

Możesz użyć do tego orange clear albo green clear

• Like 1

Godzinę temu, MaciejW napisał:

Noo Panie  dobrze to wygląda. Pokusisz się o dodanie trochę jasnej rdzy na tłumiku?  Nie żeby wyglądał teraz źle ale doda to fajnego urozmaicenia. Kibicuję planujesz podstawkę? 

Jakies konkretne rejony tlumika na tą jasną rdze  czy radosna twórczość? Podstawka się robi, no i  za załoganta się zabrałem.  

• Like 1

Zdjęcie w warunkach warsztatowych, tak na szybko, aparat w telefonie jakoś kolorow nie chciał złapać, ale mniej wiecej widać jak to się będzie z podstawką prezentować. 

20260422_105158.jpg

• Like 2

16 godzin temu, michal0281 napisał:

Jakies konkretne rejony tlumika na tą jasną rdze  czy radosna twórczość?

Polecam radosną twórczość, możesz jeszcze ewentualnie dodać resztki bazowego koloru. Poglądowo dodaje fotki jak to u mnie wyglądało w czwórce którą kiedyś popełniłem. No i wiadomo musisz sam wyczuć balans pomiędzy realizmem a efektem wizualnym.

image.png.13acb5ba81d82d961a5bb02d9e5fe159.pngimage.thumb.png.9b2a0fa86cdaf89364949b7ba09f36db.png

Ładnie mi się ten czołg ogląda, nad tłumikiem jeszcze popracuj jak koledzy podpowiadają, będzie to na pewno dodatkowy element przyciągający wzrok