Skocz do zawartości

PZL Kania, 1:48, Aeroplastu + dodatki własne.

Aleksander z Zalasu

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Grzes napisał:

takim czymś do liceum się dojeżdżało :mrgreen:

image.png.0f815c20132ef54e5772d6cc71b4a0b1.png

To tak jak i ja. Tyle że ja jeździłem rydwanami ze stajni PKS RADZYŃ PODLASKI (skądinąd znany z serialu "Ranczo") 😁.

Godzinę temu, Adamsky napisał:

To jakie chcesz- mówisz i masz

Ehh nie ułatwiasz zadania 😁. Wybór ograniczony to wybór prosty, rozszerzenie wyboru to dużo nowych możliwości i trudno się zdecydować na jakieś konkretne.

Z drugiej strony, jakby byli chętni i zdecydowani, to można by było opracować kalki dla wszystkich śmigłowców, w końcu nie było ich za wiele, raptem 19 sztuk.

A jak mi odwali wajha to może Kania w 1:32? Albo poczekam aż mi przejdzie 😁

• Like 2

W dniu 5.04.2026 o 11:59, Aleksander z Zalasu napisał:

A jak mi odwali wajha to może Kania w 1:32? Albo poczekam aż mi przejdzie 😁

Oj niech Ci nie przechodzi.... część roboty masz już zrobioną....

W dniu 3.04.2026 o 12:16, smialus napisał:

kani byłaby w Humbrolu: 71 - podstawowy,  jasnobrązowy mix 71 i 119 po 50% i ciemnobrązowa 119. W tym malowaniu kozacko wygląda...

Cypryjskie Kanie były w barwach RAL 6013, RAL 1002 oraz jakiś kolor 103 Ivarie Bamako W8777 (Renault 87) z palety firmy Du Pont.

Do tego dwa ciekawe znaki, rozpoznawczy i powiedzmy logo Cypru.

• Like 2

• 2 weeks later...

No fajnie wygląda, może bym się skusił na Kanię 🙃 A powiedz mi czy też masz dziwną fakturę plastiku tzn. czy się rozwarstwia przy wierceniu otworów?? Mi to bardzo uprzykrza robotę z nitami... Mój jeszcze daleka droga do malowania. Póki co dorabiam antenki itp Sory za off top

20260418_120528.jpg

20260418_120547.jpg

Edytowane przez smialus
  • Like 2

1 godzinę temu, smialus napisał:

powiedz mi czy też masz dziwną fakturę plastiku tzn. czy się rozwarstwia przy wierceniu otworów??

Nie zauważyłem rozwarstwiania się plastiku przy jego obróbce. Tyle że ja tylko ciąłem "po chamsku" kadłub i go pilnikiem traktowałem. Później tylko papier ścierny i takie tam dogładzanie.

Jak widzę, dużo nitujesz kadłub. Powiedz mi, czy jak będę się źle czuł i w wyniku tego postanowię zrobić całą Kanię drukowaną, to takie nitowanie było by pożądane? Czy raczej delikatniej, tylko główne podziały sekcji ponitować?

1 godzinę temu, smialus napisał:

Sory za off top

Zdecydowanie, Twoja Mi-dwójka zasługuje na swój własny wątek warsztatowy. Nie chowaj jej tylko dla siebie, pozwól jej zabłysnąć na salonach. 😁

• Like 1

Zdecydowanie nitować. Uatrakcyjni cały model. Te kulki co ja kleje to maja rozmiar 0,40 mogłyby być mniejsze, ale te mniejsze ciężko mi było złapać pojedynczo i dlatego poszły ciut większe. Ja już na tym etapie pasuje z nitami, nie powiem dały mi w kość ze względu na ten plastik. Kombinowałem i psikałem samym acetonem po całym kadłubie ba nawet smarowałem cieńką tamką nic to nie dało, albo ja po prostu trafiłem na taki egzemplarz lub taki mają plastik ciężko powiedzieć jakbym miał dwa to coś bym mógł powiedzieć. Co do wątku to raczej za późno na tym etapie prac.

19 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Wybór padł na SP-SSE.

1270569390_IMG_20260419_1837553832.thumb.jpg.b3d4bf39c39527341b7cf9dcfe3c9bee.jpg

2106460845_IMG_20260419_1838287722.thumb.jpg.0a6c2fc7473d9f1e6eadee2c257ebcfb.jpg

na przyszły tydzień mogą byc kalki jak chcesz SP-SSE i SE

dorobimy :)

image.thumb.png.8af85a12c1b457f7d10773feec3c3125.png

Edytowane przez Adamsky
  • Like 1

13 godzin temu, smialus napisał:

No fajnie wygląda, może bym się skusił na Kanię 🙃 A powiedz mi czy też masz dziwną fakturę plastiku tzn. czy się rozwarstwia przy wierceniu otworów?? Mi to bardzo uprzykrza robotę z nitami... Mój jeszcze daleka droga do malowania. Póki co dorabiam antenki itp Sory za off top

20260418_120528.jpg

20260418_120547.jpg

Tak, ten plastik tak ma.... ja na mojej Kani próbowałem zróżnicować ugięcia poszycia i dopiero się zaczeło.... też próbowałem tamki, nitra ale bez znaczących rezultatów. Dopiero wtedy trafilem na info że taki urok Aeroplastów

Też myślałem o kólkach bgc i kupilem 0.25 i 0.3 ale jak zobaczyłem jakie to drobne projekt trafił do poczekalni aż doszlifuje technikę....

• 3 weeks later...

Jutro wkładam do paczkomatu :) 

86279150-dfa6-41df-8278-aae559d90f49.jpg

• Like 2
  • Thanks 1