Sampo Napisano Środa o 21:06 Share Napisano Środa o 21:06 Witam Wszystkich! Wiosenne porządki w szafie zaowocowały nieoczekiwanym odkryciem, że wala mi się w pawlaczu kilka podobnych modeli, kupowanych na przestrzeni ostatnich nastu lat Tak więc postanowiłem trochę składzik ograniczyć i wydłubać sobie kilka modeli na raz. Jak widać na poniższym zdjęciu bohaterami będą Nieuporty różnych producentów: Po otwarciu pudełek i porównaniu Rodena i Eduarda widać postęp cywilizacyjny. Czy z Choroszego uda mi się coś wystrugać.. sam nie wiem, ale powalczę. Plan zakłada stworzenie miniaturek z szachownicą i tu pojawiły mi się wątpliwości, liczę, że koledzy pomogą. Pierwsza sprawa to malowania i oznakowania. Mimo, iż Nieuportów znalazło się w Polsce ostatecznie kilkanaście, chyba tylko kilka było wykorzystywanych bojowo i zachowała się znikoma dokumentacja fotograficzna. Te najbardziej znane to: - Nieuport 24 por. Artura Jurkiewicza z diabełkiem (czarnym czy czerwonym?). - Nieuport 24bis por. Juliusza Gilewicza z Dianą i smokiem (albo tylko Dianą po obu stronach?). - Nieuport 24bis por. Popova z aniołem. Pozostałe latały tylko z szachownicami, bez indywidualnych oznaczeń. Przy wszystkich powyższych wyborach będzie problem z kalkami. Wyboru malowania nie ma, jako, że wszystkie były pokryte srebrzysto-szarą farbą. Znalazłem informację, że jeden zielony Nieuport latał w Szkole Obserwatorów Lotniczych w Grudziądzu, więc teoretycznie jest jakaś alternatywa, ale nie doszukałem się nigdzie potwierdzenia, poza rzutem z kalkomanii Print Scale. A na razie pudełka otwarte, wygrzebałem śruby rzymskie do naciągów, więc nie muszę dokupywać. Tak więc będę starał się regularnie (co nie znaczy często) prezentować warsztat. Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestie dot. malowań. Może są jakieś inne ciekawe, których nie wymieniłem? A może da się gdzieś dostać gotowe kalkomanie do wymienionych maszyn? 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano Środa o 21:18 Share Napisano Środa o 21:18 Nieuport 24bis por. Juliusza Gilewicza z Dianą i smokiem (albo tylko Dianą po obu stronach?). - jak najbardziej z Dianą na prawej burcie i smokiem na lewej, zielonym (lub czerwonym?). "Zielony" Nieuport z Grudziądza to typ N.21E1, treningowa wersja będąca połączeniem kadłuba typu N.17C1 ze słabszym silnikiem, osłoną w kształcie podkowy i komorą płatów o słabszej konstrukcji. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Czwartek o 04:41 Share Napisano Czwartek o 04:41 Piękny temat. Co do polskich malowań, polskich ciekawszych niestety nie znajdziesz. Będę często tu zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Czwartek o 06:31 Share Napisano Czwartek o 06:31 9 godzin temu, Sampo napisał: Plan zakłada stworzenie miniaturek z szachownicą świetny plan 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano Czwartek o 09:20 Share Napisano Czwartek o 09:20 Przy okazji sympatyków pionierskiego okresu polskiego lotnictwa może zainteresuje spotkanie https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/zaproszenie-na-debate-polskie-spady-vii-c-1-w-wojnie-bolszewickiej-1920-r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano Czwartek o 20:48 Autor Share Napisano Czwartek o 20:48 Dzięki za uwagi. @Jostein czy masz na myśli osłonę silnika? Jeśli tak to z modelu Eduarda dałoby się wystrugać "zielonego". A w ogóle to jakim zielonym były malowane nasze samoloty w pierwszych latach po odzyskaniu niepodległości? To były jakieś zapasy po zaborcach, francuskie khaki, czy był jakiś wzór koloru ustalony po 1921? Bo chyba nie był to jeszcze khaki znany z lat 30-tych? Dzięki @Grzes! zapomniałem, żeby poszukać kalkomanii w najlepszym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Piątek o 04:49 Share Napisano Piątek o 04:49 Co do koloru zielonego na Nieuporcie 21 nie doszukiwałbym się jakiegoś specjalnego rodzaju farby. Przypuszczalnie nie był to khaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano Piątek o 07:18 Share Napisano Piątek o 07:18 10 godzin temu, Sampo napisał: Dzięki za uwagi. @Jostein czy masz na myśli osłonę silnika? Jeśli tak to z modelu Eduarda dałoby się wystrugać "zielonego". A w ogóle to jakim zielonym były malowane nasze samoloty w pierwszych latach po odzyskaniu niepodległości? To były jakieś zapasy po zaborcach, francuskie khaki, czy był jakiś wzór koloru ustalony po 1921? Bo chyba nie był to jeszcze khaki znany z lat 30-tych? Dzięki @Grzes! zapomniałem, żeby poszukać kalkomanii w najlepszym miejscu Tak, osłona silnika była tego kształtu, co w Nieuportach 11 i 16, w zestawie Eduarda jest odpowiednia. Silnik Le Rhone 80KM. W naszym lotnictwie było ogółem 5 samolotów tego typu, trzy w jednostkach sformowanych w Rosji i dwa zdobyte podczas działań wojennych w 1920 roku. Ergo wszystkie były rosyjskiej proweniencji. Co do malowania, trudno coś powiedzieć. Zdjęcie opublikowane w "Samoloty wojskowe w Polsce 1918-1944" pana Andrzeja Morgały wskazuje tylko, że osłona silnika jest jaśniejsza od płatowca, więc zapewne niemalowana. Wiatrochron jest w formie ramki mocowanej pomiędzy tylną rozpórką baldachimu, samolot jest nieuzbrojony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano Piątek o 07:45 Autor Share Napisano Piątek o 07:45 2 godziny temu, kamilzoszak napisał: Co do koloru zielonego na Nieuporcie 21 nie doszukiwałbym się jakiegoś specjalnego rodzaju farby. Przypuszczalnie nie był to khaki. Masz rację, khaki to nie będzie dobre określenie. Jeśli chodzi o francuskie maszyny to od 1918 r. obowiązywał jeden wzór kamuflarzu maszyn bojowych - 5 kolorowy. Znalazłem kiedyś taką paletę barw: Natomiast maszyny szkolne były generalnie jednym kolorem zielonym. Zakładam, na logikę (ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia w książkach), że byłby to jeden z zieleni z powyższej palety (jasny lub ciemny), bo jednak korzystanie z tych samych farb ułatwia logistykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Piątek o 09:05 Share Napisano Piątek o 09:05 Drugie z kolei pytanie jest takie czy kolory były faktycznie te francuskie czy był pomalowany tym co było w magazynach... a w magazynach raczej paleta barw była po zaborcach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano Piątek o 10:49 Share Napisano Piątek o 10:49 Nieuporty 17, 21E1 oraz 24bis były produkowane na licencji w Rosji w zakładach Duks. Malowane były jednolicie, w kolorze "srebrzysto-szarym" (cellon zmieszany z proszkiem aluminiowym). Nieuporty 24 były dostarczane do Rosji z zakładów we Francji, w fabrycznym malowaniu (a więc albo zielono-zielone albo zielono-brązowe, bo na pięciobarwny kamuflaż francuski z października 1917 roku raczej się nie załapały) W literaturze opisuje się że wszystkie polskie, ex-rosyjskie czy ex-sowieckie Nieuporty pozostały w kamuflażu poprzedniego użytkownika - zatem jedyny zielony, grudziądzki, 21E1 został przemalowany (po naprawie??) najprawdopodobniej (moim zdaniem) farbą niemiecką, dostępną w Warszawie (CWL) czy Poznaniu (Ławica) - o ile faktycznie był "zielony" jak pokazują to kolorowanki w literaturze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano Piątek o 10:54 Share Napisano Piątek o 10:54 (edytowane) Coś się znajdzie na temat polskich Nieuportów: Kiedyś były kalkomanie firmy SP-DECAL się znajdzie na temat polskich Nieuportów. I misio na zastrzale. Edytowane Piątek o 11:04 przez KRYSTEK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Piątek o 13:40 Share Napisano Piątek o 13:40 No i właśnie sam wrzuciłeś świetną ciekawostkę na ostatnim zdjęciu... na zastrzałach pomiędzy skrzydłami z prawej strony jest pluszowy miś a z lewej strony jest maskotka małpki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano Piątek o 22:02 Autor Share Napisano Piątek o 22:02 @KRYSTEKdzięki za podpowiedź, ale te kalki nie są już osiągalne. Chyba, że chcesz się podzielić @gajowy z wąsami Zgadzam się. Do tej maszyny dobiorę coś z palety niemieckich kolorów do maszyn z Iwś. Podłubałem sobie wnętrza. Nic z tego nie będzie widać po zamknięciu kadłuba, ale chciałem sprawdzić jaki będzie efekt przetarcia powierzchni farbą olejną, aby uzyskać imitację struktury drewna. Metalowe wzmocnienia kadłuba przetarłem srebrnym, żeby mocno się odznaczały, ale mam wątpliwość, czy nie powinien być to jakiś szary. Czy w maszynach frontowych zostawiano by gołe, metalowe elementy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano wczoraj o 08:20 Share Napisano wczoraj o 08:20 Poszło na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi