Skocz do zawartości

Nieuporty lotnictwa polskiego 1/72

Sampo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Wiosenne porządki w szafie zaowocowały nieoczekiwanym odkryciem, że wala mi się w pawlaczu kilka podobnych modeli, kupowanych na przestrzeni ostatnich nastu lat🙂 Tak więc postanowiłem trochę składzik ograniczyć i wydłubać sobie kilka modeli na raz.  Jak widać na poniższym zdjęciu bohaterami będą Nieuporty różnych producentów:

IMG_20260415_214116.thumb.jpg.b24105c33579e5e72993deaebe66abc0.jpg

Po otwarciu pudełek i porównaniu Rodena i Eduarda widać postęp cywilizacyjny🙂. Czy z Choroszego uda mi się coś wystrugać.. sam nie wiem, ale powalczę.

Plan zakłada stworzenie miniaturek z szachownicą i tu pojawiły mi się wątpliwości, liczę, że koledzy pomogą.

Pierwsza sprawa to malowania i oznakowania. Mimo, iż Nieuportów znalazło się w Polsce ostatecznie kilkanaście, chyba tylko kilka było wykorzystywanych bojowo i zachowała się znikoma dokumentacja fotograficzna. Te najbardziej znane to:

- Nieuport 24 por. Artura Jurkiewicza z diabełkiem (czarnym czy czerwonym?).

- Nieuport 24bis por. Juliusza Gilewicza z Dianą i smokiem (albo tylko Dianą po obu stronach?). 

- Nieuport 24bis por. Popova z aniołem.

Pozostałe latały tylko z szachownicami, bez indywidualnych oznaczeń.

Przy wszystkich powyższych wyborach będzie problem z kalkami. Wyboru malowania nie ma, jako, że wszystkie były pokryte srebrzysto-szarą farbą. Znalazłem informację, że jeden zielony Nieuport latał w Szkole Obserwatorów Lotniczych w Grudziądzu, więc teoretycznie jest jakaś alternatywa, ale nie doszukałem się nigdzie potwierdzenia, poza rzutem z kalkomanii Print Scale. 

A na razie pudełka otwarte, wygrzebałem śruby rzymskie do naciągów, więc nie muszę dokupywać. Tak więc będę starał się regularnie (co nie znaczy często🙂) prezentować warsztat. 

IMG_20260415_213753.thumb.jpg.92bbdc02700a12a6c26805f5539344ed.jpg

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestie dot. malowań. Może są jakieś inne ciekawe, których nie wymieniłem? A może da się gdzieś dostać gotowe kalkomanie do wymienionych maszyn?

• Like 9

Nieuport 24bis por. Juliusza Gilewicza z Dianą i smokiem (albo tylko Dianą po obu stronach?).  - jak najbardziej z Dianą na prawej burcie i smokiem na lewej, zielonym (lub czerwonym?). 
"Zielony" Nieuport z Grudziądza to typ N.21E1, treningowa wersja będąca połączeniem kadłuba typu N.17C1 ze słabszym silnikiem, osłoną w kształcie podkowy i komorą płatów o słabszej konstrukcji.

• Like 1
  • Thanks 1

Dzięki za uwagi.

@Jostein czy masz na myśli osłonę silnika? Jeśli tak to z modelu Eduarda dałoby się wystrugać "zielonego". 

A w ogóle to jakim zielonym były malowane nasze samoloty w pierwszych latach po odzyskaniu niepodległości? To były jakieś zapasy po zaborcach, francuskie khaki, czy był jakiś wzór koloru ustalony po 1921? Bo chyba nie był to jeszcze khaki znany z lat 30-tych?

Dzięki @Grzes! zapomniałem, żeby poszukać kalkomanii w najlepszym miejscu😉 

10 godzin temu, Sampo napisał:

Dzięki za uwagi.

@Jostein czy masz na myśli osłonę silnika? Jeśli tak to z modelu Eduarda dałoby się wystrugać "zielonego". 

A w ogóle to jakim zielonym były malowane nasze samoloty w pierwszych latach po odzyskaniu niepodległości? To były jakieś zapasy po zaborcach, francuskie khaki, czy był jakiś wzór koloru ustalony po 1921? Bo chyba nie był to jeszcze khaki znany z lat 30-tych?

Dzięki @Grzes! zapomniałem, żeby poszukać kalkomanii w najlepszym miejscu😉 

Tak, osłona silnika była tego kształtu, co w Nieuportach 11 i 16, w zestawie Eduarda jest odpowiednia. Silnik Le Rhone 80KM. W naszym lotnictwie było ogółem 5 samolotów tego typu, trzy w jednostkach sformowanych w Rosji i dwa zdobyte podczas działań wojennych w 1920 roku. Ergo wszystkie były rosyjskiej proweniencji. Co do malowania, trudno coś powiedzieć. Zdjęcie opublikowane w "Samoloty wojskowe w Polsce 1918-1944" pana Andrzeja Morgały wskazuje tylko, że osłona silnika jest jaśniejsza od płatowca, więc zapewne niemalowana. Wiatrochron jest w formie ramki mocowanej pomiędzy tylną rozpórką baldachimu, samolot jest nieuzbrojony.

2 godziny temu, kamilzoszak napisał:

Co do koloru zielonego na Nieuporcie 21 nie doszukiwałbym się jakiegoś specjalnego rodzaju farby. Przypuszczalnie nie był to khaki. 

Masz rację, khaki to nie będzie dobre określenie.

Jeśli chodzi o francuskie maszyny to od 1918 r. obowiązywał jeden wzór kamuflarzu maszyn bojowych - 5 kolorowy. Znalazłem kiedyś taką paletę barw:

ProjectButterflyColors.png.2120833d71814754eebd3b8a16833c8c.webp.9570d3701fbf42b7bb1931459d88f5c0.webp

Natomiast maszyny szkolne były generalnie jednym kolorem zielonym. Zakładam, na logikę (ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia w książkach), że byłby to jeden z zieleni z powyższej palety (jasny lub ciemny), bo jednak korzystanie z tych samych farb ułatwia logistykę.

Nieuporty 17,  21E1 oraz 24bis były produkowane na licencji w Rosji w zakładach Duks.
Malowane były jednolicie, w kolorze "srebrzysto-szarym" (cellon zmieszany z proszkiem aluminiowym).
Nieuporty 24 były dostarczane do Rosji z zakładów we Francji, w fabrycznym malowaniu (a więc albo zielono-zielone albo zielono-brązowe, bo na pięciobarwny kamuflaż francuski z października 1917 roku raczej się nie załapały)

W literaturze opisuje się że wszystkie polskie, ex-rosyjskie czy ex-sowieckie Nieuporty pozostały w kamuflażu poprzedniego użytkownika - zatem jedyny zielony, grudziądzki, 21E1 został przemalowany (po naprawie??) najprawdopodobniej (moim zdaniem) farbą niemiecką, dostępną w Warszawie (CWL) czy Poznaniu (Ławica) - o ile faktycznie był "zielony" jak pokazują to kolorowanki w literaturze

• Thanks 3

@KRYSTEKdzięki za podpowiedź, ale te kalki nie są już osiągalne. Chyba, że chcesz się podzielić😉

@gajowy z wąsami Zgadzam się. Do tej maszyny dobiorę coś z palety niemieckich kolorów do maszyn z Iwś.

Podłubałem sobie wnętrza. Nic z tego nie będzie widać po zamknięciu kadłuba, ale chciałem sprawdzić jaki będzie efekt przetarcia powierzchni farbą olejną, aby uzyskać imitację struktury drewna.

IMG_20260418_001424.thumb.jpg.148586816c9925de2364dca5923d5fcb.jpg

IMG_20260418_001413.thumb.jpg.eeced89fb670abcf554bab9ac073320e.jpg

Metalowe wzmocnienia kadłuba przetarłem srebrnym, żeby mocno się odznaczały, ale mam wątpliwość, czy nie powinien być to jakiś szary. Czy w maszynach frontowych zostawiano by gołe, metalowe elementy?

• Like 1