Jump to content

Tamiya Panzer IV Ausf. D 1:35

Anvs
 Share

Recommended Posts

Ten wątek będzie relacją z budowy mojego pierwszego modelu od Tamiya, jak i pierwszego mojego modelu czołgu w skali 1:35. Jak do tej pory sklejałem miniatury z Września 1939 i Warhammer 40k, więc model ten będzie dla mnie odskocznią. Zamierzam go też malować wyłącznie przy użyciu pędzla i farb akrylowych. Wszelkie uwagi, porady, konstruktywna krytyka, mile widziane.17786791232684797802464568314698.thumb.jpg.e2edb4e42ed56b7535de20f80808aabd.jpg

40 minut temu, Anvs napisał:

Wszelkie uwagi, porady, konstruktywna krytyka, mile widziane

Wstawiaj poprawnie zdjęcia 

• Like 1
  • Haha 2

Posted (edited)

Po otwarciu pudełka model wita mnie naprawdę przyzwoitym zestawem, z dużą ilością szczegółów. I tu pojawia się pierwszy mój dylemat. Czy użyć gumowych gąsienic z zestawu? Jeśli tak, to jak je sklejać i malować. Jeśli nie, jakie polecacie zamienniki które będą wyglądać przyzwoicie, a nie będą też zbyt skomplikowane w budowie?

Dodam, że gumowe elementy z zestawu są znacząco zdeformowane.

20260513_162631.jpg

Edited by Anvs

12 godzin temu, Robi napisał:

Zrób wszystkim przysługę i nie linkuj swoich warsztatów bo niestety nie są wzorem do naśladowania. 

• Like 6
  • Thanks 1
  • Haha 2

Posted (edited)

Do tak prostego i starego zestawu wystarczą proste ogniwkowe nieruchome gąsienice Academy - poprawne i ruchome dwukrotnie przekraczają wartość modelu.

1_39945daecf166e1a9ebf70009fabb3ca (1).jpg

Edited by robertmodelarz
  • Like 2

17 godzin temu, Anvs napisał:

Czy użyć gumowych gąsienic z zestawu?

Model ten jest bardzo wiekowy. Skleja/składa się go jak przysłowiowe klocki "Lego".

Merytorycznie jest bardzo, bardzo słaby łagodnie mówiąc. Jest tani i świetnie nadaje się do prób wszelkich przeróbek.

Jeśli to Twój pierwszy model w tej skali to postaraj się go skleić czysto i prosto z pudła. Na przeróbki przyjdzie czas za "parę modeli".

Wtedy kup ten model ponownie i spróbuj pobawić się w merytoryczne dostosowania. 

Żadnych gąsek nie wymieniaj - szkoda kasy. Jest to wczesny pojazd Pz.Kpfw.IV  w wersji D. Pojazdy te miały wąskie gąski szerokości 36 cm.

Sam model ma gąski dużo późniejsze(szersze z elementami antypoślizgowymi) . Po zmianie gąsek do wersji właściwej czyli "D" konieczna by była zmiana wszystkich kół - ( inna grubość/szerokość kół jezdnych, koła napędowego itd.)

13 godzin temu, Robi napisał:

A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże:

Tak popatrz tam jak nie zepsuć swojego modelu.

18 godzin temu, Anvs napisał:

Wszelkie uwagi, porady, ... .

Pytaj o wszystko przed sklejeniem, bo później jest trudniej. 

Pamiętaj że na odpowiedź nieraz trochę trzeba poczekać.

Jak co to będę zaglądał.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 4

Tu masz wszystko.... Jak nie masz aerografu to pomaluj go sprayem z puszki Tamiya TS-48 lub podobnym szarym np. TS-4 German Grey.

Posted (edited)

meser262 - wielkie dzięki za poradę, dziękuję również pozostałym za cenne informacje. Biorąc pod uwagę dostępność zamienników z academy, na razie wstrzymuję się od podjęcia decyzji co do gąsienic. I tak powstaną one w póznym etapie budowy, więc wiele jeszcze może się zmienić. A co do malowania, zamówiłem primer Vallejo Panzer Grey w puszce.

Edited by Anvs

18 godzin temu, Robi napisał:

U mnie nie były za krótkie jak sklejałem ten model.

13 minut temu, DamianosPL napisał:

U mnie nie były za krótkie jak sklejałem ten model.

To ja na siłę dociągać musialem17787651813042410705357720126733.thumb.jpg.785bb2799ebc1e2ac262409ad97e532c.jpg

5 godzin temu, meser262 napisał:

Tak popatrz tam jak nie zepsuć swojego modelu.

I to jest dobry przykład

@Robity miałeś problem z każdym modelem Tamiya które są bez problemowe więc raczej to była twoja wina niż modelu 

15 minut temu, kzugaj napisał:

@Robity miałeś problem z każdym modelem Tamiya które są bez problemowe więc raczej to była twoja wina niż modelu 

Nie ma się co dziwić skoro ja dopiero z modelarstwem zaczynam

1 godzinę temu, Robi napisał:

Nie ma się co dziwić skoro ja dopiero z modelarstwem zaczynam

O, śweżak:szczerbol:. Szanownego Właściciela wątku przepraszam za offa, ale nie mogłem się powstrzymać:mrgreen:. Pozdr. A.

• Like 2
  • Haha 2

10 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

O, śweżak:szczerbol:. Szanownego Właściciela wątku przepraszam za offa, ale nie mogłem się powstrzymać:mrgreen:. Pozdr. A.

Nie ma najmniejszego problemu, mnie również to rozbawiło.

36 minut temu, piotrkur napisał:

To co świeżak, sparing wieczorem. Pp&^^%#@my się...🤪

A bardzo chętnie:)

Po kilku dniach (i jednej awarii forum) mam sklejoną wannę czołgu oraz początek układu jezdnego. Wymyśliłem (a jak wiadomo, w oparach kleju myśli się najlepiej), że model skleję prosto z pudełka, takim jaki jest. Zdaję sobie sprawę z jego niedoskonałości względem historycznego pierwowzoru, jednak nie uważam, że moje umiejętności są na wystarczającym poziomie by wprowadzać autorskie przeróbki.

20260517_142954.jpg

20260517_143015.jpg

• Like 1

10 minut temu, Anvs napisał:

a jak wiadomo, w oparach kleju myśli się najlepiej

Po cyjanoakrylu będzie ci sie śnił szpital i maska tlenowa...

Sprawdziłem👍

Posted (edited)
13 godzin temu, Anvs napisał:

... model skleję prosto z pudełka, takim jaki jest.

OK. Jednak prosto z pudła nie zwalnia ze szpachlowania tego co trzeba.:nauka1:  Prosta czynność - dwa miejsca po bokach - 

296383288_meser262@0000.thumb.jpg.6a8c2d9b80d8f635422c228542653b53.jpg

Zaszpachlować i zeszlifować na równo poproszę.:peace: Od dołu te dziury też zbędne, no ale tam można poćwiczyć.

Pozdrawiam

Krzysztof

Edited by meser262
literówka
  • Like 1

2 godziny temu, Robi napisał:

no właśnie, poco są te dziury od dołu?

Jak dobrze pamiętam to Tamiya kiedyś wypuściła kilka modeli w 35 gdzie mogłeś wmontować napęd. 

Np Challenger 1 który został wypuszczony przen Lee

• Like 1

Tak, ten model ma po tym nawet pozostałości - są wyraźnie zaznaczone sloty na baterie, a także w ramkach znaleźć można dodatkowe niewykorzystane elementy.