Anvs Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu Ten wątek będzie relacją z budowy mojego pierwszego modelu od Tamiya, jak i pierwszego mojego modelu czołgu w skali 1:35. Jak do tej pory sklejałem miniatury z Września 1939 i Warhammer 40k, więc model ten będzie dla mnie odskocznią. Zamierzam go też malować wyłącznie przy użyciu pędzla i farb akrylowych. Wszelkie uwagi, porady, konstruktywna krytyka, mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 40 minut temu, Anvs napisał: Wszelkie uwagi, porady, konstruktywna krytyka, mile widziane Wstawiaj poprawnie zdjęcia 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anvs Napisano 20 godzin temu Autor Share Napisano 20 godzin temu (edytowane) Po otwarciu pudełka model wita mnie naprawdę przyzwoitym zestawem, z dużą ilością szczegółów. I tu pojawia się pierwszy mój dylemat. Czy użyć gumowych gąsienic z zestawu? Jeśli tak, to jak je sklejać i malować. Jeśli nie, jakie polecacie zamienniki które będą wyglądać przyzwoicie, a nie będą też zbyt skomplikowane w budowie? Dodam, że gumowe elementy z zestawu są znacząco zdeformowane. Edytowane 20 godzin temu przez Anvs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu O, świeżak. Ja w tym modelu zrobiłem z gumowymi gąsienicami, i polecam wymienić. Nie dość że zdeformowane to jeszcze za krótkie. Tu masz z miniarta: https://agtom.eu/gasienice-i-zawieszenia/362638-mini-art-35323-we210-workble-track-link-set.html?gad_source=1&gad_campaignid=23629319411&gbraid=0AAAAADfUdkU5lK644oplCOd_7Znsm_nZJ&gclid=CjwKCAjwwpDQBhAuEiwAa-4WowV_oyYo-KYM088RgYz9HcaijQeQkNP6BFz3kdmq0S-GV7_VJLD5nhoCKKwQAvD_BwE A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże: https://modelwork.pl/topic/65399-pz-iv-ausf-d-tamiya-135/ 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu 12 godzin temu, Robi napisał: O, świeżak. Ja w tym modelu zrobiłem z gumowymi gąsienicami, i polecam wymienić. Nie dość że zdeformowane to jeszcze za krótkie. Tu masz z miniarta: https://agtom.eu/gasienice-i-zawieszenia/362638-mini-art-35323-we210-workble-track-link-set.html?gad_source=1&gad_campaignid=23629319411&gbraid=0AAAAADfUdkU5lK644oplCOd_7Znsm_nZJ&gclid=CjwKCAjwwpDQBhAuEiwAa-4WowV_oyYo-KYM088RgYz9HcaijQeQkNP6BFz3kdmq0S-GV7_VJLD5nhoCKKwQAvD_BwE A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże: https://modelwork.pl/topic/65399-pz-iv-ausf-d-tamiya-135/ Zrób wszystkim przysługę i nie linkuj swoich warsztatów bo niestety nie są wzorem do naśladowania. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu (edytowane) Do tak prostego i starego zestawu wystarczą proste ogniwkowe nieruchome gąsienice Academy - poprawne i ruchome dwukrotnie przekraczają wartość modelu. Edytowane 44 minuty temu przez robertmodelarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 17 godzin temu, Anvs napisał: Czy użyć gumowych gąsienic z zestawu? Model ten jest bardzo wiekowy. Skleja/składa się go jak przysłowiowe klocki "Lego". Merytorycznie jest bardzo, bardzo słaby łagodnie mówiąc. Jest tani i świetnie nadaje się do prób wszelkich przeróbek. Jeśli to Twój pierwszy model w tej skali to postaraj się go skleić czysto i prosto z pudła. Na przeróbki przyjdzie czas za "parę modeli". Wtedy kup ten model ponownie i spróbuj pobawić się w merytoryczne dostosowania. Żadnych gąsek nie wymieniaj - szkoda kasy. Jest to wczesny pojazd Pz.Kpfw.IV w wersji D. Pojazdy te miały wąskie gąski szerokości 36 cm. Sam model ma gąski dużo późniejsze(szersze z elementami antypoślizgowymi) . Po zmianie gąsek do wersji właściwej czyli "D" konieczna by była zmiana wszystkich kół - ( inna grubość/szerokość kół jezdnych, koła napędowego itd.) 13 godzin temu, Robi napisał: A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże: Tak popatrz tam jak nie zepsuć swojego modelu. 18 godzin temu, Anvs napisał: Wszelkie uwagi, porady, ... . Pytaj o wszystko przed sklejeniem, bo później jest trudniej. Pamiętaj że na odpowiedź nieraz trochę trzeba poczekać. Jak co to będę zaglądał. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Tu masz wszystko.... Jak nie masz aerografu to pomaluj go sprayem z puszki Tamiya TS-48 lub podobnym szarym np. TS-4 German Grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anvs Napisano 57 minut temu Autor Share Napisano 57 minut temu (edytowane) meser262 - wielkie dzięki za poradę, dziękuję również pozostałym za cenne informacje. Biorąc pod uwagę dostępność zamienników z academy, na razie wstrzymuję się od podjęcia decyzji co do gąsienic. I tak powstaną one w póznym etapie budowy, więc wiele jeszcze może się zmienić. A co do malowania, zamówiłem primer Vallejo Panzer Grey w puszce. Edytowane 50 minut temu przez Anvs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi