Anvs Posted May 13 Share Posted May 13 Ten wątek będzie relacją z budowy mojego pierwszego modelu od Tamiya, jak i pierwszego mojego modelu czołgu w skali 1:35. Jak do tej pory sklejałem miniatury z Września 1939 i Warhammer 40k, więc model ten będzie dla mnie odskocznią. Zamierzam go też malować wyłącznie przy użyciu pędzla i farb akrylowych. Wszelkie uwagi, porady, konstruktywna krytyka, mile widziane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 13 Share Posted May 13 40 minut temu, Anvs napisał: Wszelkie uwagi, porady, konstruktywna krytyka, mile widziane Wstawiaj poprawnie zdjęcia 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anvs Posted May 13 Author Share Posted May 13 (edited) Po otwarciu pudełka model wita mnie naprawdę przyzwoitym zestawem, z dużą ilością szczegółów. I tu pojawia się pierwszy mój dylemat. Czy użyć gumowych gąsienic z zestawu? Jeśli tak, to jak je sklejać i malować. Jeśli nie, jakie polecacie zamienniki które będą wyglądać przyzwoicie, a nie będą też zbyt skomplikowane w budowie? Dodam, że gumowe elementy z zestawu są znacząco zdeformowane. Edited May 13 by Anvs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 13 Share Posted May 13 O, świeżak. Ja w tym modelu zrobiłem z gumowymi gąsienicami, i polecam wymienić. Nie dość że zdeformowane to jeszcze za krótkie. Tu masz z miniarta: https://agtom.eu/gasienice-i-zawieszenia/362638-mini-art-35323-we210-workble-track-link-set.html?gad_source=1&gad_campaignid=23629319411&gbraid=0AAAAADfUdkU5lK644oplCOd_7Znsm_nZJ&gclid=CjwKCAjwwpDQBhAuEiwAa-4WowV_oyYo-KYM088RgYz9HcaijQeQkNP6BFz3kdmq0S-GV7_VJLD5nhoCKKwQAvD_BwE A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże: https://modelwork.pl/topic/65399-pz-iv-ausf-d-tamiya-135/ 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted May 14 Share Posted May 14 12 godzin temu, Robi napisał: O, świeżak. Ja w tym modelu zrobiłem z gumowymi gąsienicami, i polecam wymienić. Nie dość że zdeformowane to jeszcze za krótkie. Tu masz z miniarta: https://agtom.eu/gasienice-i-zawieszenia/362638-mini-art-35323-we210-workble-track-link-set.html?gad_source=1&gad_campaignid=23629319411&gbraid=0AAAAADfUdkU5lK644oplCOd_7Znsm_nZJ&gclid=CjwKCAjwwpDQBhAuEiwAa-4WowV_oyYo-KYM088RgYz9HcaijQeQkNP6BFz3kdmq0S-GV7_VJLD5nhoCKKwQAvD_BwE A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże: https://modelwork.pl/topic/65399-pz-iv-ausf-d-tamiya-135/ Zrób wszystkim przysługę i nie linkuj swoich warsztatów bo niestety nie są wzorem do naśladowania. 6 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted May 14 Share Posted May 14 (edited) Do tak prostego i starego zestawu wystarczą proste ogniwkowe nieruchome gąsienice Academy - poprawne i ruchome dwukrotnie przekraczają wartość modelu. Edited May 14 by robertmodelarz 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meser262 Posted May 14 Share Posted May 14 17 godzin temu, Anvs napisał: Czy użyć gumowych gąsienic z zestawu? Model ten jest bardzo wiekowy. Skleja/składa się go jak przysłowiowe klocki "Lego". Merytorycznie jest bardzo, bardzo słaby łagodnie mówiąc. Jest tani i świetnie nadaje się do prób wszelkich przeróbek. Jeśli to Twój pierwszy model w tej skali to postaraj się go skleić czysto i prosto z pudła. Na przeróbki przyjdzie czas za "parę modeli". Wtedy kup ten model ponownie i spróbuj pobawić się w merytoryczne dostosowania. Żadnych gąsek nie wymieniaj - szkoda kasy. Jest to wczesny pojazd Pz.Kpfw.IV w wersji D. Pojazdy te miały wąskie gąski szerokości 36 cm. Sam model ma gąski dużo późniejsze(szersze z elementami antypoślizgowymi) . Po zmianie gąsek do wersji właściwej czyli "D" konieczna by była zmiana wszystkich kół - ( inna grubość/szerokość kół jezdnych, koła napędowego itd.) 13 godzin temu, Robi napisał: A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże: Tak popatrz tam jak nie zepsuć swojego modelu. 18 godzin temu, Anvs napisał: Wszelkie uwagi, porady, ... . Pytaj o wszystko przed sklejeniem, bo później jest trudniej. Pamiętaj że na odpowiedź nieraz trochę trzeba poczekać. Jak co to będę zaglądał. Pozdrawiam Krzysztof 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted May 14 Share Posted May 14 Tu masz wszystko.... Jak nie masz aerografu to pomaluj go sprayem z puszki Tamiya TS-48 lub podobnym szarym np. TS-4 German Grey. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anvs Posted May 14 Author Share Posted May 14 (edited) meser262 - wielkie dzięki za poradę, dziękuję również pozostałym za cenne informacje. Biorąc pod uwagę dostępność zamienników z academy, na razie wstrzymuję się od podjęcia decyzji co do gąsienic. I tak powstaną one w póznym etapie budowy, więc wiele jeszcze może się zmienić. A co do malowania, zamówiłem primer Vallejo Panzer Grey w puszce. Edited May 14 by Anvs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianosPL Posted May 14 Share Posted May 14 18 godzin temu, Robi napisał: O, świeżak. Ja w tym modelu zrobiłem z gumowymi gąsienicami, i polecam wymienić. Nie dość że zdeformowane to jeszcze za krótkie. Tu masz z miniarta: https://agtom.eu/gasienice-i-zawieszenia/362638-mini-art-35323-we210-workble-track-link-set.html?gad_source=1&gad_campaignid=23629319411&gbraid=0AAAAADfUdkU5lK644oplCOd_7Znsm_nZJ&gclid=CjwKCAjwwpDQBhAuEiwAa-4WowV_oyYo-KYM088RgYz9HcaijQeQkNP6BFz3kdmq0S-GV7_VJLD5nhoCKKwQAvD_BwE A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże: https://modelwork.pl/topic/65399-pz-iv-ausf-d-tamiya-135/ U mnie nie były za krótkie jak sklejałem ten model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 14 Share Posted May 14 13 minut temu, DamianosPL napisał: U mnie nie były za krótkie jak sklejałem ten model. To ja na siłę dociągać musialem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 14 Share Posted May 14 5 godzin temu, meser262 napisał: Tak popatrz tam jak nie zepsuć swojego modelu. I to jest dobry przykład Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianosPL Posted May 14 Share Posted May 14 5 godzin temu, Robi napisał: To ja na siłę dociągać musialem U mnie nie musiałem dziwne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted May 14 Share Posted May 14 @Robity miałeś problem z każdym modelem Tamiya które są bez problemowe więc raczej to była twoja wina niż modelu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 14 Share Posted May 14 15 minut temu, kzugaj napisał: @Robity miałeś problem z każdym modelem Tamiya które są bez problemowe więc raczej to była twoja wina niż modelu Nie ma się co dziwić skoro ja dopiero z modelarstwem zaczynam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adams M1A1 Posted May 14 Share Posted May 14 1 godzinę temu, Robi napisał: Nie ma się co dziwić skoro ja dopiero z modelarstwem zaczynam O, śweżak. Szanownego Właściciela wątku przepraszam za offa, ale nie mogłem się powstrzymać. Pozdr. A. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anvs Posted May 15 Author Share Posted May 15 10 godzin temu, Adams M1A1 napisał: O, śweżak. Szanownego Właściciela wątku przepraszam za offa, ale nie mogłem się powstrzymać. Pozdr. A. Nie ma najmniejszego problemu, mnie również to rozbawiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted May 15 Share Posted May 15 To co świeżak, sparing wieczorem. Pp&^^%#@my się... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 15 Share Posted May 15 36 minut temu, piotrkur napisał: To co świeżak, sparing wieczorem. Pp&^^%#@my się... A bardzo chętnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anvs Posted May 20 Author Share Posted May 20 Po kilku dniach (i jednej awarii forum) mam sklejoną wannę czołgu oraz początek układu jezdnego. Wymyśliłem (a jak wiadomo, w oparach kleju myśli się najlepiej), że model skleję prosto z pudełka, takim jaki jest. Zdaję sobie sprawę z jego niedoskonałości względem historycznego pierwowzoru, jednak nie uważam, że moje umiejętności są na wystarczającym poziomie by wprowadzać autorskie przeróbki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 20 Share Posted May 20 10 minut temu, Anvs napisał: a jak wiadomo, w oparach kleju myśli się najlepiej Po cyjanoakrylu będzie ci sie śnił szpital i maska tlenowa... Sprawdziłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meser262 Posted May 21 Share Posted May 21 (edited) 13 godzin temu, Anvs napisał: ... model skleję prosto z pudełka, takim jaki jest. OK. Jednak prosto z pudła nie zwalnia ze szpachlowania tego co trzeba. Prosta czynność - dwa miejsca po bokach - Zaszpachlować i zeszlifować na równo poproszę. Od dołu te dziury też zbędne, no ale tam można poćwiczyć. Pozdrawiam Krzysztof Edited May 21 by meser262 literówka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 21 Share Posted May 21 no właśnie, poco są te dziury od dołu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted May 21 Share Posted May 21 2 godziny temu, Robi napisał: no właśnie, poco są te dziury od dołu? Jak dobrze pamiętam to Tamiya kiedyś wypuściła kilka modeli w 35 gdzie mogłeś wmontować napęd. Np Challenger 1 który został wypuszczony przen Lee 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anvs Posted May 21 Author Share Posted May 21 Tak, ten model ma po tym nawet pozostałości - są wyraźnie zaznaczone sloty na baterie, a także w ramkach znaleźć można dodatkowe niewykorzystane elementy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts