Skocz do zawartości

Tamiya Panzer IV Ausf. D 1:35

Anvs

Rekomendowane odpowiedzi

Ten wątek będzie relacją z budowy mojego pierwszego modelu od Tamiya, jak i pierwszego mojego modelu czołgu w skali 1:35. Jak do tej pory sklejałem miniatury z Września 1939 i Warhammer 40k, więc model ten będzie dla mnie odskocznią. Zamierzam go też malować wyłącznie przy użyciu pędzla i farb akrylowych. Wszelkie uwagi, porady, konstruktywna krytyka, mile widziane.17786791232684797802464568314698.thumb.jpg.e2edb4e42ed56b7535de20f80808aabd.jpg

40 minut temu, Anvs napisał:

Wszelkie uwagi, porady, konstruktywna krytyka, mile widziane

Wstawiaj poprawnie zdjęcia 

• Like 1
  • Haha 2

Po otwarciu pudełka model wita mnie naprawdę przyzwoitym zestawem, z dużą ilością szczegółów. I tu pojawia się pierwszy mój dylemat. Czy użyć gumowych gąsienic z zestawu? Jeśli tak, to jak je sklejać i malować. Jeśli nie, jakie polecacie zamienniki które będą wyglądać przyzwoicie, a nie będą też zbyt skomplikowane w budowie?

Dodam, że gumowe elementy z zestawu są znacząco zdeformowane.

20260513_162631.jpg

Edytowane przez Anvs

12 godzin temu, Robi napisał:

Zrób wszystkim przysługę i nie linkuj swoich warsztatów bo niestety nie są wzorem do naśladowania. 

• Like 4

Do tak prostego i starego zestawu wystarczą proste ogniwkowe nieruchome gąsienice Academy - poprawne i ruchome dwukrotnie przekraczają wartość modelu.

1_39945daecf166e1a9ebf70009fabb3ca (1).jpg

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 2

17 godzin temu, Anvs napisał:

Czy użyć gumowych gąsienic z zestawu?

Model ten jest bardzo wiekowy. Skleja/składa się go jak przysłowiowe klocki "Lego".

Merytorycznie jest bardzo, bardzo słaby łagodnie mówiąc. Jest tani i świetnie nadaje się do prób wszelkich przeróbek.

Jeśli to Twój pierwszy model w tej skali to postaraj się go skleić czysto i prosto z pudła. Na przeróbki przyjdzie czas za "parę modeli".

Wtedy kup ten model ponownie i spróbuj pobawić się w merytoryczne dostosowania. 

Żadnych gąsek nie wymieniaj - szkoda kasy. Jest to wczesny pojazd Pz.Kpfw.IV  w wersji D. Pojazdy te miały wąskie gąski szerokości 36 cm.

Sam model ma gąski dużo późniejsze(szersze z elementami antypoślizgowymi) . Po zmianie gąsek do wersji właściwej czyli "D" konieczna by była zmiana wszystkich kół - ( inna grubość/szerokość kół jezdnych, koła napędowego itd.)

13 godzin temu, Robi napisał:

A tu masz mój warsztat, mam nadzieję że pomoże:

Tak popatrz tam jak nie zepsuć swojego modelu.

18 godzin temu, Anvs napisał:

Wszelkie uwagi, porady, ... .

Pytaj o wszystko przed sklejeniem, bo później jest trudniej. 

Pamiętaj że na odpowiedź nieraz trochę trzeba poczekać.

Jak co to będę zaglądał.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 2

meser262 - wielkie dzięki za poradę, dziękuję również pozostałym za cenne informacje. Biorąc pod uwagę dostępność zamienników z academy, na razie wstrzymuję się od podjęcia decyzji co do gąsienic. I tak powstaną one w póznym etapie budowy, więc wiele jeszcze może się zmienić. A co do malowania, zamówiłem primer Vallejo Panzer Grey w puszce.

Edytowane przez Anvs