don Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja (edytowane) Witam Szanownych Kolegów. Wzięło mnie ostatnio na Tigery II, których kilka od lat czeka, aż mnie weźmie. Ostatnio kupiłem kolejnego, więc uznałem, że wreszcie trzeba ruszyć tę kupkę. RFM 5137, bo o nim mowa. Pogrzebałem w literaturze, ale może mało skutecznie, a i na zdjęciach z epoki nie znalazłem odpowiedzi, więc przychodzę po pomoc. RFM serwuje w zestawie opcje "do wyboru", no więc łatwo coś popieprzyć nie mając wiedzy. Planuję zrobić pojazd nr 105 ze Stavelot, ale jeszcze na chodzie. Które części będą właściwe? 1. Obręcze z zębami 2. Koła napędowe 3. Kołpaki kół jezdnych 4. Osłony wydechów 5. Podstawa peryskopu kierowcy 6. Koło napinające Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 15 Maja przez don Dodanie zdjęć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja PIERWSZY!! RFM? No to będziesz miał roboty... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja Tu masz mnóstwo zdjęć odpowiadających na te pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 15 Maja Autor Share Napisano 15 Maja 9 minut temu, Leeb napisał: Tu masz mnóstwo zdjęć odpowiadających na te pytania. Zaznacz mi proszę w którym miejscu są odpowiedzi na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 16 Maja Autor Share Napisano 16 Maja W tym warsztacie będę chciał budować wszystkie moje T "dwójki". Trafił niegdyś w moje ręce model Zvezdy w stanie zdekompletowanym i fatalnie zaczętym. Rozkleiłem co się udało i wziąłem się za renowację. Siatki Abera, zimmerit DefModel, jakieś drobiazgi od siebie. Pozostało dorobić trójkątne grille i gąski na wieżę. Model traktuję ćwiczebnie dlatego daruję sobie niektóre detale i z braku wiedzy pewnie merytoryka leży. Dlatego wrzucam kilka zdjęć, cobyście mogli wskazać błędy, abym przy kolejnych Tygrysach ich nie popełnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja Wydaje się, że: 1. Zębatka na dole (cz. 15); 2. Koło napędowe drugie od lewej; 3.; 4. Gładkie osłony wydechów; 5. Wklęsła podstawa peryskopu; 6. Koło napinające na 50% po lewej. Kolega zasugerował 222 bo oba należały do 501 sPzAbt, tylko 105 był w pierwszej komapnii, 213 oraz 222 były w drugiej. Dragon zrobił zestaw (6254) pod te tygrysy. Tu masz 213 z La Gleize, nie widomo jakie tam zostały dokonane zmiany, ale można dostrzec 2 różne koła napędowe, prawe jak sugerowane wyżej, lewe to 3 od lewej z twojego zdjęcia (zapewne kwestia dostaw i wymiany w warsztacie polowym). Zdjęcia 105 są tylko od prawej strony, można zakładać, że po lewej było standardowo takie samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 16 Maja Autor Share Napisano 16 Maja (edytowane) Czyli koło napędowe takie Kołpaki kół jezdnych część nr 46. Takie ma w swoich modelach Dragon. Takie mają egzemplarze muzealne. Na zdjęciach z epoki się nie dopatrzyłem. Jakie wersje miały ten drugi rodzaj? Lepsze zdjęcie kół napinających. Różnica w profilu "szprych". Na 50% to z lewej. Ktoś potwierdzi na 100? Wklęsła podstawa podstawa peryskopu kierowcy, czyli część nr 14. Która wersja miała tę drugą? Co do osłon wydechów, na filmie widać lewą gładką, bardziej okrągłą. Prawa ma ostrą krawędź u góry. Na zdjęciach z epoki też to widać. O co chodzi z tą różnicą? Tak samo ma stary model Tamiya, czekający na swoją kolej. Edytowane 16 Maja przez don Poprawiony tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja Oj, temu ze zvezdy gąsienice do poprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 16 Maja Autor Share Napisano 16 Maja 14 minut temu, Robi napisał: Oj, temu ze zvezdy gąsienice do poprawy... Model złożony na sucho do zdjęcia. Ale dzięki za czujność, przecież mogłem nie zauważyć babola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja (edytowane) No nie łatwy pojazd Wybrałeś dla elementów merytorycznych Tygrysa II. Ne znamy numerów seryjnych tego pojazdu, aby ustalić różnice produkcyjne pojazdu. Trzeba popatrzeć na dostawy pojazdów do jednostki w interesującym nas czasie. SS-Pz.-Abt. 501 posiadały w swoich zasobach Tygrysy II produkcji od września 1944 roku do listopada 1944 roku (ostatnia dostawa 3 grudnia 1944 roku.) Niestety to też nie pomogło. Zbyt duże różnice między pojazdami. Zostają fotki z oryginałem i fotki z pojazdami muzealnymi. W grę wchodzą dwa pojazdy dość dobrze obfotografowane. Pierwszy w USA - No.332 Fgst.280243 zmontowany 11-09-1944 roku pierwszy Tygrys II bez pasty. Drugi w Belgii - No.213 Fgst.280273 zmontowany na początku października 1944 roku. Bardzo pomocne będą fotki oryginału. Mam ich kilka - z gruzem na pancerzu , bez gruzu oczyszczony i z miejsca odholowania tego pojazdu. Teraz fotki obu pojazdów - postaram się pokazać różnice. Zarówno No.332 jak i No.213 mają takie same pary kół. Z jednej strony standard z drugiej strony późny. Tu na fotkach z lewej strony standard. Podobnie miał słynny pojazd No.222 dokładnie takie samo umiejscowienie standard i późny. Dlatego skłaniam się do stwierdzenia że u Ciebie też tak trzeba zrobić. Lewe późne prawe standard. Na oryginalnej fotce No.105 też na prawej jest standard. Oznacza to że nie przeszli w tym pojeździe jeszcze na późne z obu stron. Zębatka ta ostatnia na Twojej fotce. Kapsle na kołach - No.332 ma zamocowane kalamitki na zewnątrz - No.213 wersja uproszczona. Ja bym zastosował te uproszczone choć bywało z tym różnie. Na fotce z oryginałem nie można tego zweryfikować na 100%. Tu oczywiście część no.14.Część no.13 do wersji wcześniejszej - No.332. Koło napinające No.332 jest płaskie w tym miejscu koło No.213 ma lekkie wybrzuszenie (zielona strzałka). To samo w modelu choć trudno to dostrzec - Ja tu bym dał część numer 10. Osłony pancerne wydechów gładkie. Dodam tylko że Twoja 105 ma cechy pojazdu z października 1944 roku, ale o tym może później. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 16 Maja przez meser262 Jedna fotka za dużo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 16 Maja Autor Share Napisano 16 Maja (edytowane) Cudownie Krzysztofie, że zajrzałeś. Od razu poczułem się pewniej. Gdybyś miał kiedyś czas i ochotę rzucić więcej światła w temacie różnic w osłonach wydechów, byłoby fajnie. meser262 dzięki za info, ale żeby nie było zbyt pięknie to te późne koła na pojazdach się różnią Z lewej No.332. Z prawej No.213 Skoro trzymam się konfiguracji 213, to wybór jest oczywisty. Wcześniejsze koła też się minimalnie różnią dolne ze zdjęcia pasuje do 213 Edytowane 16 Maja przez don Dodanie zdjęć i tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja Są różnice bo byli też różni podwykonawcy, a czas był wojenny. 3 godziny temu, don napisał: Skoro trzymam się konfiguracji 213, to wybór jest oczywisty. Ten wóz No.213 jest według mnie najpóźniejszy z tych trzech - No.332 - 105 - 213. Jednak wieża jest bliższa No.213 niż No.332. Dlatego bliżej go stawiam No.213. Na końcu Ty te detale porównujesz z modelem i decydujesz. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 20 Maja Autor Share Napisano 20 Maja Zawieszenie gotowe. Gąsienice po 92 elementy przy maksymalnym wychyleniu kół napinających. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu Pupa złożona, w przymiarce. Do Zvezdy zrobiłem liny z galwanizowanej linki stalowej 1 mm. Chcę je zapiąć za przednie szekle i zarzucić luzem na tył. Może się to nie udać, gdyż mimo wyżarzenia linka nadal jest trochę sprężysta i ciężko ją formować. Do RFM też planuję taką zrobić, ale wydaje mi się ciutkę za gruba i może być problem z wmontowaniem jej w uchwyty. Przetestuję to. Jedyny jej plus to to, że po wyżarzeniu linka ma świetny naturalny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi