abtb Napisano Niedziela o 07:42 Share Napisano Niedziela o 07:42 (edytowane) Witam Przełamując zmasowany łykendowy atak "Złośnic" wrzucam zrobioną relaksacyjnie P-40-chę w wersji E w malowaniu z Aleutów. Model robiłem w konkursie na sąsiednim forum więc jakby ktoś coś chciał więcej to proszę: https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=928&t=95428 W warsztacie jest wszystko wyjaśnione/ wytłumaczone / opisane Curtis P-40E, 11th FS, 343rd FG, 11th Air Force USAAF, Fort Glenn, Wyspy Aleuckie, Alaska, lato 1942 Edytowane Niedziela o 08:25 przez abtb 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Niedziela o 08:00 Share Napisano Niedziela o 08:00 Jest P-40, jest serduszko Spód bardzo fajny, ładne zróżnicowanie OD na górze. Tylko ta piękna, trawiasta podstawka pasuje do Aleutów jak pięść do nosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Niedziela o 08:21 Autor Share Napisano Niedziela o 08:21 14 minut temu, jachud3 napisał: Tylko ta piękna, trawiasta podstawka pasuje do Aleutów jak pięść do nosa Napiszę tak: 36 (38) śledzi = 38 podstawek 18 (23) bałałajek =23 podstawki 5 (6) "Dzbanków" = 6 podstawek .................... .................... .................. CePeElię z rękodziełem mam założyć ? 17 minut temu, jachud3 napisał: trawiasta podstawka To zdjęcie przed nadejściem jesieni Sugerujesz poza tym, że na Aleutach nie rośnie trawa? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Niedziela o 08:33 Share Napisano Niedziela o 08:33 No przecież wiem że nie będziesz robić nowych podstawek za każdym razem ponarzekać polska rzecz Trawa rośnie, ale lądowiska raczej były ziemiste takiego ładnego zielonego równego bym się nie spodziewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Niedziela o 09:14 Share Napisano Niedziela o 09:14 40 minut temu, jachud3 napisał: takiego ładnego zielonego równego bym się nie spodziewał. tak, Ale na tym czarno-bialym zdjeciu to chyba jednak trawa jest..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 09:28 Share Napisano Niedziela o 09:28 Na Aleutach samolotów nie oszczędzano i wyglądały na bardzo zmęczone życiem. Szkoda że tego nie widać na modelu, ale zawsze to P-40 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Niedziela o 10:09 Autor Share Napisano Niedziela o 10:09 (edytowane) 45 minut temu, barszczo napisał: Szkoda że tego nie widać na modelu Przecież ja nigdzie nic nie obiecywałem A poza tym model był "relaksacyjny" i głównym założeniem jego budowy było wyczyszczenie magazynu. Były dodatki, to co miał leżeć kolejne 10 lat? Był "motywujący" konkurs to se zlepiłem Edytowane Niedziela o 10:14 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Niedziela o 11:34 Share Napisano Niedziela o 11:34 i to jest sluszne podejście do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Niedziela o 11:41 Share Napisano Niedziela o 11:41 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: tak, Ale na tym czarno-bialym zdjeciu to chyba jednak trawa jest..... Nie upieram się, ja tam widzę bardziej ziemię niż trawnik. Moje wyobrażenie o Aleutach to zawsze takie obrazki: Czysto i schludnie to tam nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 13:07 Share Napisano Niedziela o 13:07 2 godziny temu, abtb napisał: głównym założeniem jego budowy było wyczyszczenie magazynu Widać po modelu. Zresztą, nie dziwię się nawet, bo ten zestaw jest jakiś taki.. . Tu chyba jest taki efekt, że drobne błędy nie niwelują się nawzajem, a kumulują się i jak się patrzy na modele z tego zestawu to cały czas jest wrażenie, że coś zupełnie nie poszło z proporcjami. Nie wiem, czy oszklenie za kabiną i wyniesiona limuzyna to jedyne elementy odpowiedzialne za ten efekt. Mam wrażenie, że z całą kabiną jest problem, a możliwe, że z obrysem kadłuba też. Nie sprawdzałem wszystkiego, ale zawsze jak widzę Curtissa z tego zestawu, to mam takie niemiłe wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Niedziela o 14:29 Autor Share Napisano Niedziela o 14:29 Godzinę temu, greatgonzo napisał: Widać po modelu. Dokładnie. Jak wspomniałeś - zestaw jest jakiś taki...., kulawy. Model był "na stanie", z dodatkami, i tylko się prosił o zrobienie. Byłem świadom jego wszystkich niedoskonałości i dla tego sobie leżakował. Konkurs u sąsiadów był JEDYNYM impulsem, dla którego postanowiłem go wyciągnąć z dna szafy i zrobić. Powiedzmy, że wyszła taka "zabawa w sklejanie" . Jedyną, niepodważalną zaletą zestawu jest to, że składa się praktycznie idealnie. I, o dziwo, kalki które zdecydowanie nie są szczytowym osiągnieciem druku, całkiem dobrze siadły, choć wymagały podlania chemią niczym pomidory w szklarni Godzinę temu, greatgonzo napisał: Mam wrażenie, że z całą kabiną jest problem, a możliwe, że z obrysem kadłuba też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Niedziela o 14:55 Share Napisano Niedziela o 14:55 (edytowane) model ladny, ale dla mnie P40 to tylko taka... moze dlatego, ze byl to mój pierwszym zachodni model kupiony za cale 70 zlotych w Csh na rynku w Jeleniej Górze. ech Edytowane Niedziela o 14:55 przez BRAVO112 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 15:08 Share Napisano Niedziela o 15:08 38 minut temu, abtb napisał: Powiedzmy, że wyszła taka "zabawa w sklejanie" . Mogłem to opatentować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Niedziela o 18:11 Share Napisano Niedziela o 18:11 Ekstra robot, bardzo mi się podoba Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi