abtb Posted May 24 Share Posted May 24 (edited) Witam Przełamując zmasowany łykendowy atak "Złośnic" wrzucam zrobioną relaksacyjnie P-40-chę w wersji E w malowaniu z Aleutów. Model robiłem w konkursie na sąsiednim forum więc jakby ktoś coś chciał więcej to proszę: https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=928&t=95428 W warsztacie jest wszystko wyjaśnione/ wytłumaczone / opisane Curtis P-40E, 11th FS, 343rd FG, 11th Air Force USAAF, Fort Glenn, Wyspy Aleuckie, Alaska, lato 1942 Edited May 24 by abtb 19 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted May 24 Share Posted May 24 Jest P-40, jest serduszko Spód bardzo fajny, ładne zróżnicowanie OD na górze. Tylko ta piękna, trawiasta podstawka pasuje do Aleutów jak pięść do nosa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted May 24 Author Share Posted May 24 14 minut temu, jachud3 napisał: Tylko ta piękna, trawiasta podstawka pasuje do Aleutów jak pięść do nosa Napiszę tak: 36 (38) śledzi = 38 podstawek 18 (23) bałałajek =23 podstawki 5 (6) "Dzbanków" = 6 podstawek .................... .................... .................. CePeElię z rękodziełem mam założyć ? 17 minut temu, jachud3 napisał: trawiasta podstawka To zdjęcie przed nadejściem jesieni Sugerujesz poza tym, że na Aleutach nie rośnie trawa? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted May 24 Share Posted May 24 No przecież wiem że nie będziesz robić nowych podstawek za każdym razem ponarzekać polska rzecz Trawa rośnie, ale lądowiska raczej były ziemiste takiego ładnego zielonego równego bym się nie spodziewał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted May 24 Share Posted May 24 40 minut temu, jachud3 napisał: takiego ładnego zielonego równego bym się nie spodziewał. tak, Ale na tym czarno-bialym zdjeciu to chyba jednak trawa jest..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 24 Share Posted May 24 Na Aleutach samolotów nie oszczędzano i wyglądały na bardzo zmęczone życiem. Szkoda że tego nie widać na modelu, ale zawsze to P-40 . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted May 24 Author Share Posted May 24 (edited) 45 minut temu, barszczo napisał: Szkoda że tego nie widać na modelu Przecież ja nigdzie nic nie obiecywałem A poza tym model był "relaksacyjny" i głównym założeniem jego budowy było wyczyszczenie magazynu. Były dodatki, to co miał leżeć kolejne 10 lat? Był "motywujący" konkurs to se zlepiłem Edited May 24 by abtb 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted May 24 Share Posted May 24 i to jest sluszne podejście do tematu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted May 24 Share Posted May 24 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: tak, Ale na tym czarno-bialym zdjeciu to chyba jednak trawa jest..... Nie upieram się, ja tam widzę bardziej ziemię niż trawnik. Moje wyobrażenie o Aleutach to zawsze takie obrazki: Czysto i schludnie to tam nie było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted May 24 Share Posted May 24 2 godziny temu, abtb napisał: głównym założeniem jego budowy było wyczyszczenie magazynu Widać po modelu. Zresztą, nie dziwię się nawet, bo ten zestaw jest jakiś taki.. . Tu chyba jest taki efekt, że drobne błędy nie niwelują się nawzajem, a kumulują się i jak się patrzy na modele z tego zestawu to cały czas jest wrażenie, że coś zupełnie nie poszło z proporcjami. Nie wiem, czy oszklenie za kabiną i wyniesiona limuzyna to jedyne elementy odpowiedzialne za ten efekt. Mam wrażenie, że z całą kabiną jest problem, a możliwe, że z obrysem kadłuba też. Nie sprawdzałem wszystkiego, ale zawsze jak widzę Curtissa z tego zestawu, to mam takie niemiłe wrażenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted May 24 Author Share Posted May 24 Godzinę temu, greatgonzo napisał: Widać po modelu. Dokładnie. Jak wspomniałeś - zestaw jest jakiś taki...., kulawy. Model był "na stanie", z dodatkami, i tylko się prosił o zrobienie. Byłem świadom jego wszystkich niedoskonałości i dla tego sobie leżakował. Konkurs u sąsiadów był JEDYNYM impulsem, dla którego postanowiłem go wyciągnąć z dna szafy i zrobić. Powiedzmy, że wyszła taka "zabawa w sklejanie" . Jedyną, niepodważalną zaletą zestawu jest to, że składa się praktycznie idealnie. I, o dziwo, kalki które zdecydowanie nie są szczytowym osiągnieciem druku, całkiem dobrze siadły, choć wymagały podlania chemią niczym pomidory w szklarni Godzinę temu, greatgonzo napisał: Mam wrażenie, że z całą kabiną jest problem, a możliwe, że z obrysem kadłuba też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted May 24 Share Posted May 24 (edited) model ladny, ale dla mnie P40 to tylko taka... moze dlatego, ze byl to mój pierwszym zachodni model kupiony za cale 70 zlotych w Csh na rynku w Jeleniej Górze. ech Edited May 24 by BRAVO112 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted May 24 Share Posted May 24 38 minut temu, abtb napisał: Powiedzmy, że wyszła taka "zabawa w sklejanie" . Mogłem to opatentować. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted May 24 Share Posted May 24 Ekstra robot, bardzo mi się podoba Pozdrawiam, Marcin 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts