Skocz do zawartości

Curtiss P-40E Warhawk, Akademy, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Przełamując zmasowany łykendowy atak "Złośnic" wrzucam zrobioną relaksacyjnie P-40-chę w wersji E w malowaniu z Aleutów. Model robiłem w konkursie na sąsiednim forum więc jakby ktoś coś chciał więcej to proszę:

https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=928&t=95428

W warsztacie jest wszystko wyjaśnione/ wytłumaczone / opisane :wink:

Curtis P-40E, 11th FS, 343rd FG, 11th Air Force USAAF, Fort Glenn, Wyspy Aleuckie, Alaska, lato 1942

Z8jqCgE.jpg

liu41dU.jpg

sIAbR6D.jpg

KHqaaVp.jpg

fyHqsGP.jpg

QQw6tOh.jpg

AwKC0KT.jpg

d3wJSSj.jpg

xUSIVHW.jpg

LEhR4z5.jpg

Z8jqCgE.jpg

owPNap5.jpg

6UIslVF.jpg

aMOSmmy.jpg

fC8VuBw.jpg

VxsmvA7.jpg

SCYmtaE.jpg

ZWQPhlr.jpg

JXcYWyM.jpg

TkVau2m.jpg

QOijmMQ.jpg

ktwcVIz.jpg

hYWzylJ.jpg

:odlot:

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 18

14 minut temu, jachud3 napisał:

Tylko ta piękna, trawiasta podstawka pasuje do Aleutów jak pięść do nosa

Napiszę tak:

36 (38)  śledzi = 38 podstawek

18 (23) bałałajek =23 podstawki

5 (6) "Dzbanków" = 6 podstawek

....................

....................

..................

CePeElię z rękodziełem mam założyć ? :haha:

17 minut temu, jachud3 napisał:

trawiasta podstawka

To zdjęcie przed nadejściem jesieni :mrgreen:  Sugerujesz poza tym, że na Aleutach nie rośnie trawa? :hmmm:

• Haha 1

45 minut temu, barszczo napisał:

Szkoda że tego nie widać na modelu

Przecież ja nigdzie nic nie  obiecywałem :mrgreen:

A poza tym model był "relaksacyjny" i głównym założeniem jego budowy było wyczyszczenie magazynu. Były dodatki, to co miał leżeć kolejne 10 lat? Był "motywujący" konkurs to se zlepiłem wink4

Edytowane przez abtb
  • Like 1

2 godziny temu, BRAVO112 napisał:

tak, Ale na tym czarno-bialym zdjeciu to chyba jednak trawa jest.....

Nie upieram się, ja tam widzę bardziej ziemię niż trawnik. Moje wyobrażenie o Aleutach to zawsze takie obrazki:

793904519_CurtissP-40EWarhawk343FG11FSAleutianTigersAleutianIslandsUmnakAlaska1942.jpg.d12ee2711707622de3d438ae554efedb.jpg

667039590_CurtissP-40Eofthe11thFighterSquadron343rdFighterGroup.ArmyPhoto.thumb.jpg.54d855825ed6d55cbcee9985f98313ab.jpg

Curtiss-P-40E-Warhawk-343FG11FS-Adak-Alaska-1942-08.thumb.jpg.9e7618b4d2f1ace442acf03d591b0641.jpg

Czysto i schludnie to tam nie było :mrgreen:

2 godziny temu, abtb napisał:

głównym założeniem jego budowy było wyczyszczenie magazynu

Widać po modelu. Zresztą, nie dziwię się nawet, bo ten zestaw jest jakiś taki.. . Tu chyba jest taki efekt, że drobne błędy nie niwelują się nawzajem, a kumulują się i jak się patrzy na modele z tego zestawu to cały czas jest wrażenie, że coś zupełnie nie poszło z proporcjami. Nie wiem, czy oszklenie za kabiną i wyniesiona limuzyna to jedyne elementy odpowiedzialne za ten efekt. Mam wrażenie, że z całą kabiną jest problem, a możliwe, że z obrysem kadłuba też. Nie sprawdzałem wszystkiego, ale zawsze jak widzę Curtissa z tego zestawu, to mam takie niemiłe wrażenie.

Godzinę temu, greatgonzo napisał:

Widać po modelu.

Dokładnie. Jak wspomniałeś - zestaw jest jakiś taki....:hmmm:, kulawy.

Model był "na stanie", z dodatkami, i tylko się prosił o zrobienie. Byłem świadom jego wszystkich niedoskonałości i dla tego sobie leżakował. Konkurs u sąsiadów był JEDYNYM impulsem, dla którego postanowiłem go wyciągnąć z dna szafy i zrobić. Powiedzmy, że wyszła taka "zabawa w sklejanie" wink4. Jedyną, niepodważalną zaletą zestawu jest to, że składa się praktycznie idealnie. I, o dziwo, kalki które zdecydowanie nie są szczytowym osiągnieciem druku, całkiem dobrze siadły, choć wymagały podlania chemią niczym pomidory w szklarni :mrgreen:

Godzinę temu, greatgonzo napisał:

Mam wrażenie, że z całą kabiną jest problem, a możliwe, że z obrysem kadłuba też.