Skocz do zawartości

Republic P-47D Thunderbolt "Bubbletop", 1:48, Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
23 minuty temu, kozborn napisał:

Dałem metalik na podkład

WTF!

Kto daje metalic na podkład?!:benc:

Na podkład trzeba dać np GX2 Ueno Black albo chociaż  lakier połysk. Pod metaliki ma być gładko i przepięknie, bo inaczej ziarno jak na papierze ściernym. A zdaje się, że ja ten krok malarski zawsze w swoich warsztatach opisuję - widocznie chyba nie czytam tego co piszę:haha:

Jednym słowem - zasiałeś ziarno (w tym przypadku dosłownie)to teraz zbierasz owoce. Niestety widać to było na fotkach po  pierwszym malowaniu, ale nic nie pisałem, bo myślałem że to jakieś eksperymenta z Extreme Metal, a to zwykła wtopa technologiczna. Bywa i tak

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kozborn napisał:

SZPREJ to praktycznie zerowa kontrola strumienia.

Waliłeś surfa w szpreju z puchy na obszar jakieś 3 na 3 cm na "żywym", pomalowanym i zakalkowanym modelu (wiem, pewnie zamaskowany itd)???

Doceniam!

Grunt, że fantazja w narodzie nie ginie...

Edytowane przez socjo1
Napisano
1 godzinę temu, socjo1 napisał:

Waliłeś surfa w szpreju z puchy na obszar jakieś 3 na 3 cm na "żywym", pomalowanym i zakalkowanym modelu (wiem, pewnie zamaskowany itd)???

nie, surf na goły plastik

Co nie unieważnia fantazji. Jest i tak. 

2 godziny temu, abtb napisał:

ale nic nie pisałem, bo myślałem (...)

Pisać! Pisać, pisać, pisać! Po to założyłem ten wątek :D ZACHĘCONY że będzie NO MERCY a nie "bo myślałem" :D

Napisano (edytowane)

W zasadzie cokolwiek pryśniesz pod metalic, wymaga przepolerowania. Choćby po to, by uniknąć jakiejś miejscowej wtopy, której się nie zauważy. W ogóle przy licznych warstwach malarskich lepiej jest unikać przypadkowej  faktury, bo ta potrafi się nawarstwiać.  M.in. z  tych powodów poleruję/szlifuję na różne sposoby dosłownie każdą warstwę malarską.

Poza ostatnią, którą poleruję lub szlifuję już na zupełnie innych zasadach.

Edytowane przez greatgonzo
Napisano
2 godziny temu, abtb napisał:

zasiałeś ziarno (w tym przypadku dosłownie)to teraz zbierasz owoce. 

Ewangelicznie się zrobiło.

Ale, zaprawdę, słusznie rzeczesz. 

• Like 1
Napisano

@greatgonzo kolejny z komentarzy dla których warto było założyć warsztat :) Będzie zapamiętane :)

Napisano

@zarukA ja tam jak widzisz piszę swoje apokryfy :D