Moses Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Jak dla mnie maszyny z szachownica to jest bardzo egzotyczny temat, no ale jak to nie miec w kolekcji obok Łosia iskry oczywiscie z jedynych prawilnych wypustów Właśnie ten wypust był głównym przyczynem do powstania modelu, bo właśnie o pierwszym wypuscie Mastercrafta z zadziornie nurkującą Iskrą 200BR na pudełku marzyłem, gdy zobaczyłem go w sklepiku jako mały chłopak. No właśnie, jednomiejscowa Iskra200 BR miała być następcą szturmowych LIMów 6Bis. Prototyp o numerze seryjnym 4H-0823 oblatany został w czerwcu 1972 roku. Po pierwszych lotach pomysł okazał sie obiecujący, i chciano wyprodukować serie próbną, ale wprowadzenie SU-20 przekreśliły te plany. Jedyny wyprodukowany prototyp trafił jednak do służby w 45 Lotniczej Eskadrze Doświadczalnej w Modlinie. Obecnie ten wyjątkowy egzemplarz Iskry 200BR, niszczeje w Lubuskim Muzeum Wojskowemu w Drzonowie któremu został przekazany na początku lat 90tych. Budowę modelu mozna było obserwowac tu: Model wykonany z zestawu Mastercraft, wzbogacony o zywice firmy Hektor, oraz czesci fototrawione parta, do tego czesci od Iskry Arma. Malowany farbami Bilmodel. Przedstawia Iskre 200 BR z 45 Lotniczej Eskadry Doswiadczalnej. Maszyna uzbrojona jest w 2x zasobnik Zeus z 7,62 kmami PK oraz 2x wyrzutni NPR MARS 12 Cytuj
barszczo Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Bardzo fajny efekt końcowy, podoba się . Cytuj
greatgonzo Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Ależ to szybko poszło. Dla mnie temat chyba jeszcze bardziej egzotyczny, niż dla Ciebie. Ale to nie dlatego model wydaje mi się fajny. Tylko... czy ten jasny płaskownik w górnej części nosa nie powinien wyznaczać jego obrysu? Jeśli tak, to trochę szkoda, bo psuje geometrię modelu. Takie rzeczy padają na mózg obserwatora jak padło myszy np. :). Cytuj
Adamo722 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) 56 minut temu, greatgonzo napisał: Tylko... czy ten jasny płaskownik w górnej części nosa nie powinien wyznaczać jego obrysu? Jeśli tak, to trochę szkoda, bo psuje geometrię modelu. Raczej wydaje mi się to wina zdjęć z makro. Dla mnie model fajny widać ile w niego włożono pracypodoba się Z drugiej strony byłby aktualny teraz w sam raz tani zestaw antydronowy zamiast rakiet z F35 Edytowane 7 godzin temu przez Adamo722 Cytuj
greatgonzo Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Zdjęcia nie są tak znowu makro, a ujęcie z profilu w ogóle nie powinno robić takiej deformacji. Ale oby! Cytuj
wuwumaster Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Podglądałem warsztat z dużym zainteresowaniem, może dla tego z mam podobny sentyment do dokładnie tego zestawu, Tu i ówdzie widać że to MC, Ale ogólnie - klasa Pozdr ww Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi