Skaidrus Napisano 18 Września Napisano 18 Września Czołem Po czterosilnikowcu nabrałem ochoty na coś małego. Padło więc na Wildcata, którego kupiłem kiedyś okazyjnie z wieloma dodatkami. Użyłem następujących produktów Edka: kokpit 3D 648803, wnęki na koła 648829, mosiężne golenie podwozia 648779, klapy 3D 648817, koła 648815 oraz wydechy 648820. Do tego silnik SBS 48100 oraz maski na płótno Omask 64006. Wiem, że koszt dodatków przewyższył cenę modelu, itd. Mogłem kupić w całości albo wcale, więc kupiłem w całości. Sam model jest znakomicie opracowany i spasowany. Są nity wklęsłe, są nity wypukłe. Nie znam się na Wildcatach, więc nie będę wypowiadał się nt. zgodności merytorycznej. Wszystko co jest w modelu wygląda źle to zasługa niżej podpisanego. Natomiast dodatki 3D to nieco inna sprawa. Klapy to czyste, wydestylowane zło – były mocno spaczone i w zasadzie nie nadawały się do montażu. Poddałem je traktamentowi w ciepłej wodzie. Wprawdzie poprawa była niewielka, ale udało mi się za to złamać jeden z elementów. Podobnie z kabiną – główny element był spaczony, co pociągnęło za sobą mnóstwo problemów przy wpasowywaniu do kabiny. Pozostałe elementy były ok, pewnie dlatego, że były małe lub wykonane z innego materiału. Nie mam uwag do detalu u Eduarda, natomiast te spaczenia to dramat. Odniosłem też wrażenie, że CE słabo wiąże te wydruki, mimo zabiegów odtłuszczająco-ściernych. Ogół tych nieprzyjemnych doświadczeń doprowadził do skreślenia z listy zakupów P-51B Eduarda w 1:32. Dla odmiany silnik SBS to czysta przyjemność i doskonałe spasowanie. Model malowałem Hatakami C, brudziłem kredkami i olejami Ammo. Moje doświadczenia z kalkami są natury słodko-gorzkiej. Pierwotnie planowałem zdjąć z nich film, jednak tak dobrze siadły bez srebrzenia, że zmieniłem zdanie. Ku mojemu bezbrzeżnemu zdumieniu film zdjął się sam przy usuwaniu maskowania wykonanego BlueTac. Proces był bezbolesny i prawie bezszkodowy. To była słodka część. Ta gorzka dotyczy pęknięciu niektórych kalek z gwiazdami zaraz po namoczeniu. Ogólnie model dostarczył mi sporo przyjemności i mogę go gorąco polecić. Tylko bez kokpitu i klap 3D… 20 Cytuj
Adamo722 Napisano 18 Września Napisano 18 Września Nie kracz wygląda spoko podoba się . Może jeszcze fotkę silnika 1 Cytuj
Skaidrus Napisano 18 Września Autor Napisano 18 Września 19 minut temu, Adamo722 napisał: Nie kracz wygląda spoko podoba się . Może jeszcze fotkę silnika Wiele tego silnika nie widać za śmigłem... Cytuj
barszczo Napisano 18 Września Napisano 18 Września Uwalony okrutnie. Dobrze że dołożyłeś silnik SBSa, różnica jest ogromna. Ogólnie fajny Kocur . Cytuj
jachud3 Napisano 18 Września Napisano 18 Września Piękny Żbik, ale ja mam problem z kolorem Blue Grey - czy to wina kręcenia fotkami? U mnie wygląda jak jaskrawy pastelowy błękit... Cytuj
Skaidrus Napisano 18 Września Autor Napisano 18 Września 2 godziny temu, jachud3 napisał: Piękny Żbik, ale ja mam problem z kolorem Blue Grey - czy to wina kręcenia fotkami? U mnie wygląda jak jaskrawy pastelowy błękit... Zdjęcia nie są kręcone, natomiast faktycznie na monitorze Blue Gray trochę wpada w błękit. Inna rzecz, że przy mieszaniu koloru dałem trochę więcej niebieskiego zakładając, że wash go "wyszarzy". No i chyba wash nie spełnił pokładanych w nim nadziei Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi