Skocz do zawartości

Panther ausf. G Late production

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Póki co wklejam in box'a a sklejanie zacznę mam nadzieje sobota/niedziela...

s6301625ed5.th.jpg s6301626zd0.th.jpg s6301627vd7.th.jpg

s6301628cr1.th.jpg s6301629zf4.th.jpg

Co do malowanie to będzie to malowanie pudełkowe - 11.Pz.Div., Bavaria 1945r. Do sklejania wykorzystam to co daje Dragon ( 2 metalowe linki + siatki) + metalowa lufa, szekle z RBmodel i przednie błotniki od Aber'a (jeszcze w drodze).

Napisano

Co do wybranego malowania to wybrałes jedno z ładniejszych, przynajmniej dla mnie.

Niestety nie należę do ludzi cierpliwych

No rzeczywiście kawał roboty

Napisano

Bardzo fajny model.

Sam taki właśnie kończę w takim malowaniu.

Jak tylko go do końca wypicuje to zdjęcia zamieszczę.

Napisano

s6301649vv2.th.jpg

I przymiarka kół (ostatnie będzie stalowe ale jeszcze nie mam wyciętych z ramki), wszystko pasuję idealnie

s6301651gr9.th.jpg

Mały update z przerwą na mecz (niestety przegraliśmy )

Dziś doszły błotniki:

s6301652rp8.th.jpg

A po meczu przyszedł czas na lufę:

s6301653uq1.th.jpg

• 10 months later...
Napisano

Przeszło roczna przerwa w moim 1 modelu jak i chyba w pierwszym temacie jaki zamieściłem na forum :P

Więc wypadało by go wreszcie ukończyć

Dziś miałem chwilę wolnego więc taki tam efekt:

s6304711.th.jpg

s6304712.th.jpg

Tyłek tylko na przymiarce (zrobiony jeszcze 12 miesięcy temu) :

s6304713.th.jpg

Rok temu musiałem popełnić jakiś błąd składając lufę (albo i nie ?) bo w ogóle nie trzyma poziomu - ciężar lufy przeważa nad zamkiem w wieży i powoduję swobodne opadnięcie lufy w dół... :(

I nie wiem za bardzo jak się z tym problemem uporać, tz. mam jedno rozwiązanie, zamontowania lufy w pozycji do marszu...

s6304719.th.jpg

Napisano

Ja maluje grubiej jarzmo lufy od srodka (ten element na którym jarzmo zewnetrzne się opiera. Tworze przez to ciaśniejsze połączenie i jarzmo podnosi się z oporem, ale płynnie. Sprawdziło mi się już przy dwóch metalowych lufkach

Napisano

A możesz wstawiać duże obrazki aby nie latać po oknach ??

Napisano

Cześć,

Bison Decals widać też zaproponował te kolory co pewien modelarz z missing-lynx.com. Ciężko oceniać, choć ja skłaniałbym się jednak do barw jakie polecił Dragon dla 421 i bliźniaczej 411. Bazowy to zieleń, zaś na to plamy żółte. Wśród fotek G Spaet M.A.N bliżej nie oznakowanych, widać kilka na których pojazd jest prawdopodobnie w malowaniu miniowo-zielonym, lecz przejścia wówczas pomiędzy kolorami są trudniej widoczne, wręcz zlewające się w jeden kolor. Świadczy to o podobnym odcieniu kolorów, zaś na fotkach 421 i 411 (zwłaszcza tej z rozwalonym bokiem 421) kolory na wieży widać są znacząco różne odcieniem, z czego można wnioskować, że jeden z nich jest kolorem jasnym raczej Dunkelgelb, a nie minią czy też Rotbraun. Generalnie ja na pewno skłonię się ku barwom zielono-żółtym, w swojej 421. Po prostu wydaje się to na podstawie fotek (dobrej jakości) dużo bardziej prawdopodobne, od minii która chyba ostatnim "pseudotrendem" wśród modelarzy występuje na wszystkim co niemieckie...

• 2 weeks later...
Napisano

Na dzień dzisiejszy prace wyglądają tak:

s6304745.jpg

s6304740.jpg

s6304743.jpg

s6304741.jpg

Wiem, że prace nie posuwają się błyskawicznie, ale nie zawsze jest czas i chęci przy grzebaniu... Później jeszcze coś podłubie może przed "pierwszą gwiazdką" skończę

Napisano

Pocień osłonę wizjera kierowcy - w rzeczywistości to była cieniutka blacha. Poza tym ok, tylko zapodawaj lepsze fotki, bo na tych mogło mi coś uciec.

Napisano

Ale do której gwiazdki . Ostro dopingóję co by prace nabrały tempa .

Napisano
Ale do której gwiazdki . Ostro dopingóję co by prace nabrały tempa .

Heheh ;) To było podchwytliwe stwierdzenie ;P Jak dobrze pójdzie we wtorek bądź w środę pójdzie podkład no chyba, że coś niedobrego się stanie. Tfu!!

Pocień osłonę wizjera kierowcy - w rzeczywistości to była cieniutka blacha. Poza tym ok, tylko zapodawaj lepsze fotki, bo na tych mogło mi coś uciec.

Dzięki za spostrzeżenia - za bardzo wpatrywałem się inne modele...

Co do zdjęć to przy następnych wrócę do poprzedniej formy wklejania zdjęc

Napisano

Na reszcie I etap prac (sklejanie) uważam za skończony Oczywiście nie odbyło się bez paru zgubionych części :( ale jak to mówią "potrzeba jest matką wynalazku" więc z pomocą podręcznych rzeczy "codziennego" użytku sobie jakoś poradziłem

s6304752.th.jpg

Wyżej zgubiony jeden "róg" zastąpiłem odpowiednią (płaską) główką od szpilki A efekt uważam za dużo lepszy

s6304753.th.jpg

s6304754.th.jpg

Tu zastanawiam się aby zastosować tą samą metodę wspomnianą wyżej, ale do tego będzie potrzebny jakiś gwóźdź, bo oczywiście potrzebna część odskoczył mi z pęsety w nieznany kierunek...

Teraz póki co model się suszy po kąpieli w wodzie z płynem do mycia naczyń... Więc pewnie podkład pójdzie dopiero jutro.

Pozdrawiam.

Napisano

I się wkurzyłem.... Model w pewnym stopniu skończony - pomalowany podkładem, nałożono pre-shading, poszedł kolor bazowy:

s6304763.th.jpg s6304764q.th.jpg s6304767.th.jpg

Ale przy nakładaniu żółtych plam jakimś nieznanym cudem wyskoczyła mi pokrywka zakrywająca zbiornik z aerografu i zachlapało mi model na żółto ...

I nie pozostaje mi nic innego jak zmyć całą dotychczasową pracę

I pytanie do was w czym najlepiej wykąpać model aby zmyć farbę i jak najmniej pouszkadzać drobne elementy...

Z góry dzięki!!!

Napisano

Witam

No troche pech... ja przy moim zmywaniu zamoczyłem model w misce z clinluxem, a później maczałem w tym pędzel i jechałem cały model. Tak długo, aż zmyłem całą farbe. Z modelem nic się nie stało.

Napisano

Dzięki! Gdzieś też czytałem, że można moczyć w zmywaczy Wamodu (zapomniałem powiedzieć, że malowałem akrylami Agamy) aż farba nie zmięknie a później tylko spłukać.

Ta metoda z Wamodem bardziej mi odpowiada ale na pewno jest kosztowniejsza bo jedna butelka nie starczy na zanurzenie całej pantery hehehe...

Napisano

Model już po kąpieli i po zmyciu farby póki co schnie sobie... Więc pewnie pracę zaczną się już w nowym roku ale nie wcześniej niż 2 stycznie bo wiadomo jutro i po po jutrze wszystkim drżą ręce

s6304768.th.jpg s6304769.th.jpg s6304770.th.jpg s6304771.th.jpg

s6304773.th.jpg s6304774.th.jpg s6304775.th.jpg

No i oczywiście nie odbyło się bez strat :(

s6304776.th.jpg

Ale posklejamy połatamy i będzie jak nowy

Więc póki co zapraszam już tu w nowym roku !

Pozdrawaiam !

Napisano

Poszło... może nie są to takie łaty jakie ma 421 ale malowałem je odręcznie aerografem i po wątpliwym efekcie wolałem zrobić tak jak jest niż 2 raz "spłukiwać" farbę

s6304791.th.jpg s6304790.th.jpg s6304789.th.jpg s6304788.th.jpg

s6304787.th.jpgs6304785.th.jpg s6304783.th.jpg s6304782.th.jpg

s6304781.th.jpg

Zdjęcia robione są przy świetle żarówki, część z lampą a część bez lampy.

Jutro a najpóźniej w środę powinienem zająć się kółkami, brudzeniem i detalami

Napisano

Mam takie pytanie co do malowania. Czy kamo było tak samo malowane na wszystkich modelach jakie wychodziły z fabryki czy też było tzw. jak leci i zależało od malującego ??

Napisano

Bardzo ladne pomalowanie kamuflaza szkoda ze takiego efektu nie uzyska sie pedzelkiem - a przynajmniej stawiajac pierwsze kroki w malowaniu duzych powierzchni...