Jump to content

SU-76M, MiniArt 1:35

Roobert
 Share

Recommended Posts

Witam,

budowa modelu dobiegła końca. Wykonany prosto z pudła. Fajne są te pigmenty Miga. Hmm co tu więcej gadać. Wszystko można przeczytać w relacji, która znajduje się TUTAJ . Fotograf modeli ze mnie średni i zawsze mam problem z dobrym obfotografowaniem modelu w galerii . Mimo przełączenia balansu bieli na żarowe to i tak kolory są przekłamane trochę . No cóż, nadszedł moment poddania go pod ocenę forumowiczom.

th_DSCN3627.jpg th_DSCN3630.jpg th_DSCN3631.jpg

th_DSCN3635.jpg th_DSCN3636.jpg th_DSCN3638.jpg

th_DSCN3640.jpg th_DSCN3641.jpg th_DSCN3643.jpg

th_DSCN3644.jpg th_DSCN3646.jpg th_DSCN3648.jpg

th_DSCN3650.jpg th_DSCN3653.jpg th_DSCN3654.jpg

th_DSCN3656.jpg th_DSCN3658.jpg th_DSCN3662.jpg

Ten model bierze udział w głosowaniu.

Chociaż w temacie warsztatowym się nie wypowiadałem, ponieważ i tak nie pomógłbym w kwestiach merytorycznych w ruskiej pancerce, to jednak tu w galerii chętnie coś powiem. Po pierwsze fajna "suczka" widać, że z Miniartu można wyciągnąć bardzo fajny model, podstawka ładnie się komponuje, naturalnie i żywo. Cieszę się, że pokusiłeś się o wykonanie ugiętego zawieszenia przez co zyskałeś na realizmie. Fotografie są dobrej jakości więc nie musisz się obawiać, niektóre nieco za żółte wyszły ale to kwestia oświetlenia - używaj lamp dających białe światło, mimo to ostrość i wyrazistość jest bardzo dobra, więc detale są dobrze widoczne.

PS: Zdecydowanie lepszy od M1 Panther, także twojego autorstwa.

Gratuluję bardzo udanej dioramy i pojazdu.

Ej a po co koleś stoi z pociskiem poza pojazdem skoro pociski są w pojeździe ?

Hmmm, to fakt. Myślałem nad taka sytuacją: pociski podawane są ze skrzyń które dostała załoga. W ten sposób nie zużywają własnej amunicji z pojazdu. Skrzynie jak i transport są poza dioramką. Trochę to naciągane ale takie pozy miały zestawowe ludki.

Ej a po co koleś stoi z pociskiem poza pojazdem skoro pociski są w pojeździe ?

Pojazd ma odkryty przedział bojowy, więc jeśli np. prowadzono dłuższy ostrzał jakiegoś celu nie zmieniając przy tym pozycji amunicję podawano z zewnątrz, bo po co ją było ładować do środka. Po prostu wyciągali ze skrzynek, ładowali "do dziury" i prali ile wlezie.....

A model fajowy..., a w kwestii tego co napisałem powyżej obok tego kolesia z pociskiem można by postawić jakąś skrzynkę z amunicją. Wyglądało by to bardziej przekonująco

Fajnie wyszło to zdjęcie z tym rozmytym krajobrazem przed działem....

Skrzynie jak i transport są poza dioramką. Trochę to naciągane ale takie pozy miały zestawowe ludki.

To nie jest naciągane - diorama jako praca winna spełniać kilka kryteriów - od wielości płaszczyzn aż po fabułę. Twoja to spełnia - wyobrażnia w takich pracach to jest to. Mnie się twoja praca kompozycyjnie bardzo podoba.

zmieniając przy tym pozycji amunicję podawano z zewnątrz, bo po co ją było ładować do środka

Tyle to ja wiem ale nie widze skrzynki, w ZIS-3 Zvezdy jest skrzynka z amunicją oraz figurki i same działo pare złotych kosztuje...

Zostanę przy swojej koncepcji, że skrzynie tez są poza ramką. Nie jest to duża odległość i spokojnie można to przyjąć. Wyrzucane łuski nie wpadają na skrzynie. A przy okazji wyobrazić sobie można jak gdzieś tam niedaleko lezą owe skrzynki i kręci się Zis dowożąc amunicję innym pojazdom rozstawionym wzdłuż tej drogi Wróg nie naciera, więc spokojnie można prowadzić ostrzał .

Robert, bardzo fajnie, że skorzystałeś z naturalnych surowców w dioramce (drzewka) - chyba żaden człowiek nie stworzy czegoś tak idealnego !

Świetna, sensowna scenka, jedyne co mnie nieco przeszkadza, to lewitujące gąski.Stojące obok figurki, niejako "zatrzymały" pojazd w miejscu - a droga jak widzę jest miękka.

Gratuluję udanego projektu i czekam na następny...bo jeszcze kilka miesięcy pozostało !

pozdrawiam

R.

Sporo udało Ci się wycisnąć ze zwykłego "pudełkowca". Sam model fajnie komponuje się z podłożem, roztopowa droga i roślinność wyszły dobrze, bezlistne drzewo również. Jedyne, co mnie zastanawia to widok tych bocznycvh płaszczyzn ramki (jedno ze zdjęć dioramki z boku daje złudzenie, że to jakiś karton-gips oklejony zamalowaną taśmą maskującą , ale to pewnie przekłamanie fotki - na reszcie zdjęć widać jakąś drewnopodobną okleinę). Temat co prawda "wschodni" (nie mój), ale wykonanie dobre .

Teraz mogę odpowiedzieć wszystkim i każdemu z osobna.

Co do ramki podstawki to są to listewki pomalowane jedna warstwą brązowej akrylowej. Chciałem, żeby słoje przebijały się przez farbę. Wypełnienie to styropian zalany fugą i wymodelowany.

Figurki moje pierwsze w życiu więc wodotrysków nie ma. Tak są tam czarne kropki jako oczy. Jakoś nie mogłem zrobić białych, brak wprawy.

Lewitujące gąski. Hmm, może i rzeczywiście trochę za bardzo odstają od gleby ale czy to aż taki błąd? jeśli przyjąć, że droga jest bardziej zwarta i twarda od pobocza bo w końcu jest systematycznie ugniatana to będą odstawać bardziej niż na mokrym poboczu. To takie rozważanie teoretyczne więc każdy ma swoje zdanie .

Trawa zrobiona z konopi do uszczelniania rur przyklejone na vicol. Potem podmalowane gdzieniegdzie pędzlem brązowym pigmentem z fixerem.

pozostała roślinność w 100% naturalna i zerwana w czasie spaceru.

Jeszcze raz dzięki za komentarze, Nie spodziewałem się tylu pozytywnych