Roobert Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Witam, budowa modelu dobiegła końca. Wykonany prosto z pudła. Fajne są te pigmenty Miga. Hmm co tu więcej gadać. Wszystko można przeczytać w relacji, która znajduje się TUTAJ . Fotograf modeli ze mnie średni i zawsze mam problem z dobrym obfotografowaniem modelu w galerii . Mimo przełączenia balansu bieli na żarowe to i tak kolory są przekłamane trochę . No cóż, nadszedł moment poddania go pod ocenę forumowiczom. Ten model bierze udział w głosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Chociaż w temacie warsztatowym się nie wypowiadałem, ponieważ i tak nie pomógłbym w kwestiach merytorycznych w ruskiej pancerce, to jednak tu w galerii chętnie coś powiem. Po pierwsze fajna "suczka" widać, że z Miniartu można wyciągnąć bardzo fajny model, podstawka ładnie się komponuje, naturalnie i żywo. Cieszę się, że pokusiłeś się o wykonanie ugiętego zawieszenia przez co zyskałeś na realizmie. Fotografie są dobrej jakości więc nie musisz się obawiać, niektóre nieco za żółte wyszły ale to kwestia oświetlenia - używaj lamp dających białe światło, mimo to ostrość i wyrazistość jest bardzo dobra, więc detale są dobrze widoczne. PS: Zdecydowanie lepszy od M1 Panther, także twojego autorstwa. Gratuluję bardzo udanej dioramy i pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Jestem pod wrażeniem tej kompozycji. Świetna scenka, w detalach też extra. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Fajny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 Dzięki za opinie. Zapomniałem dodać, że domyślny tytuł dioramki to: "Polska, Marzec 1945". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Ej a po co koleś stoi z pociskiem poza pojazdem skoro pociski są w pojeździe ? Lepsza, niestety, od Panthery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 Ej a po co koleś stoi z pociskiem poza pojazdem skoro pociski są w pojeździe ? Hmmm, to fakt. Myślałem nad taka sytuacją: pociski podawane są ze skrzyń które dostała załoga. W ten sposób nie zużywają własnej amunicji z pojazdu. Skrzynie jak i transport są poza dioramką. Trochę to naciągane ale takie pozy miały zestawowe ludki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Ej a po co koleś stoi z pociskiem poza pojazdem skoro pociski są w pojeździe ? Pojazd ma odkryty przedział bojowy, więc jeśli np. prowadzono dłuższy ostrzał jakiegoś celu nie zmieniając przy tym pozycji amunicję podawano z zewnątrz, bo po co ją było ładować do środka. Po prostu wyciągali ze skrzynek, ładowali "do dziury" i prali ile wlezie..... A model fajowy..., a w kwestii tego co napisałem powyżej obok tego kolesia z pociskiem można by postawić jakąś skrzynkę z amunicją. Wyglądało by to bardziej przekonująco Fajnie wyszło to zdjęcie z tym rozmytym krajobrazem przed działem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Skrzynie jak i transport są poza dioramką. Trochę to naciągane ale takie pozy miały zestawowe ludki. To nie jest naciągane - diorama jako praca winna spełniać kilka kryteriów - od wielości płaszczyzn aż po fabułę. Twoja to spełnia - wyobrażnia w takich pracach to jest to. Mnie się twoja praca kompozycyjnie bardzo podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 zmieniając przy tym pozycji amunicję podawano z zewnątrz, bo po co ją było ładować do środka Tyle to ja wiem ale nie widze skrzynki, w ZIS-3 Zvezdy jest skrzynka z amunicją oraz figurki i same działo pare złotych kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 Zostanę przy swojej koncepcji, że skrzynie tez są poza ramką. Nie jest to duża odległość i spokojnie można to przyjąć. Wyrzucane łuski nie wpadają na skrzynie. A przy okazji wyobrazić sobie można jak gdzieś tam niedaleko lezą owe skrzynki i kręci się Zis dowożąc amunicję innym pojazdom rozstawionym wzdłuż tej drogi Wróg nie naciera, więc spokojnie można prowadzić ostrzał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Bardzo podoba mi się cała scenka. Super wyszedł pojazd jak i figurki. Przedział bojowy też fajnie wyszedł. Jak na mój gust trochę za mało odprysków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Robert, bardzo fajnie, że skorzystałeś z naturalnych surowców w dioramce (drzewka) - chyba żaden człowiek nie stworzy czegoś tak idealnego ! Świetna, sensowna scenka, jedyne co mnie nieco przeszkadza, to lewitujące gąski.Stojące obok figurki, niejako "zatrzymały" pojazd w miejscu - a droga jak widzę jest miękka. Gratuluję udanego projektu i czekam na następny...bo jeszcze kilka miesięcy pozostało ! pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Sporo udało Ci się wycisnąć ze zwykłego "pudełkowca". Sam model fajnie komponuje się z podłożem, roztopowa droga i roślinność wyszły dobrze, bezlistne drzewo również. Jedyne, co mnie zastanawia to widok tych bocznycvh płaszczyzn ramki (jedno ze zdjęć dioramki z boku daje złudzenie, że to jakiś karton-gips oklejony zamalowaną taśmą maskującą , ale to pewnie przekłamanie fotki - na reszcie zdjęć widać jakąś drewnopodobną okleinę). Temat co prawda "wschodni" (nie mój), ale wykonanie dobre . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 wszystko oki tylko wydaje mi sie ze figurki maja czarne oczy a nie białe z czarnymi kropkami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Mi się bardzo podoba. Nie spodziewałem się, że ci tak ładnie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Mi się całość podoba. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Naprawdę bardzo ładna dioramka. Fajne podłoże, roślinność, figurki oraz sam pojazd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Podstawka bardzo ładna, działo także, figurki średnie tzn. właściwie oczy w figurkach. Z jakiej rośliny ta żółta trawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Super scenka, ma taki klimacik . Model też świetny, sklejałem kiedyś figurkę z Miniartu i jeśli to taka sama jakość, to gratuluję, wyszło kapitalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Teraz mogę odpowiedzieć wszystkim i każdemu z osobna. Co do ramki podstawki to są to listewki pomalowane jedna warstwą brązowej akrylowej. Chciałem, żeby słoje przebijały się przez farbę. Wypełnienie to styropian zalany fugą i wymodelowany. Figurki moje pierwsze w życiu więc wodotrysków nie ma. Tak są tam czarne kropki jako oczy. Jakoś nie mogłem zrobić białych, brak wprawy. Lewitujące gąski. Hmm, może i rzeczywiście trochę za bardzo odstają od gleby ale czy to aż taki błąd? jeśli przyjąć, że droga jest bardziej zwarta i twarda od pobocza bo w końcu jest systematycznie ugniatana to będą odstawać bardziej niż na mokrym poboczu. To takie rozważanie teoretyczne więc każdy ma swoje zdanie . Trawa zrobiona z konopi do uszczelniania rur przyklejone na vicol. Potem podmalowane gdzieniegdzie pędzlem brązowym pigmentem z fixerem. pozostała roślinność w 100% naturalna i zerwana w czasie spaceru. Jeszcze raz dzięki za komentarze, Nie spodziewałem się tylu pozytywnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi