Praetorian Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Co do twojego pytania wnosi ta fotka skoro pytasz o koła, a ta pokazuje kawałek naczepy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Co do twojego pytania wnosi ta fotka skoro pytasz o koła, a ta pokazuje kawałek naczepy? proponuje przetrzec monitor. zauwazysz fragment kola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Praetorian fotka jest jaka jest taką znalazłem. Chodzi mi o koła 17,5'' lub 19,5'' do naczepy niskopodwoziowej (specjalistycznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Truckman były odlewy takich kół na allegro, nie wiem nawet czy ich przypadkiem nie robił pazio z pkmc (na 50%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Chyba Pazio ale widziałem też na PKMC że MiloszKr też miał odlewy takich całych kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Moje zbiory kół: Widok od tyłu: Pierwsze od lewej - standardowy SuperSigle naczepy Italeri, nie wymaga komentarza. Pokazana dla porównania wielkości. Drugi od lewej - bliźniak z zestawu rajdowego Italeri. Osobiście bardzo mi się podobają te koła, niebawem zresztą znajdą u mnie zastosowanie (wkrótce coś pokażę). Ale uwaga, w zestawie są 4 sztuki - komplet na 2 osie. I nie we wszystkich zestawach rajdowych one występują - na pewno są w zestawie Subaru (ze Scanią Streamline), w zestawie Citroen (z Magnumką). Ale już zestaw Yamacha (z Volvo), ma zwykłe SSy w naczepie. Trzecie od lewej - to koła z KFSu, TQ62 - 19,5". Koszt to 12,50 funta za parę (na oś). Są to typowe koła do Noteboom'ki - felga jest ładna, opona trochę nieciekawa (bez nadruków). Trzeba się sporo nakombinować, żeby się kręciły w modelu, bo są one przeznaczone do klejenia na stałe. I wreszcie 4-te od lewej, to też koła KFS, MM-13, 20,5", za 6,50 funtów na oś, dodatkowo z błotnikami. Są one zrobione, jak do zabawki - można je nałożyć na ośkę stalową i będą się obracać (ośka stalowa jak w zabawkach). Opona z wytłoczeniami. Ogólnie pozytywne wrażenie, cena przystępna. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Co do twojego pytania wnosi ta fotka skoro pytasz o koła, a ta pokazuje kawałek naczepy? proponuje przetrzec monitor. zauwazysz fragment kola. Skoro spytał o koło, to właśnie ono powinno być na pierwszym planie zdjęcia. Bez problemu można znaleźć takowe w internecie. A monitor mam czysty jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Mam pytanie: Czy HIPS, polistyren, płyta PCV to to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Pazio miał tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 To co wybrać na przedłużenie ramy? HIPS czy PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek14pl Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 HIPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Skoro jesteśmy przy temacie Polistyrenu ,to zapytam: Gdzie tanio taki kupujecie ? I jakiej grubości był by on najlepszy właśnie do wydłużenia ramy ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 To co ja wiem to ja to kupuje w firmie dla co mają wszystko dla reklam. Cena to jutro powiem bo jutro biorę. Grubość 1mm a mam w domu 0,75 i na przykład na klimę,bak to super jest do wycinania! Na mojehobby takie mały arkusz kosztuje 21 zł ten sam kupiłem w sklepie modelarskim w Krakowie za 3zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 Skoro jesteśmy przy temacie Polistyrenu ,to zapytam: Gdzie tanio taki kupujecie ? I jakiej grubości był by on najlepszy właśnie do wydłużenia ramy ? Pozdrawiam. A trudno zmierzyć grubość ceownika ramy? kupuje na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 A trudno zmierzyć grubość ceownika ramy A no nie Też chyba na allegro zakupie Dzięki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek14pl Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Bodzio Ja zamówiłem na allegro, mają tam płyty 5000mm-1000mmm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Bodzio Ja zamówiłem na allegro, mają tam płyty 5000mm-1000mmm, Po co ci aż tyle tej płyty - szykujesz coś wielkiego Ile kosztuje wysyłka i czym je wysyłają no bo 5 X 1 m. to jednak dość spore arkusze Ps. Pewnie chodziło ci o arkusz 50 X10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek14pl Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Nie nie buduje nic wielkiego poza solówką i przyczepą do niej, Chodzi mi o 50x100 cm i zamówiłem 3 takie płyty o gr. 0.25mm kosztowało mnie to 7,50zl , i wysyłają to pocztą polską, koszt wysyłki 20zł, jak powruci na allegro to pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Bodzio zastanów się, czy do ramy nie lepiej kupić gotowych profili (prostokątnych). Odpada konieczność cięcia i obróbki. Przy grubym polistyrenie, np 1mm, miejsce cięcia się lekko wybrzusza i trzeba potem zeszlifować papierem. Poza tym, równe obcięcie, wbrew pozorom, wymaga pewnego przyłożenia się... Co do arkuszy, w MojeHobby są do wyboru różne grubości. Ja mam 0,25; 0,5; 0,75 i 1mm. Każda grubość się do czegoś przydaje, np. 0,25 sprawdza się jako "powierzchnia gotowa", tzn - masz jakąś powierzchnię, złożoną z kilku elementów, sklejonych razem, szpachlowanych. Szpachlowanie cięgle się wychodzi, bo coś tam... Naklejasz wtedy na całą powierzchnię polistyren 0,25mm, którego grubość często jest niezauważalna, a dostajesz idealnie równą powierzchnię. misiek14pl 0,25 nie nadaje się jednak jako ścianka boczna, bo jest bardzo giętki. Do ścian bocznych paki musi być minimum 1mm, a to i tak nie zapewnia sztywności (trzeba usztywniać) - polistyren jest dużo bardziej miękki niż plastik, a oryginalne - plastikowe paki są robione z plastiku 2 mm. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Bodzio zastanów się, czy do ramy nie lepiej kupić gotowych profili (prostokątnych). Przerabiałem temat, z czego zrobić ramę. Rozważałem profile, o których piszesz, ale zawsze cos było na nie, albo były za niskie albo za szerokie. Wyszło na to, że nie spełniają moich oczekiwań, jako podstawa do budowy ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek14pl Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 JarekS wiem, bude zbuduje z starej naczepy, a polistyren 0.25 użyje jedynie do ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 0,25 jest za cieńki. Bierz co najmniej 0,5, a najlepiej jakiś 0,75 lub 1mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 (edytowane) JarekS wiem, bude zbuduje z starej naczepy, a polistyren 0.25 użyje jedynie do ramy Jeśli nie będziesz przerabiał budy, tylko ją zastosujesz, to ok. Ale jeśli chcesz coś w tej budzie wycinać, to lepiej od razu rób z polistyrenu 1mm. Ja niebawem zaprezentuję moje polistyrenowe rzeźby. Pozdrowienia. Edytowane 13 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 (edytowane) Jaki typ zawieszenia ma środkowa oś skrętna ? czy to takie zawieszenie jak na dolnej fotce ? czy w takiej scani 143 można zrobić obie tylne osie na standardowych wahaczach z poduszkami jak na przykład w scanii r Jarka s ?? Według mnie to takie zawieszenie jak na poniższej fotce ale oceńcie sami Edytowane 13 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Ta 1 fota i ostatnia to 6x2 jeżeli o to ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi