Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W sklepie przy nazwie modelu stoi "metal body plated". Czy to oznacza, że ma elementy fototrawione, czy nie daj Boże, jakieś większe stalowe elementy (np. podwozie)?

Napisano

Tu chodzi chyba o to że karoseria jest pomalowana takim jakby metaliciem a ty malujesz sobie wtedy kolorem i masz kolor metalic... chyba o to chodzi...

Napisano

Można preparatu do udrażniania rur kanalizacyjnych "Kret".

Napisano

Zrobiłem małe rozeznanie na forum ( 1h po dziale "Jak to zrobić i jak pokazać")... I postanowiłem użyć Kreta, wydaje się łatwy w użyciu... najpierw zrobię teścik na wyprasce.

Dzięki:D

Napisano

Ja używam kreta, ale niestety został po nim taki jakby zółty nalot na czesciach, (wypraski heller). Ma ktoś moze pomysł jak sie go pozbyć poza szlifowaniem?

Napisano

Nie wiem jak u Ciebie wygląda ten nalot , ale u mnie pozostawał tak jak by osad ,który usuwam szczoteczką do zębów.

A być może zmywałeś chrom ? W takim razie spróbuj podziałać Cleanlux'em

( viewtopic.php?t=19955&start=0 )

Pozdrawiam.

Napisano

przeniosę pytanie do tego działu.

Mam pytanie do doświadczonych "malarzy" samochodów. Przybieram się do zrobienia modelu tego samochdou, Dodge Charger - Revell

85-2546.jpg

jednak malowanie i przeróbki chciałbym aby poszły w takim kierunku

3598781774_2c7753b979.jpg

I tutaj moje pytanie, zamierzam te wszystkie charakterystyczne elementy malowania tego samochodu wykonać sam, tzn namalować, bez kalkomanii (flaga na dachu i numer 01 na bokach drzwi)

W jakiej kolejności najlepiej to zrobić:

najpierw położyć podstawowy pomarańczowy kolorek a na to pozostałe elementy?

czy najpierw flaga i numery, a później zamaskować i kolor karoserii??

z góry dziękuję za pomoc

Napisano

To ja postąpię podobnie jak dyja

To pytanie już pewnie wiele razy pojawiało się na forum, ale za żadne skarby świata nie mogę znaleźć na forum odpowiedzi na moje pytanie

Jak zrobić takie fajne uszczelki w drzwiach, jak fajnie i równo zapuścić farbkę między np. drzwi i błotnik?

Z góry dziękuje za wyrozumiałość dla "zielonego"

P.S. W razię możliwości to chodzi mi o jakąś technikę bez użycia aerografu, gdyż takiego nie posiadam. Ale spraye to co innego - je mam

Napisano
zamierzam te wszystkie charakterystyczne elementy malowania tego samochodu wykonać sam, tzn namalować, bez kalkomanii (flaga na dachu i numer 01 na bokach drzwi)

W jakiej kolejności najlepiej to zrobić:

najpierw położyć podstawowy pomarańczowy kolorek a na to pozostałe elementy?

czy najpierw flaga i numery, a później zamaskować i kolor karoserii??

z góry dziękuję za pomoc

Lepiej pomalować kolorem podstawowym a następnie zrobić maski i namalować elementy - idąc od zewnątrz ku środkowi - czyli białe obwódki a na to pozostałe wzorki, cyfry.

Potem bezbarwny i polerowanie.

Jak zrobić takie fajne uszczelki w drzwiach, jak fajnie i równo zapuścić farbkę między np. drzwi i błotnik?

http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/techniki-modelarskie/55-malowanie-lini-podziau-blach

Napisano

Problem może być z białym tłem wzorków i cyferek na pomarańczowym tle. Proponuję użyć białego podkładu - kryje bardzo dobrze - trzeba "fuknąć" 2-3 "mgiełki" - chcą zrobić to na raz można zalać i zrobić schodek, który później ciężko zeszlifować.

Inne rozwiązanie - biała kalka - można kupić arkusiki kalki Techmod'u

np. TU

Można na niej wydrukować potrzebne wzory albo przykleić na model, pokryć 1-2 warstwami bezbarwnego i na nią nanieść wzorki, cyferki.

Napisano
Nie wiem jak u Ciebie wygląda ten nalot , ale u mnie pozostawał tak jak by osad ,który usuwam szczoteczką do zębów.

A być może zmywałeś chrom ? W takim razie spróbuj podziałać Cleanlux'em

( viewtopic.php?t=19955&start=0 )

Pozdrawiam.

Link wyjasnil wszystko, dzieki bardzo

Napisano
który kolor był by lepszy na zderzaki do golfa mk2 czarny półmat czy czarny mat Question

Jeżeli chodzi Ci o zwykłe plastikowe zderzaki, to raczej mat, prawdziwe są raczej niebłyszczące zwłaszcza w samochodach niższej klasy.