Zbyszek Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Zakładam temat z myślą ze może się przydać miłośnikom militaria wyjeżdżających na wakacje itp. Na początek napisze o grupie osób zajmujących się odnawianiem i budową pojazdów militarnych z okresu II WŚ. Ich warsztat znajduje się w Bielsku Białej na ul. Strażackiej. Jak narazie na warsztacie stoi do budowy Pz.Kpfw.II (jeden już jest ukończony), tankietka TK-3, C2P, Słynny 7 TP z Bielska Białej oraz Pantera Jak narazie tyle jadę tam porobić zdjęcia jeszcze dzisiaj je zrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Dodam jeszcze ze ukończony został samochód pancerny WZ.34 ale szczegółów nie znam wiem jedynie że teraz znajduje się w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 A te pojazdy budowane są od zera, czy odrestaurowywane na bazie odnalezionych pojazdów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Witam w Tomaszowie mazowieckim jest http://www.skansenpilicy.pl/ i mają tam fajne pojazdy a czasami robią rekonstrukcje bitew ich pojazdy są odrestaurowane i jeżdrzą a niedaleko w Konewce i Jeleniu są schrony kolejowe http://www.bunkierkonewka.eu/historia.html latem w niedziele są tam przejażdrzki pojazdami niemieckimi i tez robią rekonstukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 A te pojazdy budowane są od zera, czy odrestaurowywane na bazie odnalezionych pojazdów? Z tego co widziałem i słyszałem są odnawiane z wraków.Odrazu przepraszam za fotki ale w garażu było dosyć ciemno i mało miejsca do ruchu więc narazie zdjęcia jakie takie. TK-3 będzie miał zmieniane malowanie i kilka poprawek ale jest na chodzie. Następnie poczatek budowy C2P Kilka fotek Pz.Kpfw.II Słynny 7TP I początek wspaniaełgo pojazdu Pz.Kpfw. V Panther, jak narazie podwozie T-50, podwozie ma być przerobione Postaram się dawać nowe fotki z prac na biezaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 I początek wspaniaełgo pojazdu Pz.Kpfw. V Panther, jak narazie podwozie T-50, podwozie ma być przerobione Już się przestraszyłem że tak zostanie . Licze, że od czasu, do czasu będziesz pokazywał zdjęcia z budowy pantery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Postaram się dawać co tydzień, panterka będzie miała zmienione podwozie na czym będzie polegać jeszcze nie wiem, ale słyszałem że w Czechach jest replika tygrysa na podwoziu T-34 moim zdaniem to kompletna poracha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 No te Tigery na T-34 to trochę śmiesznie wyglądają. A propos to taki Tygrys na teciaku był w "Saving Private Ryan" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Od siebie dorzucam jeszcze to: Wiele pojazdów z okresu II WŚ, zimnej wojny i nie tylko http://www.militaria.bielsko.com.pl/album/category.php?id=19512005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 T-50??? Mi się wydaje że to podwozie od T-55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Dobrze ja widzę? 7TP stoi "pod chmurką" ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 U nas w Poznaniu w wojskowych zakładach remontowych odnawiają unikat na skalę światową- Stuga IV. Podobno za jakieś 2 miesiące ma zostać uruchomiony silnik, a sam pojazd ma być w pełni sprawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Dobrze ja widzę? 7TP stoi "pod chmurką" ?! Dokładnie niewiem czy jest jakoś przykrywany jakąś plandeką wczoraj stał pod gołym niebem ponieważ prace były skupione na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 U nas w Poznaniu w wojskowych zakładach remontowych odnawiają unikat na skalę światową- Stuga IV. Podobno za jakieś 2 miesiące ma zostać uruchomiony silnik, a sam pojazd ma być w pełni sprawny To co z Rgiewki czy jakos tak wyciągnęli ? Miał w muzeum stać, już koncepcja się zmieniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 U nas w Poznaniu w wojskowych zakładach remontowych odnawiają unikat na skalę światową- Stuga IV. Podobno za jakieś 2 miesiące ma zostać uruchomiony silnik, a sam pojazd ma być w pełni sprawny No to super, w obliczu cięć budżetowych będzie jak znalazł dla naszej armii A jak będzie coś wiadomo o postępach, gdzie i kiedy będzie stał, mogę prosić o wiadomość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Na Golęcinie, tam gdzie na razie nadbudówka leży (albo leżała)... Jak go skończą, to będzie jedyny sensowny cel wyprawy do tego muzeum - 2 rzędy różnej maści teciaków, isowatych i współczesnych rusków nie są interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Na Golęcinie, tam gdzie na razie nadbudówka leży (albo leżała)... Jak go skończą, to będzie jedyny sensowny cel wyprawy do tego muzeum - 2 rzędy różnej maści teciaków, isowatych i współczesnych rusków nie są interesujące.Ja tam nie narzekam, uważam, że fajne rzeczy mają. Zdaje się, że drugi polski IS3 to już w częściach jest, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 To co z Rgiewki czy jakos tak wyciągnęli ?Miał w muzeum stać, już koncepcja się zmieniła http://www.sturmgeschutziv.pl/ Na Golęcinie, tam gdzie na razie nadbudówka leży (albo leżała)... Już nie leży Jak go skończą, to będzie jedyny sensowny cel wyprawy do tego muzeum - 2 rzędy różnej maści teciaków, isowatych i współczesnych rusków nie są interesujące. Zależy jak dla kogo, znajduje się tam wiele ciekawych eksponatów np. w pełni sprawny IS-2, pocięty T-34 w którym kręcono sceny wewnątrz czołgu w "Czterech pancernych", IS-3 zachowany w znakomitym stanie, bodajże Su-76 tez tam jest, jeden z najwspanialszych eksponatów czyli PION, oj jest tam co oglądać, oj jest, a na dodatek wszystkie pojazdy zachowane są w nienagannym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Jak go skończą, to będzie jedyny sensowny cel wyprawy do tego muzeum - 2 rzędy różnej maści teciaków, isowatych i współczesnych rusków nie są interesujące. Jak dla kogo. Bo dla mnie np: T34/76 z wieżą typu mutra z kopółką dc y, IS-2, SU-76 czy T-70 to prawdziwe perełki, na skale światową. Nawet Rosjanie nie mają tych pojazdów zachowanych w tak pięknym stanie. I mam w planach następną wizyte w tym muzeum w celu porobienia dokładnych zdjęć SU-85 i SU-100. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Zdaje się, że drugi polski IS3 to już w częściach jest, nie? Nie. Drugi polski IS-3 stoi w Warszawie w muzeum na Powsińskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Zdaje się, że drugi polski IS3 to już w częściach jest, nie? Nie. Drugi polski IS-3 stoi w Warszawie w muzeum na Powsińskiej. No fakt, zapomniałem. Sory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Witam i pozwolę sobie dodać do tematu taki oto pojazd pancerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Widziałem w necie zdjęcie z jakiegoś muzeum w Polsce samochodu pancernego, chyba BA-20. Czy wiecie może gdzie on znajduje się ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 7TP w Bielsku stoi od wiatą, jednak nie obce są mu opady śniegu i deszczu. Póki co to sama blacha (zakonserwowana) więc bez histerii. Zakładam, że skoro teraz montowany jest silnik i skrzynia biegów (oryginalna) to chłopaki jakoś bardziej dbają o wóz. TK-3 stoi w środku, podobnie jak C2P. Z polskiego sprzętu jest jeszcze Citroen-Kegrese, robi się z tego co wiem ciężarówka PZInż 713 (brak szczegółów) , sampance wz 34 są na pewno dwa, kończy się przodek do haubicy 14/19P 100mm, jest już FIAT 508, kilka armat ... jak by się ktoś dobrze przyłożył to już trochę tego jest, tyle że wiele rzeczy jest "w trakcie" Zbyszku - pozdrów Grześka i Kombinerka ! Barthass - u ktp. Ogrodniczuka stoi też T70 zdaje się, że to jest dopiero unikat. Poza tym już wiem - chodziłeś ze mną do szkoły, zdaje się, że do gimnazjum w niższych roczników ... hehehe młodziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi