sokol Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Ostatnio namnożyło się 7TP na forum więc i ja dorzucę swojego (no nie całkiem) Dlaczego nie całkiem? Bo model powstaje dla Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu i jest jego własnością. W związku z tym mogę zaszaleć i kupić wszystkie dodatki jakie są dostępne do tego modelu. A teraz po kolei: Podstawa: model Mirage (trochę taki sobie, plastik kiepski, gruby, źle się obrabia, wypraski krzywe) Dodatki: - blaszka fototrawiona Aber - lufa metalowa Armo - gąsienice ogniwkowe RPM (prawdopodobnie zastąpione zostaną metalowymi) Na początek kadłub: I porównanie z innym czołgiem lekkim - PT-76 w skali 1:35: Początek prac: wykonane zostały zestawy kół podtrzymujących i napędowych, wycięte plastikowe żaluzje nad silnikami. Najfajniejsze, bo wypukłe zostały wstępnie wykonane z blaszki (wstępnie, bo jeszcze nie sklejone, tylko wygięte). Tak jak po wstępnym oglądzie można było się spodziewać plastik jest fatalny w obróbce. No ale trzeba walczyć Model Mirage'a jest w niektórych miejscach pozbawiony nitów. Czemu tak to chyba nawet autorzy modelu nie wiedzą - na części elementów umieścili nity, na części nie. Blaszki Abera załatwiają w zasadzie sprawę wieży, ale część nitów należy dorobić. Na jarzmie armaty i przedniej ścianie przedziału kierowcy: Nie pozostało nic innego jak nawiercić otwory w elementach, użyć patyczków z wyciągniętej ramki i nitować, nitować ... Czekając na przyschnięcie nitów pokleiłem trochę blaszek na wieży, na więcej nie starczyło superglue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Fajny fajny, będę tu zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 fajnie masz... sklejac model dla muzeum to był jakis konkurs czy jak to się stało ?? jestem ciekaw będę zaglądał od czsu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 fajnie masz... sklejac model dla muzeum to był jakis konkurs czy jak to się stało ?? jestem ciekaw będę zaglądał od czsu do czasu Pewnie sami się zgłosili A może ktoś by zrobił diorame dla muzeum Powstania Warszawskiego bo ta którą mają wygląda *********** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Jeżeli chcesz się napracować, to zwróć uwagę, że na bokach kadłuba są piękne nity i ... wypukłe linie podziału blach Z lufą możesz mieć problem, próbuję ją kupić osobiście w Jadarze od pół roku i .... ciągle jej brak Na forum przeczytałem kiedyś, że warto kupić T-26 Zwiezdy jako bazę dla części do 7TP. Chyba chodziło o wózki kół i na pewno mechanizm napinania tylnego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Sokół no jak skonczysz swojego 7TP to wybiore sie do muzeum zobaczyć go osobiście zresztą daleko nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 Jeżeli chcesz się napracować, to zwróć uwagę, że na bokach kadłuba są piękne nity i ... wypukłe linie podziału blach A dzięki za radę Z lufą możesz mieć problem, próbuję ją kupić osobiście w Jadarze od pół roku i .... ciągle jej brak Moja właśnie do mnie przyszła - też z Jadaru, ale zamawiana przez sklep Tęcza w Koszalinie A co do tego jak robić modele dla muzeum - no cóż, trzeba pogadać, utrafić w temat, a jak pasjonat z pasjonatem się zbierze to się dogada. Latem zapraszam na Hel do Muzeum Obrony Wybrzeża, wystawa będzie na jednym z pięter dalmierza baterii "Schleswig Holstein", a przygotowana będzie przez modelarzy z KPM Koszalin A przede wszystkim zapraszam do samego muzeum - jest bardzo ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Latem zapraszam na Hel do Muzeum Obrony Wybrzeża, wystawa będzie na jednym z pięter dalmierza baterii "Schleswig Holstein", a przygotowana będzie przez modelarzy z KPM Koszalin A przede wszystkim zapraszam do samego muzeum - jest bardzo ciekawe To będzie trzeba znowu jechać na obóz w to piekne miejsce A samo muzeum równiez polecam, byłem, widziałem, warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Rozumiem, że będą śruby na wieży, tulejki do tarcz Słupskiego, poprawiona wentylacja wieży i szczeliny na niej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 Rozumiem, że będą śruby na wieży, tulejki do tarcz Słupskiego, poprawiona wentylacja wieży i szczeliny na niej ?? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 ciezki temat ale do przeskoczenia,powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Sokol - jak byś potrzebował jakieś fotki itp to służę. Model - znam sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Sokol - jak byś potrzebował jakieś fotki itp to służę. Model - znam sprawę Dzięki Masz jakieś dokładne fotki dachu wieży? Bo mam niespecjalne :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Dzięki Masz jakieś dokładne fotki dachu wieży? Bo mam niespecjalne :( Niestety. Nie bardzo - tzn jedno zdjęcie z monografii i kilka mniej dokładnych z forum odkrywcy. Wieża to nadal terra incognita, nawet dla ekipy z PROJEKTU 7TP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 No właśnie zdjęcia z monografii mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Zostaje Ci forum odkrywcy. Jest kilka fot wywróconych wozów, ja przejrzę też to co mam i dam Ci znać. Servus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Dzięki Mam też zdjęcia z "Poligonu" z odbudowy 7TP - ale tam akurat góry wieży nie ma :( A forum "Odkrywcy" trzeba będzie przejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 hehehe ja też mam zdjęcia z odbudowy 7TP, sam robiłem. Wieża nie ma górnej płyty jeszcze więc to Ci nie pomoże. Tylko odkrywca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 hehehe ja też mam zdjęcia z odbudowy 7TP, sam robiłem. Wieża nie ma górnej płyty jeszcze więc to Ci nie pomoże. Tylko odkrywca. przepraszam ze wtrącę...czy mógłbyś podać linka z tymi fotkami? z przyjemnością bym nacieszył oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 A ja się zastanawiam po co Muzeum Obrony Wybrzeża czołg 7TP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Muzeum prowadzi dość szeroką działalność i organizuje różne wystawy tematyczne związane z siłami zbrojnymi II RP. A wystawa będzie nosiła tytuł: "Broń pancerna i pojazdy Kampanii Wrześniowej 1939r." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Aha, dzięki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 ...I jest pierwszą w pełni autorską wystawą KPM-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi