sokol Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Ostatnio namnożyło się 7TP na forum więc i ja dorzucę swojego (no nie całkiem) Dlaczego nie całkiem? Bo model powstaje dla Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu i jest jego własnością. W związku z tym mogę zaszaleć i kupić wszystkie dodatki jakie są dostępne do tego modelu. A teraz po kolei: Podstawa: model Mirage (trochę taki sobie, plastik kiepski, gruby, źle się obrabia, wypraski krzywe) Dodatki: - blaszka fototrawiona Aber - lufa metalowa Armo - gąsienice ogniwkowe RPM (prawdopodobnie zastąpione zostaną metalowymi) Na początek kadłub: I porównanie z innym czołgiem lekkim - PT-76 w skali 1:35: Początek prac: wykonane zostały zestawy kół podtrzymujących i napędowych, wycięte plastikowe żaluzje nad silnikami. Najfajniejsze, bo wypukłe zostały wstępnie wykonane z blaszki (wstępnie, bo jeszcze nie sklejone, tylko wygięte). Tak jak po wstępnym oglądzie można było się spodziewać plastik jest fatalny w obróbce. No ale trzeba walczyć Model Mirage'a jest w niektórych miejscach pozbawiony nitów. Czemu tak to chyba nawet autorzy modelu nie wiedzą - na części elementów umieścili nity, na części nie. Blaszki Abera załatwiają w zasadzie sprawę wieży, ale część nitów należy dorobić. Na jarzmie armaty i przedniej ścianie przedziału kierowcy: Nie pozostało nic innego jak nawiercić otwory w elementach, użyć patyczków z wyciągniętej ramki i nitować, nitować ... Czekając na przyschnięcie nitów pokleiłem trochę blaszek na wieży, na więcej nie starczyło superglue Cytuj
Zajcu Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 fajnie masz... sklejac model dla muzeum to był jakis konkurs czy jak to się stało ?? jestem ciekaw będę zaglądał od czsu do czasu Cytuj
peter Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 fajnie masz... sklejac model dla muzeum to był jakis konkurs czy jak to się stało ?? jestem ciekaw będę zaglądał od czsu do czasu Pewnie sami się zgłosili A może ktoś by zrobił diorame dla muzeum Powstania Warszawskiego bo ta którą mają wygląda *********** Cytuj
Jarekk Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Jeżeli chcesz się napracować, to zwróć uwagę, że na bokach kadłuba są piękne nity i ... wypukłe linie podziału blach Z lufą możesz mieć problem, próbuję ją kupić osobiście w Jadarze od pół roku i .... ciągle jej brak Na forum przeczytałem kiedyś, że warto kupić T-26 Zwiezdy jako bazę dla części do 7TP. Chyba chodziło o wózki kół i na pewno mechanizm napinania tylnego koła. Cytuj
Sokół Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Sokół no jak skonczysz swojego 7TP to wybiore sie do muzeum zobaczyć go osobiście zresztą daleko nie mam Cytuj
sokol Napisano 3 Lutego 2009 Autor Napisano 3 Lutego 2009 Jeżeli chcesz się napracować, to zwróć uwagę, że na bokach kadłuba są piękne nity i ... wypukłe linie podziału blach A dzięki za radę Z lufą możesz mieć problem, próbuję ją kupić osobiście w Jadarze od pół roku i .... ciągle jej brak Moja właśnie do mnie przyszła - też z Jadaru, ale zamawiana przez sklep Tęcza w Koszalinie A co do tego jak robić modele dla muzeum - no cóż, trzeba pogadać, utrafić w temat, a jak pasjonat z pasjonatem się zbierze to się dogada. Latem zapraszam na Hel do Muzeum Obrony Wybrzeża, wystawa będzie na jednym z pięter dalmierza baterii "Schleswig Holstein", a przygotowana będzie przez modelarzy z KPM Koszalin A przede wszystkim zapraszam do samego muzeum - jest bardzo ciekawe Cytuj
Kamil K. Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Latem zapraszam na Hel do Muzeum Obrony Wybrzeża, wystawa będzie na jednym z pięter dalmierza baterii "Schleswig Holstein", a przygotowana będzie przez modelarzy z KPM Koszalin A przede wszystkim zapraszam do samego muzeum - jest bardzo ciekawe To będzie trzeba znowu jechać na obóz w to piekne miejsce A samo muzeum równiez polecam, byłem, widziałem, warto Cytuj
skala72 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Rozumiem, że będą śruby na wieży, tulejki do tarcz Słupskiego, poprawiona wentylacja wieży i szczeliny na niej ?? Cytuj
sokol Napisano 3 Lutego 2009 Autor Napisano 3 Lutego 2009 Rozumiem, że będą śruby na wieży, tulejki do tarcz Słupskiego, poprawiona wentylacja wieży i szczeliny na niej ?? Tak Cytuj
dweler Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 ciezki temat ale do przeskoczenia,powodzenia Cytuj
Jendrass1 Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Sokol - jak byś potrzebował jakieś fotki itp to służę. Model - znam sprawę Cytuj
sokol Napisano 4 Lutego 2009 Autor Napisano 4 Lutego 2009 Sokol - jak byś potrzebował jakieś fotki itp to służę. Model - znam sprawę Dzięki Masz jakieś dokładne fotki dachu wieży? Bo mam niespecjalne :( Cytuj
Jendrass1 Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Dzięki Masz jakieś dokładne fotki dachu wieży? Bo mam niespecjalne :( Niestety. Nie bardzo - tzn jedno zdjęcie z monografii i kilka mniej dokładnych z forum odkrywcy. Wieża to nadal terra incognita, nawet dla ekipy z PROJEKTU 7TP. Cytuj
sokol Napisano 4 Lutego 2009 Autor Napisano 4 Lutego 2009 No właśnie zdjęcia z monografii mam... Cytuj
Jendrass1 Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Zostaje Ci forum odkrywcy. Jest kilka fot wywróconych wozów, ja przejrzę też to co mam i dam Ci znać. Servus! Cytuj
sokol Napisano 4 Lutego 2009 Autor Napisano 4 Lutego 2009 Dzięki Mam też zdjęcia z "Poligonu" z odbudowy 7TP - ale tam akurat góry wieży nie ma :( A forum "Odkrywcy" trzeba będzie przejrzeć Cytuj
Jendrass1 Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 hehehe ja też mam zdjęcia z odbudowy 7TP, sam robiłem. Wieża nie ma górnej płyty jeszcze więc to Ci nie pomoże. Tylko odkrywca. Cytuj
cruenzo Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 hehehe ja też mam zdjęcia z odbudowy 7TP, sam robiłem. Wieża nie ma górnej płyty jeszcze więc to Ci nie pomoże. Tylko odkrywca. przepraszam ze wtrącę...czy mógłbyś podać linka z tymi fotkami? z przyjemnością bym nacieszył oczy. Cytuj
Gość Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 A ja się zastanawiam po co Muzeum Obrony Wybrzeża czołg 7TP? Cytuj
sokol Napisano 4 Lutego 2009 Autor Napisano 4 Lutego 2009 Muzeum prowadzi dość szeroką działalność i organizuje różne wystawy tematyczne związane z siłami zbrojnymi II RP. A wystawa będzie nosiła tytuł: "Broń pancerna i pojazdy Kampanii Wrześniowej 1939r." Cytuj
Marwaw Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 ...I jest pierwszą w pełni autorską wystawą KPM-u. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi