Skocz do zawartości

Zadajemy pytania dostajemy odpowiedzi i pomoc (Różne...)

jawkers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wie ktoś jak zrobić bruk i chodnik? Jeżeli tak to bardzo proszę o pomoc.

Zobacz tu: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=38489&postdays=0&postorder=asc&start=0

i tu: http://model-klub.pl/forum/viewthread.php?thread_id=2149&rowstart=10

i tu: http://sas-lubartow.ovh.org/articles.php?article_id=17

Wszystko tego samego autora. Właściwie to samo ale w innnym ujęciu troszke napisane.

Mam pytanie czy wie ktoś jak wykonać drzewa iglaste na dioramke? Wszędzie tylko liściaste a mi niezbyt się to podoba. Drugie pytanie to jak wykonać zboże?. Nie mogę nigdzie tego zanleźć. Z góry dzięki za odpowiedź.

• 4 weeks later...
Wiem że realistyczną trawę można zrobić z mchu, ale jeszcze nie widziałem jej w "akcji".

nie, nie można :] mech jest pod ochroną :]

do zrobienia trawy użyj zielonej postrzępionej strony zmywaka kuchennego (takiego gąbkowego) jeżeli chcesz uzyskać jakieś kępki przygniecionej zeschniętej trawy (np. wystającej spod śniegu)

jeżeli chcesz wysoką trawę.. to np. z włosia pędzla.. jak niską.. z włosia pędzla przycinanego nożyczkami (podziabaj na drobniutkie kawałki) i klej np. na wikol :]

na forum o tym było już nie raz.. zacznij szukać :]

Słuchajcie, czym kleicie tzw. biały metal [white metal, tak dla lubiących anglojęzyczną terminologię ] - użyć poxipolu, supergluta, ośmiornicy czy jeszcze innego cudu? Płaszczyzny klejenia nie są zbyt duże, ale nie chcę kleić bez konsultacji ze znawcami coby niczego nie popsuć...

• 2 weeks later...

Witam , czytam wasze pomysły na trawę i polecam podsypki, wwykonać własnej roboty albo kupione (http://www.allegro.pl/item694345746_posypki_i_akcesoria_do_budowy_dioram.html ) to zależy co nam się chce robić, moje wyglądają tak:516786397d1e1a5c.jpg

ebf4788834f3b2d2.jpg

Natomiast bruk można wydłubać w gipsie i wygląda tak:6ace51dc151060a8med.jpg

Albo dorwać kawałek płytki z tworzywa i wyfrezować kostkę aby wyglądało tak:cb952d5e645d9e19.jpg

dcd6b8ef90b800eb.jpg

Natomiast jak wykonać łan zboża to oczywiście pędzel pocięty i klejony na cjanoakryl, metalowe figurki jak i żywiczne najlepiej kleić też na cjanoakryl. Mchy porosty odradzam stosować bo z biegiem czasu tracą kolor a większość z nich jest pod ochroną, drobne posypki to przede wszystkim skalowa trawa i podłoże.

Więc z zasady wychodzimy że modelarz do wandal dla którego liczy się tylko to że mchy i porosty, bo są za darmo i przez to możemy dewastować naszą przyrodę. A wystarczy że rozglądniemy się po szpargałach i znajdziemy tyle możliwości na ile pozwala nam wyobraźnia – to właśnie nazywa się inwencja twórcza. Polecam oglądnąć prace kolegi Jendrass1, Erni i wielu innych świetnych modelarzy na których pracach się wzoruje, podglądam więc się uczę. Kiedy zaczynamy stosować jakieś krzaki przyniesione z ogrodu czy lasu to pamiętajmy że nasze prace są wykonane w skali więc roślina też wypadało by aby była w skali modelu, właśnie przez to tak wiele firm produkuje miniaturową roślinność do naszych makiet, wzorem są tu makiety kolejowe aż dech zapiera jak się je ogląda.

Dla kolegi Meksyk89 link do wykonania drzew iglastych:

http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=7166&postdays=0&postorder=asc&start=40

Więc z zasady wychodzimy że modelarz do wandal dla którego liczy się tylko to że mchy i porosty, bo są za darmo i przez to możemy dewastować naszą przyrodę. A wystarczy że rozglądniemy się po szpargałach i znajdziemy tyle możliwości na ile pozwala nam wyobraźnia – to właśnie nazywa się inwencja twórcza. Polecam oglądnąć prace kolegi Jendrass1, Erni i wielu innych świetnych modelarzy na których pracach się wzoruje,

Z miasta jesteś nie ? Ja mam tak dobrze że mam sobie domek jednorodzinny a na posesji pełno mchów i porostów któe mimo mojej działalności modelarza są wciąż usuwane w inny sposób bo się zbytnio rozrastają, patrz jakoś im nei zaszkodziłem. Erni, to fakt, jest świetnym modelarzem, Jendrass1 z całym szacunkiem świetnym modelarzem na razie nie jest ale życzę mu żeby został.

• 3 weeks later...

Widzę że Peter to dobry modelarz ale botanik żaden, jeśli walczy z porostami a one go wciąż przerastają to może czas na zmianę metody, Peter nie neguje stosowania pozbieranego zioła bo sam montuje na dioramach trawy i inne roślinny naturalne ale zgodne ze skalą makiety, natomiast kompletnie nie rozumiem twojej awersji do posypek i materiałów przygotowywanych dla modelarzy przez firmy, czy tylko dla oszczędności, wole zaoszczędzić kilka złotych i wydać na porządne materiały aby efekt makiety był właściwy niż katować zielsko i udowadniać że wszystko jest dobrze zrobione. Na allegro po sklepach modelarskich mamy piękny wybór modeli jak i akcesoriów do nich. Po za tym prowadzisz własną krucjatę, a koledzy zadali pytanie z czego co i jak więc lepiej skupić się na możliwościach w szerokim spektrum pozyskiwania wszelakich materiałów, a nie tylko w wokół domu a poza tym mieszkam w mieście w domku jednorodzinnym i mchów i porostów u mnie jak na lekarstwo.

Mchy i porosty używam tyko wtedy gdy mi się przydają, posypki mam. Jednak zauważ że ja biorę jakiś malutki kawałeczek tej roślinki bo jako mieszkaniec Ziemi mam do tego prawo, dziennie zajac wpierdziula więcej porostów niż ja zrywam do moich prac Czy dewastacja wg ciebie jest tylko to że człowiek to zrywa ? bo mi się wydaje że dewastacja byłoby wyniszczenie tych roślin a nie podbieranie ich czasem, zrywanie jabłek też jest dewastacja :>

Peter masz racje, bo jak zauważysz to też wklejam naturalne trawy, komonse itp. natomiast nie zrozumiałeś mojej myśli – po prostu chodzi mi ot aby wykorzystywać materiały w szerokiej gamie np. http://modelarski.sold.pl/index.php?cPath=174_161, ale oczywiście bazować na tym co pod rękom, przykładem są makiety kolejarskie aby nie zamknąć się w zaklętym kręgu, koledzy pytali więc napisałem co myślę. Próbuje być pomocny aby wielogodzinna praca nie poszła na marne tylko dlatego że popełniliśmy drobne błędy przy pracy, więc lepiej pytać niż naprawiać.

• 2 months later...
  • 4 months later...
  • 2 months later...

To ja mam pytanie. Nie wiem, ale to na tym forum ktoś robił dioramę w 1:72 z sztugiem na platformie w zniszczonym mieście czy stacji. Był tam jeszcze jeden czołg i ruiny. Tylko tyle pamiętam. Ktoś coś kojarzy. Był to długi post. Szukałem relacji z tej budowy, ale nie znalazłem. Może komuś się uda znaleźć relacje z tej budowy.

Witam, niedługo biorę się za składanie Uh-1D i ziła151, który wszedł w moje posiadanie czysto przypadkowe. i tu mam swoje pytanie co sądzicie o takiej dioramce, Wietnam, i Huey ostrzeliwujący tego ziła, który stoczył się z wąskiej drózki, widziałem też fajne figurki Vietkongu,które moge nabyć. Zainspirowała mnie do tego Diorama Kolegi autorstwa "adamkijak" z tym spalonym uralem i BlackHawkiem, z którego jest desant. Wszystko w skali 1:35.

Może macie jakieś inne pomysły??? poprostu mam tego Ziła od Zvezdy i chciałbym go jakoś zastosować.

Pomysł fajny, ale moim zdaniem dioramka była zbyt duża. Ostrzał był chyba z pewnej odległości, raczej nie zbliżali się do obcych pojazdów. Tak mi się wydaje.

Sam Uh ma około 49 cm długości łącznie ze śmigłami.

Może zamiast ostrzału zrób zawieszony śmigłowiec nad zniszczonym, podziurawionym Ziłem za którym kryje się jeszcze kilku obrońców.

Albo odwrotnie, rozbity Uh i Viet Kong wynoszący na Ziłą z niego to co się da.

• 2 months later...